Épülettervek/Lakóépület

Egy izgalmas belső világ – A ZIP Stúdió terve a Residence Vysocany tervpályázaton

2020.07.15. 08:16

Miként lehetne egyszerre reflektálni a meglévő, szigorúan szerkesztett környezetre, visszaidézni a múltat és mégis fiatalos, élő tereket létrehozni Prága határterületén? Többek között erre is keresték a választ a ZIP építészei egy prágai, 250 lakásos társasház pályázatán.

A cseh székhelyű Penta Real Estate ingatlanfejlesztő vállalat nemzetközi városépítészeti tervpályázatot hirdetett 250 lakásos társasház tervezése címmel Prága fejlődésben lévő rozsdaövezetének határán, az egykori húsüzem területén.

A kiírás a lakások méretétől, darabszámától, az erkély és loggia kapcsolat kérdéskörétől kezdve, a földszinti és pinceszinti közösségi terek pozícióján túl a helyi építési szabályoknak történő megfelelésig részletesen tárgyalta az építtetői elvárásokat. A cél természetesen a lakás-darabszám és értékesíthető m2 maximalizálása volt, ezentúl a gazdaságos, kedvező feltételekkel üzemeltethető épület-vízió kiválasztása, a megfelelő tájolás és használhatóság biztosítása, valamint a kizárólag északra néző lakások minimalizálása. A tablók elkészítésére egy hónap állt rendelkezésre.

Koncepció
Tervezési helyszínünk a kétszer két sávos Sokolovská út déli oldalát határoló öt darab zártsorú, keretes beépítésű tömb, melynek keleti lezárását egy saroktelek jelenti: ez volna a szóban forgó helyszín. Az út északi oldalán pontházak állnak, keleti irányban a prágai kórház zöldben úszó szoliter tömege található.  E kettősségre szerettünk volna reagálni, átmenetet képezvén az introvertált, magas térfalakkal körülvett keretek, valamint a párbeszédre törekvő, felszakadozott külvárosi léptékű architektúrák világa között.

Telepítés-tömegalakítás
Hat darab keretes blokkhoz igazodva, az „U" alakú, felszakítás-mentes beépítés kézenfekvőnek tűnt. Ugyanakkor, hogy elkerüljük a társasházakra jellemző és kedvezőtlen sarokszituációkat, az északi, frekventált útra néző monoton homlokzati felületet oldani akartuk, így súlypontokat, szünetet jelöltünk ki. A szomszédos kereteket alkotó, különböző magasságú, színű, karakterű épületek addíciójára reflektálva a keleti és északi, illetve északi és nyugati szárny találkozásában teljes épületmagasságban átvágást eszközöltünk. Jól megkülönböztethetőek a nyugati egyirányú utcára, a belső kertre, valamint az északi tömb kétfrontú oldalára néző,  parkra és udvarra megnyíló, jól benapozott lakások.

Az épület felszabdalásával betekintést nyújtunk a városlakók számára az épület miliőjébe. Egy izgalmas belső világot és közösségi életet remélünk ezáltal megmutatni. Az udvar egy bizonyos részét azonban „kiemeltük", ide csak a kertkapcsolatos lakások tulajdonosai léphetnek. Növelve az ideális tájolású lakások számát és kihasználva a belső park biztosította lehetőségeket, további egy arab épületet helyeztünk el az észak-déli tengelyen. A homlokzat elé helyezett filigrán acél vázszerkezetnek és az arra futtatott növényzetnek köszönhetően ez a homlokzat a kert részeként működik. A csatlakozási pontokhoz, azaz a meglévő, magastetős tömbök párkánymagasságához igazodtunk. Mindezektől bizonyos távolságban az északkeleti sarokpont irányába már felnövekvés mutatkozik. 

A belső udvarban és az épületek lapostetőin különböző minőségű zöldfelületek kaptak helyet: a városi köztéren árnyékot adó növények, valamint a középső épülettömb zöldhomlokzata jelenik meg, míg a megemelt privát zóna intenzív növényállománya az arra nyíló teraszok intimitását segíti elő.

Funkcionális felépítés - Homlokzatképzés
Az épület funkcionális rétegei jól elkülönülnek. A parkoltatást a telek teljes területén, terepszint alatt, valamint a déli szomszéd felöli, úttesttel azonos magasságú részen helyeztük el. A lakásokhoz tartozó tárolók a megemelt udvar alatt, pinceszinten kaptak helyet. Földszinten két irányból is megközelíthető üzletek és szolgáltató egységek, az emeleten pedig a lakások sorakoznak. A fogatolt tömbökben a lakástípusok vegyesen helyezkednek el, kielégítve a kiíró által előírt lakásmixet.

ZIP Architects