Közélet, hírek

Diskurzust kezdeményezni bátor és támogató cselekedet

2016.01.27. 13:23

2015-ben a  South-East Europe Kft. a kerámia tetőcserepekkel fedett épületek tervezőinek munkái mellett azon építészek munkáját is díjazta, akik az Equitone szálcement homlokzatburkolatok felhasználása mellett döntöttek. Utóbbi kategóriában nem csak a gyakorló építészek versengtek, hanem a hallgatók is beadhatták a pályamunkáikat.  

2016 januárjában egy ünnepélyes díjátadó keretén belül a cég kihirdette a Creaton „Hozzuk együtt tető alá!” Építész Pályázatának és az Equitone szálcementburkolatok az építészetben Építész- és Építészhallgató Pályázatának eredményeit. 

A címben szereplő mondatot Patartics Zorán, Ybl Miklós- és Pro Architectura-díjas építész, az Equitone zsűri tagja mondta a Creaton kerámia tetőcserepek és az Equitone szálcement homlokzati burkolatok felhasználását szemléző 3 építész pályázat eredményhirdetésén és díjkiosztó ünnepségén megjelent több mint 40 építész előtt. A 3 pályázatra érkezett 76 pályaműből 20 munka 45 építésze került a döntőbe, akik meghívást kaptak a mára hagyományos díjátadó ünnepségre. A díjátadón nyilvánosságra került összesen 13 díjazott épület tervezői között a cég 1 900 000 Ft pénzdíjat osztott ki.

„Vannak szerkezetek, amelyekkel kapcsolatban a kreativitás kérdése nem merül fel. A szálcement burkolat esetében azonban megkerülhetetlenül. Ezért a jelen pályázat esetében talán többről van szó, mint hogy a gyártó támogatja az építészeket, s cserébe marketingjében hasznosítja az eredményt. Ugyanis a pályázat minden fázisa egy diskurzus része, melyben óhatatlanul kiderül, hogy milyen az eszköz (az anyag) és a szakma viszonya. Az ilyen diskurzusok kockázatosak, ugyanakkor termékenyek. Hozzájárulnak ahhoz a „bizonyos evolúcióhoz”, az építészet fejlődéséhez, ösztönzik az építészeket, támogatják a gyártót. Diskurzust kezdeményezni bátor és támogató cselekedet. Az eredmény alapján megérte. Gratulálok ehhez a gyártónak, s az építészeknek is.” – hangzott el a díjátadó ünnepségen Patartics Zorán, az Equitone zsűri tagja értékelő beszédében. Ugyan szavai az Equitone pályázat kapcsán hangzottak el, mégis talán általános érvényűek.

2015-ben a Creaton kerámia tetőcserepekkel fedett épületek tervezőinek munkái mellett a cég azon építészek munkáját is díjazta, akik az Equitone szálcement homlokzatburkolatok felhasználása mellett döntöttek. Utóbbi kategóriában nem csak a gyakorló építészek versengtek, hanem a hallgatók is beadhatták a pályamunkáikat. Mára hagyománnyá vált a Creaton életében az év elején megrendezésre kerülő, szakemberek – tetőfedők és építészek – munkáját elismerő ünnepség. Az esemény fontosságát mutatja, hogy idén a tervezők és kivitelező szakemberek külön napon vehették át díjaikat. Az építészeknek szóló versenyen a Creaton három, neves építészekből álló zsűri javaslatát kérte a díjazott épületek meghatározásában.
A kerámia tetőcserépnek helye van a minőségi építészetben

Az idén harmadik alkalommal kiírt pályázat anyagai között családi házakat, lakóházakat, templomokat, önkormányzati épületeket is találhatunk, ami ismét jól példázta a kerámia tetőcserép változatos felhasználásának lehetőségeit. Az összesen 18 pályamű közül 9 épület tervezői kerültek a döntőbe, ezek közül a zsűri 5 épület alkotóit díjazta.

