Közélet, hírek

Csengery-díjjal jutalmazták az Építészfórum szerkesztőségét

2021.03.12. 16:05

Március 12-én délelőtt Karácsony Gergely főpolgármester adta át az elismeréseket, a koronavírus helyzet miatt szűk körben. 2021-ben a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján Csengery-díjat kapott az Építészfórum szerkesztősége.

A sajtódíjat minden évben március 15-e alkalmából adja át Budapest főpolgármestere. Csengery Antal, a díj névadója az 1848-as forradalom és szabadságharc idején volt a főszerkesztője a Pesti Hírlapnak, később pedig a kiegyezésnek és a Magyar Tudományos Akadémiának is fontos szereplője volt. 

Beszédében a főpolgármester úgy fogalmazott:

„Ma Magyarországon újságírónak lenni azt jelenti, hogy az ember kockára teszi az egzisztenciáját, hiszen bármelyik nap megszűnhet az újság, amelynél dolgozik, és bármelyik nap megtörténhet, hogy ellehetetlenítik, lejárató hadjáratot indítanak ellene. Nehéz dolga van, aki arra szerződött, hogy az igazságot szolgálja"

Az eseményen az Építészfórum nevében Pleskovics Viola szerkesztő vette át a díjat, amelyet Budapest építészetének és városarculatának történeti és kortárs változásainak naprakész bemutatásáért, valamint a minőségi építészeti kultúra népszerűsítésében vállalt szerepéért kapott a szerkesztőség.

A Csengery Antal-díjjal idén is több a várossal, építészettel, aktuális társadalmi témákkal foglalkozó újságírót, teljes szerkesztőséget jutalmaztak. Az elismerést átadták 2021-ben még a Klubrádió szerkesztősége, Élő Anita, a Válasz Online szerkesztőségének tagja, Vincze Miklós, a 24.hu újságírója, valamint Nick Thorpe, a BBC közép-európai tudósítója számára.