Közélet, hírek

Átadták az év főépítészi elismeréseit

2021.08.27. 14:47

Huszonkettedik alkalommal adták át Budapesten, augusztus 26-án "Az Év Főépítésze" díjat. Az elismerés évente két kategóriában adományozható: az Év Főépítésze díjat aktív főépítész, míg a Főépítészi Életmű díjat a szakmáját hosszú ideje gyakorló, illetve nyugdíjba vonuló/vonult kiváló főépítész kapja. A díjakat ünnepélyes keretek között, az Országos Főépítészi Konferencián Karácsony Gergely főpolgármester, Erő Zoltán, Budapest főépítésze és Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke adta át.    

A díjakat ünnepélyes keretek között, az Országos Főépítészi Konferencián Karácsony Gergely főpolgármester, Erő Zoltán, Budapest főépítésze és Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke adta át.

A Főépítészi Életmű Díjat Horváth Gábor okl. építészmérnök, Veszprém megyei jogú város ny. főépítésze kapta, akinek az indoklás szerint "több mint két évtizedes elkötelezett és kitartó főépítészi munkája során igényes szakmai tevékenysége hozzájárult Veszprém harmonikus fejlődéséhez, arculatának kedvező alakításához, a helyi értékek megőrzéséhez és fejlesztéséhez. (...) Főépítészi tevékenysége során nagy hangsúlyt fektetett az épített örökség védelmére, fejlesztésére, és a településkép gazdagságának kiteljesítésére."

Szintén Főépítészi Életmű Díjat kapott Tóth Miklós okl. építészmérnök, Budapest XVI. kerületének ny. főépítésze. Laudációjában kiemelték: "Harminc éves főépítészi tevékenysége során aktív örökségvédelmi munkájának köszönhetően Budapest XVI. kerület önkormányzata professzionális módon bontotta ki a kerület épített környezetének jellegzetességeit, a megőrzés jogi és technikai eszközeit, karakterének megfelelő jövőképét. Hivatali munkájához aktív projektmenedzsment-eszközöket társítva tudta lebonyolítani az Erzsébet ligeti laktanya városrehabilitációs programját, értékmegőrző programjait. Főépítészi tevékenysége minden tekintetben korrekt és segítőkész volt."Az Év Főépítésze Díjat Pányi Zsuzsanna okl. építészmérnök, Érd és Százhalombatta városok volt főépítésze, Pest megye főépítésze kapta, aki "több mint tízéves települési és tizenöt éves megyei főépítészi munkája során széleskörű és szerteágazó szakmai tevékenységet végzett, és így nagyban hozzájárult az emberhez méltó és esztétikus környezet létrejöttéhez. Munkáját több évtizedes tapasztalat, a megbízhatóság, az együttműködési készség, a pozitív hozzáállás és az értékteremtő javaslatok jellemzik. Aktív szervező munkájával nagyban segíti a megye főépítészeit, kezdeményezője és szervezője a megyei főépítészeg összefogásának, a Kulturált Települési Környezet Díj és a Pest Megye Építészeti Nívódíja pályázatoknak." 

Főépítészekért Életmű Különdíjban részesült Zábránszkyné Pap Klára okl. építészmérnök, Szentendre és a járás 13 településének volt főépítésze, az Országos Főépítészi Kollégium volt titkára, elnökségének tiszteletbeli örökös tagja, a Magyar Főépítészek egyesület elnöki tanácsadója. Az indoklás szerint "Szentendre és a járás tizenhárom településének főépítészeként megismerte e tevékenység minden fontos részletét. A főépítészekért dolgozott az építésügyért felelős minisztériumokban, részt vett a területi főépítészség megalapításában és jelenleg is feladatokat vállal a főépítészi kollégium munkájában. Szakmai tevékenységében elkötelezetten dolgozott a főépítészek elismeréséért, érdekeik képviseletéért, képzésükért, többek közt a Magyar Urbanisztikai Társaságban és a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem munkájában. Jelentős részt vállalt a Magyar Főépítészek Egyesület tevékenységében, a konferenciák szervezésében, a jogszabályok véleményezésében. Megszervezte az Állami/Területi Főépítészi rendszer 25 éves történetét bemutató jubileumi rendezvényt és szerkesztette a történetét és a dokumentumait bemutató kötetet. Több mint negyven éve tartó fáradhatatlan tevékenysége alapján méltán nevezzük őt a »Főépítészek Anyjának«".

Forrás: sajtóközlemény