A Creaton kerámia tetőcserép felhasználásával készült épületek zsűrijének tagjai: Marosi Miklós, Széchenyi-díjas, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, az MMA rendes tagja; Földes László, Ybl-díjas építész, UIA Council tagja, dr. Fülöp Zsuzsanna, okleveles építészmérnök, egyetemi docens, Kovács-Andor Krisztián DLA és Tamás Anna Mária DLA, az A+ Építész Stúdió építész vezető tervezői, egyetemi docensek, a 2014. évi „Hozzuk együtt tető alá!” Építész Pályázat első díjasai, Kelemen Sándor, építészmérnök, a Creaton South-East Europe Kft. szaktanácsadója.


„Egy igazi gyöngyszemet találtunk”

A „Hozzuk együtt tető alá” kerámia tetőcserép az építészetben pályázaton idén egy építész-trió, Álmosdi Árpád, Csendes Monika, Pölös István szolnoki lakóház felújítása győzedelmeskedett, amit a zsűri elnöke, Marosi Miklós igazi gyöngyszemnek nevezett. Dr. Tamás Anna Mária értékelése szerint, az építész ritkán tud úgy tervezni, hogy az épület hangulatában parasztházat idézzen, ezt mégis XXI. századi megoldásokkal érhesse el. Az eredmény pedig egy igazán izgalmas, kortárs épület, ami előremutató, mégis hozza az eredeti ház hangulatát, egyszerűségével méltón képviseli a múltat.

Zsuffa Zsolt és Kalmár László keze munkáját dicsérő budapesti várbeli foghíjbeépítés terveit a zsűri második hellyel jutalmazta. A műemléki környezetbe épült új kis társasház jól példázza, hogy a régi és az új egymáshoz illesztése során mennyire helyén való és indokolt egy akár modern formavilágú kerámia tetőcserép alkalmazása.

A zsűri megosztott harmadik díjat adott két építész-párosnak. Harmadik díjat nyert Gortva Anikó és Gortva Péter közös munkája, a szellemes, telekadottságokat, szintkülönbségeket, és utcaképi elvárásokat maximálisan kihasználó családi ház. A zsűri értékelése szerint az épület tömegképzése egyszerű, letisztult, fehér szalaggal szegett homlokzatképzése divatos, a finoman fölé emelt, Creaton Róna natúrvörös cserépfedése elegáns, szakszerű. A megosztott harmadik díj másik nyertesei Ifj. Benczúr László és Weichinger Miklós voltak, akik egy budapesti korabeli villaépület felújításának és kortárs eszközökkel történt kiegészítésének egységes harmóniájával nyerték el a zsűri elismerését.

A pécsváradi római katolikus plébánián elvégzett, Winkler György és Somlyódy Sándor által tervezett hozzáértő épületrekonstrukció pedig különdíjat kapott.„Equitone: az anyag természete” – gyakorló építészek munkáiban

Idén első alkalommal kerültek zsűri elé az Equitone szálcement burkolattal tervezett épületek, de a jövő építészeinek munkáját is díjazta a zsűri. A gyakorló építészek 24, míg a hallgatók 28 anyagának áttekintése után összesen 11 pályamű került a döntőbe, amelyek közül ötöt építész és hármat hallgatói kategóriában ismert el a zsűri. A pályázaton a gyakorló építészek munkáját Patartics Zorán és Tima Zoltán, Ybl Miklós- és Pro Architectura-díjas építészekből, valamint Cságoly Zoltán, az Equitone Homlokzati üzletág regionális műszaki vezetője, okl. építészmérnökből álló zsűri értékelte.

„A jól sikerült épületek minden elemükben jók.”

Az építészek versenyében Halmosi Erik, Prohászka Benedek és Solymár Annamária nyerték az első díjat, egy budapesti, Rókahegyi úti családi ház tervezéséért, amelynek kivitelezését is maguk végezhették. „A jól sikerült épületek minden elemükben jók. A Rókahegyi családi ház is ilyen. A terepviszonyokhoz alkalmazkodó telepítés, a gazdaságos, logikus alaprajzi rendszer és belső térhasználat mellett mértéktartó tömegű épület jött létre. Mindezeken túl - és itt érkezünk el a pályázat tárgyához – a szálcement homlokzati alkalmazása is helyénvaló, a tervezők az egész épületre jellemző józansággal használták fel az anyagot. A pályázati mezőnyből éppen ezért - a következetes építészeti gondolkodás elismerése mellett - annak bizonyítása emeli ki, hogy megfelelő építészi felkészültséggel, családi ház léptékben is magas minőséget eredményez az Equitone homlokzati alkalmazása.” – fogalmazott laudációjában Tima Zoltán, a zsűri tagja.

