Épülettervek/Hallgatói terv

Egy egészen más Ganz negyed

2019.09.02. 05:45

Trinh Hai Dang diplomamunkája a józsefvárosi Ganz negyed fejlődésének impresszív, utópisztikus elképzelése. A projekt mind funkcionális, urbanisztikai és társadalmi téren látványos átalakulást vizionál. Íme a GANZ FUTURO.

 

A helyszín kiválasztása fontos számomra, mivel kiskorom óta segítek a szüleimnek, akik itt dolgoznak. Mindeközben naivan figyeltem a városrész (Ganz negyed) különböző változásait építészetileg és társadalmilag. Ezek a tényezők motiváltak abban, hogy elkészítsem a Keleti Kulturális-Kereskedelmi Központot, más nevén a Ganz Futuro első ütemét.

 

A helyszín

A Kőbányai út mentén húzódó telken 1867-ben adták át a Magyar Királyi Vasút első pályaudvarát, mely 1885-ig volt budapesti főpályaudvar. 1925-től a Magyar Királyi Állami Vas-, Acél- és Gépgyárak (MÁVAG), 1959 januárjától pedig a Ganz-MÁVAG tulajdonaként az ország második legnagyobb gyára foglalt helyet a mintegy negyvenkét hektáros területen. 1987-ben a megrendelések csökkenése, valamint a privatizáció miatt megszűnt Ganz-MÁVAG 300 épülete közel 140 új tulaj kezébe került. Napjainkban a kis területen megmaradt Ganz Holding mellett első generációs, leginkább távol-keleti bevándorló kereskedő családok élnek itt, akik az utcafronton és az üzemcsarnokokban kialakított  földszintes házakban nyitottak üzleteket.

 

A Ganz negyed egy rendezetlen, a környezetétől izolált területnek számít ma Budapesten. Nem alakult ki “párbeszéd” a környezetével, ezért sokan idegenkedve kerülik ki ezt a kereskedelmi városnegyedet.

 

Látszólag káosz
Egy új narratíva/koncepció/vízió

Építészeti koncepcióm egyik legfontosabb lépése a meglévő terület megtartása, és nem pedig a lerombolása volt. Ez azért fontos, mert itt már kialakult egy olyan életforma, közlekedés-rendszer, stb., amely értéket képvisel Budapest ezen pontján, és nem lenne javasolt akármilyen formában beleavatkozni.

 

Ehelyett egy új, vertikális urbanisztikai réteg létrehozása volt a cél, amely a meglévő Ganz terület felett terül el, és benne új funkciók és kapcsolódási pontok jöhetnek létre. Az új "város-réteg" Ganz negyed generáció-váltását szimbolizálja.


Ebbe a szövetbe igyekeztem beilleszteni a kultúra hangsúlyosabb szerepét, hiszen azt látom, hogy az itt élő kereskedők minden nap monoton dolgoznak és nincs idejük kulturális tevékenységekre. Ez az új funkció majd kapcsolatot teremt, beinvitálja a külső látogatókat és megszünteti az izoláltságot.

Víziómban az eljövendő évtizedekben a digitális és automatizált kereskedelem lesz hangsúlyban, így a meglévő üzletek átalakulhatnak “látvány” raktárrá és logisztikai helyszínekké, a kereskedők pedig felköltözhetnek az új közegbe. A kereskedelem, vagyis immáron csak az üzletkötés és az újonnan létrejövő funkciók a kortárs helyszíneken rendezkednek be. A monoton kereskedelmi életet felváltja a kultúra élvezete… 

 

 

A projekt bemutatófilmjéhez Mátrai Péter zeneszerző, építész komponált zenét. 

 

“Form follows fiction”
Építészet/Funkciók

Az újonnan létrejött szövetben egy hidak által uralt közlekedő rendszert alakítok ki, melyben a sétányok és a zöld park szerepe nagy hangsúlyt kap. A nyolc különböző funkciót ellátó épületeket hidak kötik ossze.

 

A funkciók:
- Automatizált parkolóházak, 100% elektromos töltőállomásokkal
- Sport- és rekreációs központ
- Oktatás és Integrációs központ és Tudástár
- ”Zöldkapu” Fogadó épület és kiállítótér
- Gasztrocenter
- Szerver- és energiaellátó park
- Digitális kereskedelmi iroda

E nyolc épület képviseli a Ganz negyed új generációs feladatait, melyek a rossz állapotú, azonban szerkezet-stabil épületek fölé emelkednek. Az új struktúrák a meglévő Ganz negyeden belül is és kívül is megközelíthetőek. A régi és az új architektúrák közötti állandó kapcsolatot liftek es rámpák biztosítják. Az épületek önfenntartók, megújuló energiaforrásból gazdálkodnak, így a külső energia szükségleteik minimálisak.... 

Zárszó
Utópia

A generáció-váltás és a teljes átalakulás egy lassú folyamat. Lépésről lépésre kell fejlődnünk, fejlesztenünk. ...és amikor már mindenki az új helyen dolgozik, a meglévő Ganz negyed területe konzerválja és átalakítja önmagát, és „skanzenként” működhet tovább. Az elkövetkező generációnak be lehet mutatni egy régi városrész értékét, történelmét. Be lehet mutatni miként talált itt több ezer ember új otthont és munkát. Be lehet mutatni miként vált a környék multikulturális központtá, és hány bevándorló család kezdhetett benne új életet azért, hogy gyermekeinek egy jobb jövőt teremtsen.  

...És nekik köszönhetően kezdődhet el a GANZ FUTURO első üteme.

 

Trinh Hai Dang

 

A munka a cseh Inspireli Awards finalistái közé került.  A nyertesek kihirdetésére 2019. október 1-jén kerül sor.


 

Szerk.:PV