Egyéb cikkek

Dunakömlőd központjának fejlesztése

2009.03.06. 10:08

Költségtérítésben részesült a a 4. számú pályamű
tervezői: B6 Építész Iroda Bt.; Molnár Csaba, Lantos Olivér

Költségtérítésben részesült a a 4. számú pályamű
tervezői: B6 Építész Iroda Bt.
Molnár Csaba, Lantos Olivér

 

 


4. sorszámú pályázat

A pályázat műleírásában helyesen elemzi a meglevő helyzetet, de tervi megoldásaiban már hiányzik a szellemesség és bátorság. Kiírásnak megfelelően helyezi el az új épületet, és többé-kevésbé berendezi a szabad területet. A keleti oldal parkolója ebben a formában minden további térhasználatot zavar, ráadásul nem kapcsolódik az épülethez. A sok burkolat valóságos többletet nem ad az együttes használatához, miközben nem tervezi be a területre az előírt parkolóterületet.

A Faluház épületét a keleti oldalon bővíti egy kétszintes klub és iroda szárnnyal. Ez lehetne jó gondolat, de a déli lépcsőház elbontása körülményessé teszi az épület használatát. A könyvtárhoz vezető emeleti közlekedő szerkezetileg és metszetileg nem tisztázott, a könyvtár eldugott helyzetbe kerül. Hiányzik az épület lényegi elemeként az iroda és az informatikai rész.

A saroktelek beépítése elvben lehet helyes (utcai és beforduló szárny, behajtó, udvar), ám az elforgatott helyzet és a terjengősség miatt építészetileg ebben a formában nem kívánatos. Az üzlet, étterem, panzió funkció elfogadható, de a lobby, közlekedő feleslegesen terjengős az épület léptékéhez képest.

Üzemeltetés szempontjából nem hoz új megoldást, a gazdasági megközelítés marad a jelenlegi rossz helyen. Egyéb részletek a tervből nem olvashatóak ki. Akadálymentesség egyes helyen megoldottnak látszik, de pl. a panzió földszintje már kezeletlen, parkolót nem jelöl ki stb.

A metszeti és homlokzati megoldásokról csak a látványképek adnak eligazítást, helyenként hiányosan.