Közélet, hírek

Döntött az UNESCO: veszélyeztetettségi listára kerülhetnek a budapesi helyszínek

2019.07.04. 14:51

Ma délután jóváhagyta az UNESCO azt a jelentést, amely alapján a veszélyeztettségi listára kerülhetnek a budapesti helyszínek. A határozattervezetről – amely február 1-jei határidőt adott a magyar kormánynak, hogy rendezze a vitás kérdéseket és azokról beszámoljon –korábban már hírt adtunk.

"Átfogó kritikát fogalmazott meg az UNESCO jelentése a budapesti világörökségi helyszínekről, amelyben arra kérik a magyar felet, hogy állítsa le a világörökségi védettséget veszélyeztető projekteket, így a MOL 120 méteresre tervezett székháza, a Néprajzi Múzem és a szintén a Liget-projekthez tartozó biodóm építését. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének jelentése a világörökségi helyszínek pufferzónájában megvalósuló építékezések méretét kfogásolja elsősorban, név szerint említve a Városligetbe épülő Néprajzi Múzeum és a biodóm épületét illetve a Lágymányosi-öböl mellé tervezett MOL Campus irodaházat. A Várnegyeddel kapcsolatban a II. világháborúban vagy a kommunista korszak alatt megsemmisült épületek visszaépítését nevezte aggályosnak a jelentés" – írtuk két héttel ezelőtt

A határozatot – amely február 1-jei határidőt adott a magyar kormánynak, hogy rendezze a vitás kérdéseket és azokról beszámoljon – ma elfogadták.

Ahogy részletes, összefoglaló cikkünkben írtuk: "A nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy hangzatos ígéretekkel és felemás intézkedésekkel ideig-óráig lehet halogatni a rendezést, de nem lehet véleményükben megingatni a világörökségi szakértőket. A veszélyeztetett kategóriába való átsorolást újabb ellenőrzések és tárgyalások előzik meg, ám az világosan látszik, hogy a védett státus fenntartásához a vezetésnek komoly engedményeket kell tennie, amelyek összehangolják az állapotmegőrzési, város-, ingatlan- és turizmusfejlesztési érdekeket, sőt adott esetben a nagy üzleti haszonról való lemondás mellett el kell állnia bizonyos projektektől." Ugyanazen cikkünkben írtunk arról is, hogy a bécsi és liverpooli – szintén a pufferzónában zajló toronyházak miatt – már felkerültek a veszélyeztetett státuszú világörökségek listájára, Prága pedig hasonló cipőben jár, mint Budapest.

ÉF