Közélet, hírek

Csonka Pál Emlékérem 2008

2008.07.08. 12:32

Kertész András Tibort és Horváth Adriánt alkotópárosként, Andorka Tibort egyéni kategóriában tüntették ki Csonka Pál Emlékéremmel július 8-án az Építészek Házában.

Az idei Csonka Pál érem díjazottait s a családtagokat, kollégákat köszöntötte Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke július 8-án a MÉSZ székházában - az Építészek Házában. A bevezetőben elhangzott a szomorú hír: dr. Reischl Gábor építész, a MÉSZ volt elnöke, hosszú betegség után, július 4-én elhunyt. A jelenlévők néma felállással adóztak emlékének.

Kálmán Ernő ezek után Finta József kuratóriumi elnöknek adta át a szót, aki méltatásait felolvasva köszöntötte a Csonka Pál Emlékérem 2008-as kitüntetettjeit.

Egyéni kategóriában Andorka Tibort, alkotópáros kategóriában a dunaújvárosi Pentele híd szerkezettervezőjét, Horváth Adriánt, és Kertész András DLA építészt díjazták.


Kuratóriumi méltatás

Csonka Pál Emlékérem 2008 – egyéni kategória: Andorka Tibor

Andorka Tibor 1983-ban szerzett építőmérnöki oklevelet a Műegyetem szerezetépítő szakán. Bár eddigi életművében jelentős helyet foglal el a tervezési tevékenység is, szakmai ismertségét és elismertségét elsősorban az építési minőségvizsgálat, minőség-ellenőrzés, a tartószerkezeteket érintő szakvélemények készítése, a tervezésirányítás, szabályozás területén szerezte – érdemelte ki. Új, piacorientált világunkban, amelyben pénz, és az idő szabta kényszerek oly sok esetben dolgoznak a megvalósítás, de a tervezés minősége ellen is, meghatározóan fontos, hogy a mindenkori, megkövetelhető, időtálló MINŐSÉGNEK elkötelezett, egyben nagyon képzett harcosai legyenek. Csonka professzor úr egész élete a szellemi és anyagi MINŐSÉG szolgálatában telt – Andorka Tibor mostani elismerése Csonka Pál szellemét idézi.

Andorka Tibor statikus tervezőként az építészfórumon:
Szentendre, Toldi köz, 10 lakásos társasház
Szentendre, családi ház
Budapest-Józsefváros, Futó utca 20 - Nap utca 32-34 lakóépület


Csonka Pál Emlékérem 2008 – alkotópáros kategória: Pentele híd, Dunaújváros

Horváth Adrián és Kertész András Tibor, szerkezettervező-építész alkotó párosa

Az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb közúti hídja valósult meg Dunaújváros déli határában, a majdani M8-as autópálya műtárgyaként. A nemzetközi jelentőségű szerkezeti megoldásokat tartalmazó hídnak – e tulajdonságán túl van egy másik, talán nem kevésbé méltányolandó jelzése – jelentése is, az ugyanis, hogy nagyon szép formai megoldásaiban meghatározó szerephez jutott egy kiváló építész, jelesül Kertész András. Semmiképpen sem kisebbítve tehát a MŰ megvalósításában, ill. tervezésében Horváth Adrián szerkezettervező mérnök szerepét, ez az együttműködés az, amely perelhetetlenül idézi Csonka professzor úr szellemét, elkötelezettségét a mérnöki alkotás szerkezeti, és esztétikai értéke iránt. Horváth Adrián és Kertész András Csonka Pál érmének ilyen tekintetben is üzenetértéke van!