Programok

Egészség és környezettudatosság az építőiparban

2015.02.26. 13:39

A legtöbb ember számára nem újdonság a légkör szennyezettségének világszerte növekvő veszedelme, de sokkal kevesebben tudják, hogy ez a veszély még saját otthonukban is fenyegeti őket.

Egy modern otthon nem olyan biztos menedék, mint hinnénk. Minél újabb vagy újabban helyreállított épületről van szó, annál nagyobb a szennyezés mértéke, amely nem csak a környezetre, de egészségünkre is hatással van. A favédő szerek, a formaldehid gőzt és hexabrómot kibocsátó szigetelőhabok, a fenol tartalmú festékek, lakkok, kemény műanyagok, műgyanták, vinil alapú padlóburkolatok stb. mind megterhelik egészségünket, környezetünket.

Egy olyan világban, ahol egyre nő a környezetszennyezés, és ahol a legtöbb ember zárt, mesterséges környezetben él, egészségünk megőrzése kiemelkedő jelentőséggel bír. Környezetünk egyfolytában próbára teszi testi és lelki védekező rendszerünket, aminek következtében legyengült a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességünk - immunrendszerünk -, és fogékonyabbak lettünk számos allergiás és vírusos megbetegedésre. Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint a nyugati civilizáció lakosságának 20%-át sújtja a Beteg Épület Szindróma (fejfájás, hányinger, irritáció, allergia), ami többek között a nem megfelelő, vegyi eredetű építőanyagok használatára vezethető vissza.

Időnk 90%-át zárt terekben töltjük. A munkahelyen, az iskolában nincsen lehetőségünk megválasztani a beépített építőanyagokat, amelyek a beltéri levegő minőségét nagyban befolyásolják, ezért legalább a saját otthonunkban járjunk el körültekintően, és olyan építőanyagokat válasszunk, amelyek mentesek az egészségre és a környezetünkre káros vegyszerektől.

A Környezet -és Energiatudatos Építészeti Stúdióban a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy épületeink ne csak energiatakarékosak legyenek, hanem mind környezetünkre, mind egészségünkre a legkevésbé jelentsenek veszélyt. A betervezett öko építőanyagok megvásárlása azonban nem olyan egyszerű, mint a hagyományos építőanyagoké, ezért határoztuk el egy Öko-Építőanyag Webáruház indítását, ahol egy helyen felelhetők az általunk „biztonságosnak” ítélt anyagok.

A Konferencia során ezeket az öko építőanyagokat szeretnénk Önökkel megismertetni, inspirációt nyújtani a betervezésükhöz, és eloszlatni az esetlegesen felmerülő félelmeket, kételyeket az alkalmazásukkal kapcsolatban.

Helyszín: Hangvilla konferenciaterem (8200 Veszprém, Brusznyai u. 2.)
Időpont: 2015. március 31. (kedd), 8:45-14:00

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot az energiatudatoshaz@gmail.com email címen szükséges jelezni 2015. március 28-ig.

Kamarai továbbképzési pont: elbírálás alatt. A pont igénylésének díja bruttó 2000 Ft.

Program:

8:45-9:00 - Regisztráció

9:00- 9:20 - Kazinczy Gyöngyvér (Környezet -és Energiatudatos Építészeti Stúdió)

Az épület emberi szervezetre gyakorolt hatásai - Az öko építőanyagok helye a mindennapokban

9:20 - 9:50 - Major Attila (ForrásTégla)

Korszerű vályog falszerkezetek tervezési és kivitelezési részletei

9:50 - 10:20 - Bíró Péter (EMOTON)

Vályogépítészet 2.0

10:20 - 10:50 - Viszló Dezső (STEICO)

Természetesen építeni rendszerben - minősített anyagokkal, szerkezetekkel

(Lágy farost szigetelési megoldások és fa tartószerkezeti elemek rendszerként alkalmazva)

10:50-11:00 - Kávészünet

11:00 - 12:00 - Dobler Csaba (KERAKOLL )

Kerakoll, a GreenBuilding filozófia szerint működő cég - Biocalce, a természetes építőanyag rendszer

12:00 - 12:20 - Dankó Attila (FOAMGLAS PERINSUL)

A fenntartható ház első "téglája"

12:20 - 12:50 - Hebling László (MAPEI)

Környezettudatosság Mapei módra

12:50 - 13:20 - Szikszai László (AURO)

Természetes festékek az egészséges lakókörnyezetért

13:20 - 13:50 - PEZOCELL

Cellulóz hőszigetelés, párazárás

13:50 - 14:30 - Kérdések, beszélgetés, büfé


Szeretettel várnak minden érdeklődőt!