Design/Formatervezés

Design lakópark a Rózsadombon

2008.07.10. 08:50

Az üveg, a fény, a fém, a műanyag, a kő, a textil és a fa szépségét hirdető művészeti koncepció egy rózsadombi lakóparkfejlesztés épületein és belső tereiben. Shalom Davidovich és Fónagy Dóra közös projektje.

„Ha körülnézek az utcán, azt látom, hogy a magyar nők ugyanolyan ruhákban és cipőkben járnak-kelnek, mint Párizsban, Londonban, vagy éppen Tel-Avivban.” - közölte Shalom Davidovich vezető építész július 8-án egy pódiumbeszélgetésen, ahol Fónagy Dórával és a beruházókkal közösen mutatták be a Seven Arts lakópark új design-művészeti koncepcióját.

Ahogy az öltözködésben, úgy az élet minden területén nemzetközinek számítanak a kortárs divatirányzatok. A Magyarországon épülő lakások mind anyagaiban, mind berendezéseiben "multinacionálisok" – a konyha spanyol, a fürdőszoba német, a burkolatok olasz cégek munkái. Ahhoz, hogy valamilyen magyar jellegzetességet is bele lehessen csempészni az épülő lakópark lakásainak enteriőrjébe, Davidovich felkérte Fónagy Dóra építész-belsőépítészt és csapatát, hogy dolgozzon ki egy olyan koncepciót, amiben párosul a design és a művészet az általa megálmodott építészeti elemekkel. Így született meg Traviczky Orsolya grafikusművész tollából az a hét architekturális-tipográfiai alkotás - Glassart, Lightart, Metalart, Plastart, Stoneart, Texart, Woodart – amelyek fényálló üvegfóliaként az épületek homlokzatát fogják díszíteni, illetve az ezekből továbbgondolt művészeti üzenetek megjelennek a lépcsőházakban, mint egyfajta street-art alkotások.

Fónagy szerint a polgári létérzés az elmúlt években sokat változott. Ahogy a legtöbb budapestinek, a mai napig kellemes emlékei vannak a klasszikus polgári lakásokról, úgy ma is létezik egyfajta polgári igény a lakások kialakításakor. Ez pedig a komforton túl luxusigényekkel, illetve kulturális, művészeti igényekkel is kiegészül. Róth Miksa, Zsolnay, gobelinek – ezek voltak az igényes polgári lakások jellemzői – mind kézműves alkotások. A magyar kézművesség a XXI. században már nem csak egy tárgyiasult művészetet jelent, Fónagy szerint a street-art, azon belül a graffiti is ide tartozik. A lépcsőházak díszítéseit épületenként a megfelelő tipográfiai jelhez hasonló stílusban tervezik megvalósítani, illetve a fogadó terek enteriőrjei is az épületek designjához alkalmazkodnak majd.


A 80-as években épült diplomata lakópark ledózerolása helyett a már meglévő épületeket a szerkezetig visszabontották és azokban alakítják ki a korábbinál jóval kisebb alapterületű új lakásokat. Ennek okai végtelenül egyszerűek: egyrészt a környéken ekkora területre már régóta nem adnak ki építési engedélyeket, másrészt a korábbi alapokon nyugvó épületszerkezetet újrafogalmazták, új külsőt, illetve belsőt álmodtak a vázra, így teremtve meg egy olyan egyediséget, ami jelentősen megkülönbözteti a leendő lakóparkot a közelmúltban tömegével megépült hasonló funkciójú telepektől. A design elképzelés, az üveg, a fény, a fém, a műanyag, a kő, a textil és a fa szépségét hirdető művészeti koncepció pedig egyfajta pilot projektként is funkcionálhat nemcsak Magyarországon, de a környező országokban is.

A 8 milliárdos beruházás a 2005 óta jelen lévő Neocity Group harmadik projektje hazánkban. Az 1,6 hektáros területen megépülő lakások átadását 2009 harmadik negyedévére tervezik befejezni.

 
Szöveg: Könyves Viktor
Képek: Seven Arts