Technológia

„…csak a kővel foglalkozni”: új üzemcsarnok a Reneszánsz Zrt-nél

2019.10.26. 12:02

2019. október 2-án átadták a Reneszánsz Zrt. legújabb, kétmilliárd forint értékű új üzemcsarnokát, amely 20 új munkahelyet biztosít a régióban. Az alapításának 70 éves jubileumát ünneplő vállalat a beruházás eredményeként olyan gépsorokkal bővült, amelynek köszönhetően a burkolólap-gyártási kapacitás évi 25-30 ezer négyzetméterről 100-120 ezer négyzetméterre növekszik. 

Fiatal pár ül a budai rakpart támfalának kövein, szemben az Országház frissen felújított épülete, amely a Reneszánsz Zrt. talán legismertebb referenciamunkája. „Ez a fénykép számunka mégsem ezért fontos" – mutat Balogh Attila általános vezérigazgató-helyettes a kivetítőre. „Amin ülnek, a Budapesti rakpart kövei szintén süttői mészkőből készültek" – teszi hozzá, utalva a süttői kövek tartósságára és arra, hogy mennyire összefonódott a süttői mészkő a budapesti vársoképpel.

A 400-600 ezer évvel ezelőtt, langyos vizű források, tavak lerakódott üledékrétegből képződött süttői mészkövet már a rómaiak is bányászták. A 110 hektáron elterülő süttői mészkőbánya a legnagyobb, egyben legértékesebb hazai díszítőkő bánya. A területen több mint 300 évre elegendő olyan mészkővagyon található, amelynek fizikai tulajdonságai lehetővé teszik, hogy a díszítő- és építőkőipar szinte összes termékét előállítsák belőle.
A süttői mészkővagyon hasznosítására és műemléki kőmunkák helyreállítására 1949-ben jött létre a Kőfaragó és Kőfejtő Nemzeti Vállalat, amely az 1992-es privatizáció után kapta meg a Reneszánsz Rt. nevet. Több tulajdonosváltás után mára a Reneszánsz a hazai díszítőkő piac vezető és a kőfaragó szakma nemzetközileg is elismert szereplője. Évente 600-800 köbméter faragott épületkövet gyártanak, 200 dolgozója közül 22 kőfaragó és kőszobrász.

A süttői mészkő építőanyaga számos hazai műemléki épületnek, többek között az Országház épületének, a Mátyás-templomnak, Margit hídnak, a keszthelyi Festetics-kastélynak, a gödöllői Grassalkovich kastélynak, a budapesti Milleniumi emlékműnek. Emellett számos modern épületen is megtalálható, például a MOM Park bevásárlóközpont és irodaházak homlokzatán, a Szerencsejáték Zrt. irodaházán, a Pécsi Kodály Központ és a Művészetek Palotája homlokzatain is. 

A Reneszánsz Zrt. süttői mészkőből és kőfaragó kollégáik által készített munkái hazánkon kívül az Egyesült Államokban, Kanadában, Belgiumban, Ukrajnában, Franciaországban, Ausztriában, Romániában, Németországban is megtalálhatóak. 

A most átadott, kétmilliárdos beruházás 2018 nyarán indult saját forrásból és az EXIM Bank által nyújtott beruházási hitelből. A beruházás lehetővé teszi, hogy a Magyarországon bányászott alapanyagot 100 százalékban a hazai üzemben dolgozzák fel, és az így előállított mészkő termékekkel kiváltsák az importált díszítő- és építőkőipar alapanyagát, amik ráadásul jobb minőségű hazai mészkövek. 


 

„Én köves szakember vagyok, csak a kővel szeretek foglalkozni, ezért álltam mindig úgy hozzá, hogy a bevételt vissza kell forgatni, gépeket kell venni, nem pedig kivenni a vállalatból vagy másba fektetni. Itt van Süttőn a világ egyik legjobb minőségű mészkőalapanyaga, nekünk ezzel kell foglalkoznunk és nem mással" – szögezte le Balogh Miklós, a Reneszánsz Zrt. vezérigazgatója.

Az ünnepség keretében átadott gépsor segítségével az eddigi, évi 25-30 ezer négyzetméteres burkolólap-kapacitást 10-120 ezer négyzetméteresre tudják növelni. 60x60 cm-es méretben mindenfajta, így vékonylapot is tud csinálni 3 cm-es vastagságig, de valóban a vékonylapra van a legnagyobb kereslet. „30 ezer négyzetméterrel a magyar piacot sem tuduk kielégíteni, akár a mostani beruházás által lehetővé tett 100-120 ezer négyzetmétert is el tudnánk itthon adni, de vannak olyan színű, árnyalatú köveink amelyre az amerikai piac korlátlan mértékben vevő, mivel az Egyesült Államokban kevésbé szeretik az egyszínű, homogén köveket. Ilyen feketés árnyalatú kőből készült a bostoni könyvtár burkolata is" – árulta el Balogh Miklós.

A több évszázados múlttal rendelkező díszítőkő piac az elmúlt évtizedekben évente átlagosan 6 százalék körüli értékkel növekedett, ezzel az egyik legstabilabban és legdinamikusabban fejlődő piac. A Reneszánsz Zrt. célja, hogy a kapacitásbővítéssel export lehetőségeik is sokszorosára növekedjenek – a süttői mészkő pedig ismert és keresett az egész világon.

Ráadásul az elmúlt években a környezettudatosság egyre fontosabb szerepet kap az építészetben, és annak köszönhetően, hogy a természetes kő az egyik leginkább környezetbarát építőanyag, a mészkövek piaci helyzete tovább javult. Kész anyagként a természetben megtalálható, felhasználásához, bányászata mellett csak méretre alakítása és felületének megmunkálása szükséges. Hosszú az élettartama, 100 százalékban újrahasznosítható. Jó a hőtároló és hővisszaverő képessége, amellyel az épületek klímáját szabályozza, ezzel a fűtési, hűtési igényt csökkenti. Hővisszaverő képességükkel a világos mészkövek, mint a süttői mészkő, csökkentik a városi levegő minőségét rontó hősziget-hatást, környezetének levegőjét más építőanyagokhoz képest kevésbé melegíti fel.
 

(Forrás: a Reneszánsz Zrt. sajtóközleménye)