Közélet, hírek

Csodák Kertje: hallgatói pályázat a BME egyetemkertjének közösségi térré formálására

2023.04.27. 14:01

A Műegyetem és Újbuda Önkormányzatának közös célkitűzése, hogy a BME egyetemkertje a városi közösség számára nyitott tér legyen, ahol a tudományos ismeretterjesztés szabadtéri formáival találkozhatnak a kisgyermekek és a mérnöki pálya, valamint a tudomány világa iránt érdeklődő fiatalok. 

A kezdeményezés arra ösztönzi a különféle tanszékek hallgatóit, hogy pályázatuk során építsenek egymás tudására, működjenek együtt alkotásaik létrehozásában, azokat pedig látványos, közérthető formában mutassák be az egyetem polgárai és a helyiek számára. Az április 25-én megjelent pályázati felhívásra három kategóriában nevezhetnek a BME aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákjaiból álló csapatok:
- tudománynépszerűsítő szabadtéri alkotások és játékok (installációk) készítése
- köztéri bútorok tervezése
-  tudománynépszerűsítő-közösségépítő események szervezése.

A május 25-i határidővel benyújtható pályázat célja, hogy olyan alkotások és programtervek szülessenek, amelyek a Műegyetem kertjének értékeire és az egyetemen folyó kutatómunkára is reflektálnak, valamint figyelembe veszik a helyi lakosok igényeit is. Kiemelt cél ennek során olyan szabadtéri alkotások és játékok létrehozása, valamint kapcsolódó események szervezése, amelyek a kisgyermekek és középiskolások számára mutatják be a Műegyetem kutatási témáihoz kapcsolódó tudományos érdekességeket és eredményeket. A projektek megvalósításának helyszíne az Egyetemkert Gellért térhez közel eső – a CH, a K és a Könyvtár épületek által határolt – területe.

A nyertes pályamunkák 2023. szeptember 2-ára tervezett Bartók Feszt’ programjainak részeként mutatkoznak be.

A sikeres pályázók összesen 2.800.000 Forint díjazást nyerhetnek el a projektterveik megvalósítására.  A díjazás mellett szakmai egyeztetés biztosított a csapatoknak, és a többek között építész, valamint műemlékvédelmi szakértőkkel folytatott konzultációs folyamat során történik a benyújtott pályamunkák véglegesítése.

A BME és Újbuda Önkormányzatának, az Insert közösségi platformnak most meghirdetett közös pályázati lehetősége annak a hosszútávú folyamatnak az első lépése, amely a BME és a kerület közötti együttműködési megállapodás aláírásával indult és szorosabbra fűzi az egyetem kapcsolódását a kerülethez, valamint elősegíti a Műegyetem közösségi tereinek fejlesztését és az egyetemen belüli kreatív kezdeményezéseket ösztönzi.