Programok

Dumb Emancipatory Housing – Dumb Emancipatory City Planning

2023.05.18. 12:00

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőművészeti Doktori Iskolájába érkezik a közösségi lakásépítészet kérdéseivel foglalkozó bécsi Büro Bietenhader Moroder. 

A városok újra elkezdenek lakásokat építeni, hogy ellensúlyozzák a városi élet ingatlanspekuláció általi nyomását. Ezeknek az új állami lakásoknak önálló építészetre van szükségük. A köz- és a szabadpiaci lakások közötti történelmi formai és esztétikai különbségek azonban eltűntek, minden lakás luxuslakás vagy csupán másolja azt.

A Büro Bietenhader Moroder egy eredendően közösségi lakásépítészet keresése során az építészet egy teljesen figyelmen kívül hagyott formai minőségét fedezte fel: A szándékos egyformaság maximumát, amelyet buta másolásnak nevezünk. A buta másolhatóság alapvetően különbözik az egyszerű sorozatos ismétlődéstől. Ehelyett olyan formai tulajdonságokra támaszkodik, amelyek a szobák, lakások, egész lakótömbök vagy városi szövetek maximális egyformaságát a puszta ipari vagy funkcionalista sorozatosságon messze túlmenően fokozzák. A módszertani szigor itt központi szerepet játszik. A kreatív ad-hoc-szubverzió, a minden szinten történő eltérés - az "okosság" mindenütt jelenlévő igénye - elutasításával egy olyan módszertani tervezés állítható helyre, amely olyan közvetlenséget valósít meg, amely nagymértékben és kirívóan buta.A Büro Bietenhader Moroder ettől a fókusztól vezérelve igyekszik újra felfedezni és visszaállítani a második világháború előtti állami lakásépítések történelmi formáit és esztétikáját, például az orosz forradalmi építészet és a Vörös Bécs által 1919 és 1934 között épített lakásokét. Ebben a korszakban egy olyan, szinte elfeledett, nem funkcionalista közösségi lakásépítészet sajátos formai artikulációit találjuk, amely egy megfizethető és emancipációs kollektív életnek ad formát. Ezen a kritikai történelmi újraolvasáson keresztül egy olyan tervezési módszert dolgozunk ki az emancipációs lakások számára, amely annyira közvetlen és nyilvános, annyira világos és alapvető, hogy az már butának tekinthető.

Moderátor: Weiszkopf András

Időpont: 2023.05.24.17:00

Helyszín: BME K10