Programok

Édesapámnak nagyapámról

2009.10.05. 10:32

Novák Ede (1888–1951) munkái többségét Barát Bélával közösen tervezte • Kiállítás Az Építészet Hónapja keretében 2009. október 13–26. között a budai TIT Stúdióban.

Novák Ede (1888–1951) a két világháború közötti építészet egyik kiemelkedő alakja. Művészete átfogta a XX. század első felének irányzatait a Kós Károlyi népi építészeti hagyományok követésétől (Kós Károly tér 12-13., Wekerle-telep) a klasszicizáló historizáláson és az Art Decon keresztül a modern építészeti tendenciákig. Munkái többségét Barát Bélával közösen tervezte. Ma már műemlék közülük a Wesselényi utca 26. alatti bérház, egy II. kerületi villa (Napraforgó utca 22.) és a Rákóczi út 4. alatti Georgia ház. Típusterveik alapján építették Albertfalván az OTI lakótelep több száz házát. Hámor Istvánnal közös munkája az egykori budai zsinagóga (ma TIT Stúdió) a Bocskai út – Zsombolyai utca sarkán. A háború után a Fővárosi Közmunkák Tanácsa szakértőjeként vett részt a helyreállításban, majd haláláig a MEZŐTERV munkatársa volt.

 

 

A kiállítás helyszíne a Novák Ede és Hámor (Hamburger) István közös tervezésében megvalósult, ma a TIT Stúdió Egyesületnek helyet adó egykori budai zsinagóga épülete.

A hagyatékból előkerült fényképek a kor legkiválóbb fotóművészeinek, Seidner Zoltánnak, Berger Rezsőnek és Kozelka Tivadarnak munkái, így a kiállítás egyúttal tisztelgés a kor nagynevű fotográfusai előtt is.

A kiállítás célja bemutatni egy termékeny építész munkásságát az egykori fotók, tervrajzok, személyes tárgyak és az épületek pillanatnyi állapotát bemutató fényképek segítségével.

A mindössze két hétig nyitva tartó kiállítás rövid múltidézését egy méltó katalógus teszi maradandóbbá. A katalógus önálló kiadványként is életképes lesz: az építész életrajzán kívül az egyes épületek tervrajzai, történetei, korabeli fotói, mai állapotuk fényképei szerepelnek benne.

Az „EMMA” Elfeledett Magyar Műemlékekért Alapítvány kiállítása, a Magyar Építészeti Múzeum közreműködésével.

Megtekinthető a TIT Stúdió Egyesület épületében (Budapest, XI., Zsombolyai utca 6.) 2009. október 13-tól 26-ig, hétfőtől csütörtökig: 8.00-tól 19.00-ig, pénteken: 17.30-ig.

„EMMA” Elfeledett Magyar Műemlékekért Alapítvány
muemlekekert/kukac/chello.hu
emmaportal.extra.hu
támogatók
Bp. Főv. XI. ker. Újbuda Önkormányzata
BTM Kiscelli Múzeum
Budapest Bank Budapestért Alapítvány
Budapest Főváros Levéltára
epiteszforum.hu
Fernezelyi_Basa_Iroda – Építészműterem
Internationale Sonderbeilagen
Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány
NKA Építőművészeti Szakmai Kollégium
TIT Stúdió Egyesület