Közélet, hírek

Egy igazán örömteli est — Janesch Péter európai Holcim-díjat vehetett át Madridban

2008.09.29. 14:03

”... a független zsűri értékelése szerint a városrész megújításának terve átfogó megoldásokat mutat: a Janesch Péter építész által fémjelzett projekt energiabarát helyet biztosít a mindenkori kormányzat számára, míg ezzel párhuzamosan a városrészbe új életet lehel, hiszen parkok létesülnek és egy régi vasútállomás is megújul.”
Biczó Gabriella tudósítása.

A világ öt régiójában meghirdetett Holcim Awards pályázat európai regionális eredményhirdetését a madridi Caixa Forum-ban rendezték meg szeptember 25-én, az esti órákban. A húsz országból érkező, több mint 300 vendéget Esperanza Aguirre, Madrid Önkormányzatának elnöke, valamint Markus Akermann, a Holcim Foundation elnöke köszöntötte. Megnyitó beszédet Manuel Marín González, az Európai Bizottság tagja tartott, melyben a fenntartható fejlődés szerepét és annak európai kontextusát emelte ki.

 

 

A svájci Holcim Foundation for Sustainable Construction (Holcim Fenntartható Építészetért Alapítvány) versenye a világ öt régiójában párhuzamosan zajlik. Célja hogy elősegítse az építészetet, illetve az építőipart érintő technológiai, környezeti, társadalmi-gazdasági, valamint kulturális kérdésekre adható fenntartható válaszokat. Az Alapítvány elkötelezett híve az ún. ”hármas alapnak”, mely szerint a hosszú távú és fenntartható fejlődéshez a környezettudatosság, a társadalmi felelősségvállalás, valamint a gazdasági hatékonyság elengedhetetlenül szükséges.

A verseny aranyérmét idén a budapesti kormányzati negyed fejlesztési terve kapta. A terv a Holcim Awards Gold 2008 trófea mellett 100.000 dollárt is elnyert, mivel a független zsűri értékelése szerint a városrész megújításának terve átfogó megoldásokat mutat: a Janesch Péter építész által fémjelzett projekt energiabarát helyet biztosít a mindenkori kormányzat számára, míg ezzel párhuzamosan a városrészbe új életet lehel, hiszen parkok létesülnek és egy régi vasútállomás is megújul. (A TEAM0708 által jegyzett terv munkatársai többek között: Janesch Péter team-vezető; Rabb Donát, Vági János, Alexa Zsolt, Bernard Bea, Schreck Ákos, Szentirmai Tamás, Kund Iván, Lepsényi Imre, Szabó Péter, Mészáros Judit, Török Tamás, a KIPTERV és Ertsey Attila.)

 

 

A zsűri értékelése szerint, a projekt kiemelkedő erőssége az átfogó városmegújítási koncepció. A zsűri elnöke, a lausanne-i Svájci Szövetségi Műszaki Egyetem építészet professzora, Harry Gugger véleménye szerint a projekt egyértelműen megérdemli a győzelmet, hiszen új fejlesztéseket és megújult feltételeket tesz lehetővé a már ott lakók számára egy korábban évekig figyelmen kívül hagyott területen. „A projekt meggyőzően mutatja be, hogy miként kell értelmezni a városrehabilitációt, melynek következtében - fenntartható alapon - igazi, valós fejlődés indul be lepusztult városrészekben.”

A projekt kiírásának eredeti oka az volt, hogy további területre volt szükség a kormányzati adminisztráció elhelyezésére Budapest szívében. A projekt ahelyett, hogy egy újabb nagy irodakomplexum tervezésével csak az eredeti célkitűzésnek felelne meg, a főleg lakóházakból és kis üzlethelyiségekből álló szomszédos történelmi Terézváros újraélesztését, valamint további közfunkciók és parkok létesítését is megvalósítja. A projekt egy sok éven át elhanyagolt, gyönyörű régi vasúti pályaudvari terület megújítását is célul tűzte ki. Az új adminisztrációs épületek esetében pedig, egy új energiakoncepció is megvalósításra kerül. Egy korábban meglehetősen elhanyagolt városi terület integrált fejlesztése révén a projekt egy mindenki számára előnyös nyertes-nyertes („win-win”) helyzetet teremt: az új irodaterületek a kormányzat speciális elvárásainak megfelelően épülnek meg, a negyed lakói pedig, megújított lakókörnyezetben maradva élvezhetik az új rekreációs lehetőségeket. A projekt meggyőzően mutatja be, hogyan kapcsolható össze a városmegújítás a leépült városi területek fenntartható fejlesztésével.

 

 

A verseny ezüstérmese, a szlovéniai Maribor városkép fejlesztési terve lett. Belinda Tato vezetésével, a város korábban szennyezett, hulladéklerakójának átalakítása, olyan városi közteret alakít ki, amely alkalmas rekreációs, szabadidős és kulturális programok megtartására. A bronzérmes a svájci Swiss Federal Institute of Technology (Lausanne) építészeti karán kidolgozott kunyhó lett. Az alpesi menedékház projektje lehetővé teszi saját energia- és vízszükségletének előállítását. A Monte Rosa menedék a zsűri értékelése alapján, környezetbarát módon működtethető.

 

 

A 35 évnél fiatalabb építészek számára kiírt ”Következő Generáció” díját elnyerő munkák: egy angol teaház tervét benyújtó Sri-Lanka-i, egy Madrid lakónegyedeit zöld növényekkel benépesítő spanyol, valamint egy biogáz-alapú, önellátó település modelljét bemutató finn pályázat. A zsűri kiemelkedő munkájáért elismerésben részesítette Vladimir Macura építész tervét, egy, a belgrádi roma közösség életkörülményein javítani szándékozó elképzelést, Weysen de Baere tervét, amely egy alacsony költségvetésű, ipari épületben létesített lakást Gentben, a zürichi Hosoya Schaefer építésziroda milánói zöld irodaházát, valamint Luigi Centola olasz építész dél-itáliai vízpart-rehabilitációs tervét is.

 

 

„Az építészet európai porondján megmérettek a magyar pályaművek és az egyiküknek kimagasló eredményt sikerült elérnie. A Holcim Hungária nagyra értékeli, hogy a független zsűri nemzetközi reflektorfénybe állította építészeink legjavát.” - mondta Richard Skene, a Holcim Hungária Zrt. elnök-igazgatója. ” Márta Irén, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója hozzáfűzte, hogy „a Holcim név nemzetközi ismertsége jóleső érzéssel tölt el minden konferencián és megbeszélésen. Most azonban, hogy magyar terv lett Holcim-díjas, kétszeresen is büszke vagyok a sikerre.”

Az európai díjazottakat további négy régió követi: Észak-Amerika, Latin-Amerika, Afrika- Közel-Kelet és Ázsia. Mindegyik régió legjobb három projektje automatikusan delegálja magát a Holcim Awards világversenyére, melynek eredményhirdetése 2009. májusában lesz Svájcban.

Biczó Gabriella