Programok

Dr. Vukoszávlyev Zorán: Kortárs spanyol építészet

2007.05.07. 09:57

Az előadás a kortárs spanyol építészet legjelentősebb épületeit mutatja be.

Helyszín: Dabas

Időpont: 2007. május 10.

Leírás:

„Az öregek beszélték, nekik az előttük élők mondták, azoknak pedig az őelőttük élők, hogy ezen a vidéken ért partot kőbárkákon néhány szent, aki a világ másik végéről jött ide, a pusztaságból, páran élve érkeztek meg, páran holtan, mint Szent Jakab, a bárkák sorra fennakadtak a sziklákon, ez közülük az egyik…”
részlet José Saramago: Kőtutaj című könyvéből.

 

 

Dr. Vukoszávlyev Zorán: Kortárs spanyol építészet

Időpont: 2007. május 10., csütörtök 17.30
Helyszín: Kisgyerek Alapítvány Tájház, Dabas
Dabas, Lakos Dr. u. 27.

Az előadás a kortárs spanyol építészet legjelentősebb épületeit mutatja be. Az ezredforduló építészetének ismertetése azonban nem lehetséges, ha nem vizsgáljuk meg azt a több ezer éves hagyományt, mely a mai kulturális értékek megalapozója. A történet az ókorig nyúlik vissza, a kőbárkák partra éréséhez, amikor Szent Jakabot eltemették. A középkorban Santiago de Compostela a keresztény zarándoklatok fő központjává vált. Az ősi történetben is előforduló kő a spanyol építészet északi régióinak egyik fő építőanyaga, mely a kortárs építészetben is meghatározó. A példák bemutatják, hogyan él tovább az építéshagyomány, miként használják ma korszerűen az ősi anyagot.


Dr. Vukoszávlyev Zorán: 1996-ban diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Diplomadíjas és Pro Scientia Aranyérmes. 2003-ban PhD-fokozatot szerzett. A Kortárs holland építészet című könyv szerzője. Egyetemi adjunktus a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszéken, a kortárs építészet kutatója.