Épületek/Lakóépület

Családi ház Ürömön

2006.01.02. 08:34

Építész: Sajtos Gábor (Építész Stúdió)A koncepció igyekszik kihasználni a helyszín és a telek előnyeit, és egy jól használható, a kerttel szoros kapcsolatra építő, formájában visszafogott, mégis karakteres házat létrehozni.

A telek Ürömön, Táborföldön, az újonnan osztott telekterületen helyezkedik el, családi házas környezetben. A telek északnyugat-délkeleti tengelyű, enyhén lejt keleti irányba. A szomszédos telkek épületei újak vagy még üresek.


Telepítés és alaprajzi kialakítás

A családi ház igazodik a környezet léptékéhez, földszint + emelet kialakítású. A beépítési koncepció egy olyan L alakú ház, amely a helyszín és a telek adottságainak előnyeit igyekszik kihasználni, és egy jól használható, a kerttel szoros kapcsolatra építő, formájában visszafogott, mégis karakteres házat hoz létre. A telek az északnyugati oldalával csatlakozik az úthoz, ami szerencsés szituáció, mert így az értékesebb tájolású déli oldalon kertkapcsolatos nappali alakítható ki, déli tájolású terasszal a kert felé. Az utca felőli oldalon kapott helyet a garázs és a ház bejárata, mely tömegében és anyaghasználatában is kijelöli a bejáratot, úgy, hogy közben szerves részét képezi a háznak. A telek északi oldalán, a ház északkeleti részén kapott helyet egy pergolás kialakítású, oldalról és felülről is nyitott kocsibeálló.A fedett bejáraton belépve a tágas előszobából érhető el a garázst és a lakórészeket összekötő gardrób, a háztartási helyiség és a kazánhelyiség. A vendégszoba is a bejárat közelében kapott helyet, melyhez csatlakozik, az előszobából szintén elérhető zuhanyzó-wc. Az előszobából érhető el a konyha, a kertkapcsolatos étkező és nappali, melyekhez fedett résszel is rendelkező terasz kapcsolódik. Az emeleten került elhelyezésre a saját gardróbos hálószoba, a két gyerekszoba, a dolgozó, a fürdő, wc és a közös gardrób. A nappali galériájaként, azzal egy légteret képezve kerül kialakításra egy „hobbyszoba”.Alkalmazott anyagok, szerkezetek

Külső falburkolat, tetőfedés: Az épület fő tömege helyi mészkőből készülő kőburkolat, melyen természetes cserépfedésű, 20º hajlásszögű kontyolt tető kerül, mely az L alak rövidebb száránál, a nappali terénél lelépcsőzik. A bejárati rész „kvázi” megemelt lábazatként látszóbeton burkolatot kap.

szerző: Sajtos Gábor (szöveg), Bujnovszky Tamás (kép)