Szabó Levente DLA a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Sportközpontjáért kapott második díjat. A zsűri értékelése szerint az építészetileg magas színvonalú didaktikus épületrekonstrukciót – számos más értéke mellett - a fegyelmezett gondolkodás, és a szálcement anyag adekvát használata méltán emeli a díjazottak közé.

A harmadik díjat Szabó Tamás János DLA által vezetett építészcsapat nyerhette le, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Orczy úti Kollégiumának tervezéséért. Jóllehet az építészpályázaton a zsűri az épületet építészetileg és egyben értékeli, indokolásában kiemeli az absztrakt, geometrikus és tektonikus homlokzati kompozíció által keltett illúziót.

Két különleges felhasználás – egy építész keze alól

Józsa Dávid idén az Equitone pályázat mindkét különdíját elhozta. 
A szakember egyik nyertes pályaműve a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium átalakítása, ahol rendhagyó módon az Equitone lapok nem csupán a homlokzaton, de a tetőn is megjelenve olvadnak bele és emelkednek ki a város természetes vöröses-barnás kerámia tetőrengetegéből. Másik különdíjas munkája a fertőrákosi Kőfejtő- és Barlangszínház belső rekonstrukciója volt, amelyet e különleges feladat építészetileg frappáns és nagyvonalú megoldása emelte ki a pályázatok közül.„Nagy lehetőség ez a jövő szakemberei számára”

A 28 hallgató pályázatból 3 készítőit díjazta a Ferencz Marcel és Kertész András Tibor Ybl Miklós- és Pro Architectura-díjas építészekből, valamint Figeczki Péter, az Equitone homlokzati üzletág okl. építészmérnökéből álló zsűri.

Prof. Kertész András Tibor DLA építész, egyetemi tanár a hallgatói pályázat zsűrijének tagja szerint mind a cég, mind a hallgatók profitálhatnak az ilyen jellegű pályázatokból. Szavaival csatlakozott azon zsűritagokhoz, akik örömmel vették Tóth Bálint, a Creaton South-East Europe Kft. ügyvezető igazgatójának azon bejelentését, miszerint a cég a jövőben is elkötelezett az építészek munkájának pályázattal történő elismerésében.A zsűri a legjobbnak Tóth Viktor és Szűcs Imre Ferenc, kifejezetten a pályázatra tervezett Zenepavilonját találta. „Tökéletes a harmónia a kitalált forma és az anyaghasználat között.” – mondta a tervről Kertész András Tibor.

Szilágyi Attila ezüstérmes munkája a Hosszúpályira tervezett épület. Ferencz Marcel szerint a munka emlékezetes, nagyvonalú építészeti gesztussal mutatja be az Equitone termék sokoldalúságát egy rafinált lamellás árnyékolóként történő felhasználáson.

A zsűri a harmadik helyet Péntek Ágnesnek ítélte, akinek munkája kapcsán Ferencz Marcel a kiemelkedő esztétikai és építészeti minőséget emelte ki.

A Creaton South-East Europe Kft. Creaton kerámia tetőcserép és Equitone szálcement homlokzatburkolatok felhasználásával tervező építészek munkáját elismerő pályázatainak idei kiírása a tavasz végére várható. Ezek részletei a www.creatonteto.hu, a www.creaton.hu és a www.equitone.hu oldalakon jelennek meg. További információ kérhető a pályázatokat lebonyolító Build-Communication Kft. munkatársaitól a következő elérhetőségeken: T: (23) 611-028, info@buildmarketing.hu.

forrás: sajtóközlemény