Épülettervek

Dunaszekcső - Templom tér és Központi park tere

2006.02.19. 08:33

Garten Studio különdíjas terve a Wienerberger Terca által kiírt Jövőtér tervezői pályázatonGarten Studio különdíjas terve a Wienerberger Terca által kiírt Jövőtér tervezői pályázaton

A terv leírása
A mai használathoz képest gyökeresen új funkciót nem terveztünk a területre. Bár a tér és főként a park alkalmas lenne méreténél és elhelyezkedésénél fogva új egységek befogadására - gondolunk itt pl. vízarchitektúrára vagy pavilonra -, a település részéről nem merült fel ilyen igény. Így olyan formavilágot dolgoztunk ki, mely alkalmi események során mobil, elbontható építményekkel berendezhető. Például egy zenei eseménykor színpad állítható fel a park központi gyepén, vagy kirakodóvásár esetén elárusító pavilonok helyezhetők el a burkolat széleken, így előttük még el tud sétálni a bámészkodó sokaság, egyházi események alkalmával (pl. körmenetkor) pedig kulturáltan és kényelmesen elférnek az érintettek. Reményeink szerint tervünk alapján mégis lényegi funkcionális változás következne be a tér és park életében, hiszen a jó anyagokkal, minőségien elkészített felújítás valóban hosszabb tartózkodásra csábítja majd az ide érkezőket.

A templom előtti tér nemcsak méltó környezetet nyújt az épületnek, de alkalmi eseményekkor (esküvő, keresztelő stb.), de a hétköznapokban is megfelelő várakozó, gyülekező hely is egyben. A templom bejárata előtt lévő millenniumi emléktáblát áthelyeztük a templom mellé, a többi emlékmű sorába, a millenniumi emlékfa környezetébe. Ez utóbbinak nagy méretű faveremráccsal biztosítottunk helyet a burkolatban. Az emlékműveket széles zöldsávval fogtuk egybe. Ez a szélesség koszorúzáskor lehetőséget ad a talapzatok megközelítésére. A régi játszóteret jelenlegi helyén tartottuk meg, de kompaktabb, könnyebben fenntartható formában, homok-burkolattal terveztük megvalósítani.


A terv szerzői: Massány Edina, Remeczki Rita, Salgó Borbála tájépítészek – Garten Studio