Épületek/Középület

Egy irodaház átépítése, avagy hogyan lesz az EGI-székházból Novotel szálloda

2007.02.09. 13:13

"Amint Molnár Péter kísérletezett, nekünk is kísérleteznünk kellett. Kísérletet tettünk arra, hogy olyan házat tervezzünk, amilyet ő tervezne most. A mai lehetőségekkel, a kor szellemében."

Az eredeti épület 1967-ben épült. Tervezője Molnár Péter (1925-2000).

Molnár Péter, sok nevezetes épület alkotója, filozofikus alkat volt. Szent hivatásának tekintette az építészetet. Azt vallotta, hogy a szellem és az anyag egyformán fontos összetevői az építészetnek. Éppen ezért erősen vonzódott a konstrukcióhoz és a részletképzéshez. Munkáiban a korszerűség és a hagyomány természetes módon ötvöződik. Életműve azt mutatja, hogy folyton kísérletezett. Kihasználta, sőt feszegette a műszaki határokat.

A Bem rakparti épület karakteres jelenség, mely hordozza Molnár Péter munkamódszerének jellegzetességeit. A rossz magyar körülmények, a kivitelezői fölkészületlenség, a primitív műszaki lehetőségek ellenére, csakazértis európai színvonalú architektúrát akart teremteni.

 

 

2005-ben egy olyan épülettel álltunk szemben, amely távolról még mindig nívós építészetet sejtet. Közelről azonban egy szomorú, megkopott házat találtunk. A tartó- és épületszerkezetek feltárásakor kiderült, hogy az épület igen rossz minőségben épült föl. Az eredeti fa forgóablakok már fölmondták a szolgálatot, helyükre silány műanyag ablakok(!) kerültek. A vasbeton szerkezetek szinte mindenütt megerősítésre szorultak. Az épületfizikai követelmények még primitív szinten sem teljesültek. Az acéllemez épületszerkezetek rozsdás maradványai szétmállottak. A parapetek téglaburkolata életveszélyesen omladozni kezdett. Vagyis az épület valóságos látlelete volt a „legvidámabb barakk" időszakának. Az egyetlen stabil épületrész az udvar roncsoltbeton homlokzata volt, amelyet érdekes kordokumentumként megtartottunk.

 

 

Amint Molnár Péter kísérletezett, nekünk is kísérleteznünk kellett. Kísérletet tettünk arra, hogy olyan házat tervezzünk, amilyet ő tervezne most. A mai lehetőségekkel, a kor szellemében.

Megkerestük azokat az alkotóelemeket, melyeket minden áron tiszteletben kell tartanunk. Felkutattuk azon épületrészeket, melyeken mindenképp változtatnunk kell.

Változatlanul hagytuk az épület méretét és arányrendszerét. Megőriztük a homlokzat markáns szalagablakos-parapetes felépítését. Pontosan megtartottuk a téglaparapet méretét. Megőriztük a koronázópárkány karakterét és színét. Mindezt műemléknek kijáró tisztelettel tettük, annak ellenére, hogy az épület nem műemlék.

 

A homlokzati átépítést komplex rekonstrukcióként fogtuk fel. Nem emeltük ki a homlokzat egy-egy komponensét, hanem összefüggő egészként kezeltük. Az újraépített parapetekre és födémekre „szellemi egyenszilárdságú" szerkezetet képzeltünk el. Az új vasbeton fogadószerkezetre alumínium nyílászárókat és szerelt kerámia burkolatot terveztünk.

A külső homlokzati síkra „feszítve" akusztikai előtétüveget helyeztünk. Tehát a homlokzat teljes egészében szerelt technológiával készült. A megoldás a homlokzatot nem egyszerűen esztétikai kérdésként kezeli, hanem összetett építészeti problémaként. Az összetettség a szellemi alapvetéstől a szakszerű csomópontig terjed. A komplexitás magában foglalja az igényes anyagválasztást és a folyamatos tervezői jelenlétet is.

 

Az újjászületett épület megvalósítása összehangolt megbízói-, bonyolítói-, hatósági-, kivitelezői- és tervezői összefogással történt.

Turányi Gábor DLA

 

EGI SZÉKHÁZ (1967)
az eredeti épület tervezője: IPARTERV
építész: Molnár Péter †
 

HOTEL NOVOTEL DANUBE (2006)
Építtető: Bem Hotel Novotel Kft.
Üzemeltető: Accor Pannónia Hotels Zrt.
Generál tervező: T2.a Építész Iroda Kft.
Belsőépítész tervező: Szenes Design Stúdió Kft.
Építészet: Turányi Gábor, Stein Zoltán (T2.a Építész Iroda Kft.), Peschka Alfréd (Óbuda Építész Stúdió)
Belsőépítész tervezők: Szenes István, Frank György
Építész munkatársak: Márk Péter, Pinczés Éva, Skultéti Levente, Turányi Bence, Vértesi Viktor (T2.a Építész Iroda Kft.), Pálinkás Ferenc, Simonics Gábor (Óbuda Építész Stúdió)
Belsőépítész munkatársak: Máté Zsuzsanna, Rácz Brigitta, Bendik Csaba
Tartószerkezetek: dr. Almási József, Soós Ferenc (CAEC Kft.)
Épületgépész tervező: Braun Attila (Pipeline Kft.)
Épületvillamossági tervező: Villányi László †, Németi Ferenc (Villes Kft.)
Környezetrendezés: Steffler István (Garten Stúdió Kft.)
Sprinkler hálózat: Palánkai Ernő †, Palánkai Csaba (Olttec Bt.)
Épületszerkezeti konzulens: Takács Lajos
Tűzvédelmi konzulens: dr. Gombik Károlyné
Akusztikai konzulens: Csott Róbert
Bonyolító: Óbuda-Újlak Zrt.
Projektvezető: Varga Csaba
Létesítményfelelős: Korompay Enikő
Generál kivitelező: Strabag Zrt.
Főépítésvezető: Dombovári Gyula
fényképek Hotel Novotel Danube: Bujnovszky Tamás