Közélet, hírek

"Csináld magad" lakótelep nyerte az idei Mies van der Rohe-díjat

2017.05.15. 13:36

A holland NL architects és az XVW architectuur csapatának projektje, a DeFlat Kleiburg lakótelep nyerte idén a rangos díjat - ez az első alkalom, hogy épületfelújítás kapja a kitüntetést. A "Feltörekvő építész" címmel az MSA/V+ stúdiót ismerték el.

Az Amszterdamban található a Kleiburg nevű lakótömböt az NL architects és az XVW architectuur csapata innovatív módszerekkel mentette meg a bontástól.  "Az elképzelés szerint felújítanák az épület szerkezetét, felvonóit, folyosóit, gépészetét, közös tereit – amelyeket az eredeti elrendezésekhez képest áthelyeznek –, de magukat a lakásokat befejezetlenül hagynák, azokban se konyhát, se fürdőt, se fűtést, se szobákat nem alakítanának ki, semmilyen bútort nem építenének bele. Ezzel minimálisra csökkentenék a belekerülési költségeket, amellyel egy új üzleti modellt alapoznának meg Hollandiában. A szerkezetkész lakóegységek akár horizontálisan, akár vertikálisan is összenyithatók, így új tulajdonosaik kettőt, hármat is egybe csatolva alakíthatnak ki benne egy-egy nagyobb, akár két szintre is áthúzódó lakást. A többi hasonló ingatlanoz képest így lényegesen olcsóbb, szerkezetkész lakásokat tulajdonosaik a maguk elképzelései szerint formálnák meg, a befektető cégcsoport csak a keretet adja mindehhez." - írta Bán Dávid a díjra esélyes projekteket bemutató cikksorozatban a nyertes épületről.

A "Feltörekvő építész" címet a brüsszeli MSA/V+ stúdió kapta az 5 szociális egységből álló Navez lakóprojekért. A Brüsszel nyugati bejáratánál elhelyezkedő épület kettős cél is betölt - egyrészt landmark jellegével reprezentálja a városi revitalizásciós törekvéseket, másrészt példaszerű lakhatási megoldásokat nyújt nagy családok számára. 

forrás: sajtóközlemény