Épületek/Örökség

December 17-én adják át a Berliner Schloss „új-régi” épületét

2020.10.26. 09:59

A nyolc éve megkezdett hibrid rekonstrukció többszöri csúsztatás után idén decembertől kezd Humboldt Forumként működni, és négy fázisban tervezik fokozatosan megnyitni szegmenseit a közönség felé.

A Franco Stella nyertes pályázati terve alapján elkezdett, de azóta a több iroda egybeolvadásával megszületett Franco Stella Humboldt-Forum Projektgemeinschaft által tervezett építészeti reanimáción immáron nyolc év elteltével csak az utolsó simításokat végzik. Az építkezést mindannyian nyomon követhettük online is, tavasz végén végignézhettük, ahogy a kupola is teljes magasságában elkészül, de mint láthatjuk, még most sem került le az összes állványzat a homlokzatról és a december 17-i megnyitás is egyfajta tesztüzem kezdetét jelenti tulajdonképpen, ám immáron mindenki átlépheti a sokat vitatott, de annál inkább nyomon követett rekonstrukció kapuit.

A Humboldt Forum négy fázisban nyílik majd meg, a decembert 17-től kezdődő vetítések, installációk az épület történetére fókuszálnak majd a központi udvarban, illetve a kávézó területén. Szintén megtekinthető lesz egy tárlat a földszinti és az alagsori termekben, mely a Humboldt fivéreket ismerteti meg közelebbről. 2021 januárjától aztán egy interaktív gyermekkiállítás veszi kezdetét, amely azt szolgálja majd nyomatékosítani, hogy a Humboldt Forum családi célpontnak is számít majd, és az egészen kis gyermekek is megtalálhatják helyüket a múzeum falai között. Szintén januárban indul egy kiállítás a társadalmi és környezeti változások közötti összefüggésekről, de lesz egy hét termet felölelő interaktív bemutató Berlin történetéről és helyéről a nagyvilágban. A monumentálisabb tárlatok és az épület teljes bejárhatósága azonban jövő tavasszal következik be. Az intézmény vezetősége be is jelentette az első nagyobb időszakos bemutatót, mely az elefánt, elefántcsont és ember hármasára fókuszál majd.

December 17-től tehát a Schlüterhof és azok átjárói, az alagsor és a legalsó szintek járhatóak majd be mindenki számára, januártól pedig fokozatosan kezdődik meg az épület teljes funkcionálása és a nagyobb tárlatok és előadássorozatok berendezkedése a főként modern enteriőrökben. Andreas Schlüter rekonstruált falai mögött ugyanis kortárs belső terek húzódnak, de mint ismert, a Rittersaal, az Elisabethsaal és a Schweizersaal korabeli termeinek teljes rekonstrukcióját még nem vetették el véglegesen a Humboldt Forum vezetői.