Közélet, hírek

deKOR 1 kiállítás az Istenhegyi úton

2008.03.31. 08:45

A Dekoratőr Iskola a '80-as években, a tűrt és tiltott kategóriák időszakában, sokkal több volt, mint szimpla iskola. Gyűjtőhelyévé vált azoknak a művészeknek és tanároknak, akik kísérletezni mertek. A deKOR 1, a régi Dekoratőr Iskola egykori diákjainak és tanárainak közös kiállítása április 22-ig látogatható.

A deKOR 1, a régi Dekoratőr Iskola egykori diákjainak és tanárainak közös kiállítása. A tárlat megtekinthető a Magyarországi Volksbank Zrt. Istenhegyi úti bankfiókjában és galériájában.

 

 

A Dekoratőr Iskola a '80-as években, a tűrt és tiltott kategóriák időszakában, sokkal több volt, mint szimpla iskola. Gyűjtőhelyévé vált azoknak a művészeknek és tanároknak, akik kísérletezni mertek, olyan kortárs művészeti órákat látogathattak itt a diákok, amelyekhez hasonló sem volt az akkori képzőművészeti iskolákban. Ahogy a kiállítás megnyitóján, a Volksbank Zrt. képviseletében Skonda Márta fogalmazott, az iskola korát megelőző szellemben működött, a megtűrt művészek olvasztótégelyévé vált. Szabadon, a művészetet használva.

 

 

A kiállításon megtekinthetjük Károlyi Zsigmond festőművész munkáit, aki 1976-1981 között művészettörténetet tanított a Dekoratőr Iskolában. De találkozhatunk még Lengyel András munkáival („Andy Warhol utolsó szerelme”) is, aki mint a Rózsa-kör tagja, a '70-es évek végétől a magyar happening és fluxus művészet, később a mail- art meghatározó alakja. A Rózsa-körhöz (is) kapcsolódott a 80-as években Tolvaly Ernő, aki rövid megnyitó beszédében az iskola szabad szellemét emelte ki, úgy fogalmazott, hogy az iskola tanárai és diákjai a kreativitást csinálták, és nem fejlesztették.

 

 

A kiállítás résztvevői: Baksa Nándor, Csörgő Attila, Eperjesi Ágnes, Gémes Péter, Hencze Tamás, Hernádi Iván, Károlyi Zsigmond, Knyihár Amarilla, Kovács Ferenc Péter, Kozári Hilda, Kulcsár Tibor, Langh Róbert, Lengyel András, Menesi Attila, Odrobina Tamás, Pál Csaba, Sándor Miklós, Szíj Kamilla, Szirányi István, Szőnyei György, Tolvaly Ernő és Tót Endre.

A kiállítás megtekinthető április 22-ig.

képek és szöveg: Biczó Gabriella


Magyarországi Volksbank Zrt. Istenhegyi úti galériája
1126 Budapest, XII., Istenhegyi út 40/A
nyitva hétfőn, szerdán és csütörtökön 10.15 és 19.15 óra között, kedden és pénteken 7.45 és 13.00 óra között.