Közélet, hírek

EGÓK és ALTEREGÓK

2011.05.02. 11:45

Magyar Péter előadása a Magyar Építészetért Emlékérem díjátadó ünnepségén.

Előadás a Magyar Építőművészek Székházában / 2011. április 6.-án

EGÓK és ALTEREGÓK

Előre megköszönve szíves türelmüket, szeretném elmondani, hogy mit mutatok be a következő fél órában.

Az első terv az építészeti esszencia olyan megnyilvánulását keresi, mely egyedi, nem fordul elő máshol. A "Ház Stílus Nélkül" pályázatként indult, majd Andrea Palladio és John Hejduk szellemeinek játszótereként fejeződött be. Egy nagy TEREM és négy CELLA nagyon önkényes térbeli kapcsolatát mutatja be, aranyrelációkban a nagy olasz mestert, váratlan (és nem túl praktikus) lépcsőivel az amerikai virtuózt idézi. A Franco Purini és Laura Termes vezette nemzetközi zsűri ezt a tervet állami tervezési díjjal tüntette ki Floridában.

 

 

 

A második csoport folyamatrajzai egy templom és egy felsőfokú állami bírósági épület templom-ságát és bíróság-ságát kutatják, mindkét esetben egyidejűleg alkalmazva és megtagadva azok típusjellemzőit!

A templomnál a kereszt szokatlan megjelenítésén kívül minden jelkép-elemet elkerültem, habár az "Axis Mundi", a kupola égbe mutató függőleges tengelye lekicsinyítve ugyan, de felfedezhetően jelen van. Az Isten rendje és az ember rendje – az erdő szélével és a mezsgyevonallal megtestesítve – az alaprajzot modulálják.

 

 

 

Az Alabama állam "országházának" történelmileg védett területéhez kapcsolódik a legfelsőbb bíróság épülete. E második tervváltozat morfogenézisét kutatja az utolsó rajzsorozat. Lépcsők és oszlopok mint tipológiai jelképek vannak atipikusan egymáshoz rendelve, felidézve így az országházhoz közvetlenül csatlakozó szabadtéri formációkat is. A Michelangelótól származó, négyzet és kör egymásba írt sorozatát is alkalmaztam a tömeg és az alaprajz kialakításánál.

 

 

A felsorolt formai tételeket nem lehet összetéveszteni, nem fenyeget senkit a közbetapsolás veszélye, mint egy koncerten szokás, de ahhoz hasonlóan a rajzokat, mint a zenei tételeket, szókíséret nélkül, vagy csak kevés magyarázattal fogom bemutatni, szíves figyelmüket így nem zavarván.

Az előadáson bemutatott videó itt található.