Egyéb cikkek

Dubai Magas Jel

2009.08.11. 12:37

RTG34 jelű páyamű (szerzője Perjés Márk)

RTG34 jelű pályamű

készítette: Perjés Márk okl. építész
látványtervek: DAT Studio

 

 


A torony fogalma mindig is magában hordozott egy többletjelentést. Nem akármilyen építményt értünk alatta, hanem valami rendkívülit, mely alkalmas arra, hogy akár egy egész várost szimbolizáljon.

A tervek nemhogy egy, hanem rögtön három, egyenlő szárú háromszög alapú tornyot mutatnak be, melyek egymáshoz képest is ugyanilyen elrendezésben állnak. Az acélépítmény fölfele szűkülve szilárd, erős központi „magot” ölel át. A szigorúan hűvös küllemet felpuhítják a magot tartó vékony acélrudak. Az épületegyüttes 150 méter magasra nyúlik fel.

Az egymáshoz csatlakozó tornyok azt az egységet szimbolizálják, amely nélkül a nemzetek képtelenek fejlődni, stabilitásukat háromszög formájuknak köszönhetik. A központi labdát egy pókhálószerű acélszerkezet tartja a helyén, ennek a belsejében találjuk meg a kávézót, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra. A tornyok tetejére tervezett teraszok szintén széles panorámát nyitnak a látogató számára, köztük az átjárást az üveggömbön keresztül három kisebb üveghíd szolgálja.

A tornyokat talapzatuknál összekötő épületben kap helyet a gyermekkönyvtár és a szem alakú konferenciaterem. Ez utóbbi középen helyezkedik el. Belmagassága nagy, teteje üvegből van, így válik láthatóvá innen a központi üveggömb.

A főbejárat a tó felől nyílik. Belépve az épület aulájába szembe találjuk magunkat a recepcióval és egyéb szolgáltatásokkal, de ugyanígy megrendezhetők itt időszaki kiállítások is. Az előtérből két kanyargós lépcső vezet fel a galériára, ahonnan egy spalettás ablakon keresztül betekinthetünk a konferenciaterembe. A terem túloldalán vannak a szükséges szolgáltatások (mosdók, üzletek). Innen nyílik a könyvtár felső szintje (a két szintet összekötő lépcsőt illetve liftet magában a könyvtárban találjuk).

Az egyes tornyok tetejére lifttel, vagy a körülöttük futó lépcsőházban jutunk fel. Ezek kötik össze a kávézót a tetőteraszokkal és a 38 férőhelyes föld alatti parkolóval (ez utóbbi szerkezeti okokból a konferenciateremhez hasonló alakú, és a parkot körülölelő úthálózattól közelíthető meg).

A legfelső emeletre érve lyukadunk ki a teraszokhoz. Mindhármat üvegkorlátok keretezik, tetejük is üvegből készült. A tornyok tartószerkezete egy-egy középen futó, egyre keskenyedő betonhasáb, mely biztosítja ellenálló képességüket.