Közélet, hírek

Csődbe ment a holland Egeraat-iroda

2009.01.23. 12:33

Csődöt jelentett Erick van Egeraat központi irodája (EEA), adta hírül a Cobouw holland szaklap.

Csődöt jelentett Erick van Egeraat központi irodája (EEA), adta hírül a Cobouw holland szaklap.

Az információt megerősítette a csődgondnoknak kinevezett De Bok Roijers Gasseling ügyvédi iroda képviselője. A 150 alkalmazottat foglalkoztató nemzetközi cégnek Rotterdamban, Budapesten, Londonban, Prágában és Moszkvában van fiókja. Az EEA 2008 októberében megnyerte az új budapesti városháza felépítésre kiirt pályázatot. A cégnek jelenleg több projektje is folyamatban van, például a lipcsei egyetem új szárnyának építése. Az EEA központi iroda egyelőre nem adott ki hivatalos közleményt a csődről, de budapesti fiókja már tavaly decemberben, alig egy hónappal a Városháza Fórum pályázatának elnyerése után megszűnt. Az anyacég december elején bejelentette alkalmazottainak, hogy az elmúlt másfél hónap béreit már nem fogják kifizetni. A társaság jelentős tartozásokat halmozott fel saját munkatársai, alvállalkozói és az állam felé is. Akkor azt ígérték, a Városháza-projekt tervezése nem áll le, mivel a rotterdami anyacég folytatja a munkát, és a másik három fiókiroda működését is biztosítottnak látták.

A holland EEA csődjét a világgazdasági válság hatásaival magyarázzák. Raymond De Bok csődgondnok elmondta, hogy jelenleg vizsgálják, hogy a folyamatban lévő projektek közül mit lehet megmenteni, vagy megfelelő partnereknek átadni. „Azzal a feltétellel szeretnénk eladni a megbízási jogokat, hogy fejezzék be a megkezdett épületeket vagy a tervezést. Egyelőre semmilyen konkrét döntést nem hoztunk” – tette hozzá.

 

[imagelist|imgid=|name=800_8chrp9_41evebalajtizitakovacsbence.JPG|title=-][imagelist|imgid=|name=800_xcshz0_54.JPG|title=-]