Épülettervek/Tervpályázat

Közösségi tér egy fürdő és könyvtár határán - a Deichler Jakab Studio pályáműve a Grössling-fürdő pályázatán

2020.11.13. 08:21

Nemrég kihirdették a Pozsony városa, valamint a Metropolitný inštitút Bratislavy által hirdetett anonim nemzetközi pályázat eredményeit Pozsony történelmi, több mint 100 éves Grössling-fürdőjének felújítására. 17 országból 77 terv érkezett, köztük 21 magyar iroda víziójával. A második fordulóba egyetlen hazaiként, megosztott negyedik helyen Deichler Tímea és Jakab Dániel – a Deichler Jakab Studio – terve jutott.

A pozsonyi városvezetés célja, hogy minden fontosabb középületének fejlesztésekor építészeti pályázat során válasszák ki a számukra legalkalmasabb tervet. A 125 éves Grössling-fürdő Pozsony ikonikus épülete, de az elmúlt évtizedekben kihasználatlansága következtében egyre romosabbá vált. A kiírás egyfelől a jelenlegi állapot szerkezeti és technológiai problémáira kérdez rá, mivel ezek sok gondot okoznak a műemlék fenntartásával kapcsolatban, másfelől azt fájlalja, hogy a fürdő szerepe – mint nélkülözhetetlen társadalmi és kulturális elem a városi élet minőségének növelésében – az idők folyamán lecsökkent. Ezáltal a mára funkciótlan objektum nem kommunikál környezetével és nem nyújt lehetőséget közösségi események és a környéken lakók számára.

Építészeti koncepció
A Grössling-fürdő revitalizálásának egyik alapvetése a közösségi szerep felvirágoztatása. Ezt erősíti a kiírás programjának meghatározó részeként a hagyományos fürdő funkciót kiegészítő, azt másfajta kulturális jelentéssel támogató könyvtár megjelenése. Egyedülálló, hogy a két funkció egy épületen belül volna jelen, így nem csupán egy jó fürdő és egy jó könyvtár létrehozása volt a célunk, de azt is kerestük, hogyan tudják egymást és az épületet, a városrészt erősíteni, fejleszteni. Ezért az egyes funkciók jelenlétét összefonódó, élő és intenzív kapcsolatként képzeljük el. 

Úgy gondoljuk, hogy a város számára a különböző intézmények akkor tudnak legjobban érvényesülni, ha azok közvetlen kapcsolatban vannak a környező közterületekkel is. Tervünkben a külső köztér folytatásaként létrehozott passzázson keresztül a fürdő és a könyvtár határai elmosódnak, a funkciók évezredes hagyományai és értékei egymással egyesülve színes izgalmas közösségi teret eredményeznek. A passzázs kialakítása a fürdő 1914-es állapotának részbeni helyreállításával és kortárs újra értelmezésével jön létre, ezáltal nem csak funkcionálisan, történetileg is összetett, pulzáló élettel teli hely jön létre.

Itt, a városi szövetbe beépülő, a városlakók számára megnyitott multifunkciós területen egyesül a múlt és a jelen, a fürdő és a könyvtár, ez Grössling szíve. Az épületegyüttes az elmúlt 125 évben folyamatosan bővült, ezáltal karaktere, hangulata is alakult. A kiírók az 1914-ben átadott állapotot nevezték meg a fürdő fénykorának, számukra legkedvesebb állapotának. A különböző állapotokat bemutató terveket vizsgálva szintén az akkori térstruktúrát és működési modellt találtuk a legtisztábbnak, ezért arra törekedtünk, hogy annak pozitívumait minél jobban megismerjük és megtartsuk a jelen kort kiszolgáló épület kialakításakor. Az 1914-es állapot meghatározó örökségét jelentik tervünkben a terek struktúrája, kapcsolatai, az atmoszférájuk és mindehhez kapcsolódva az egykori női fürdő melletti belső homlokzat helyreállítása.

Városépítészeti koncepció
Minden tervezési feladatunk során alapvető szempont számunkra, hogy olyan tereket hozzunk létre, melyek a funkcionális igények kielégítése mellett a környéket legjobban szolgálják. Tervünk középpontjában a fürdőt és a könyvtárat elválasztó és egyben összekötő nyitott közösségi tér van, mely belső publikus utcaként teremt kapcsolatot az épület melletti rekreációs park, valamint az általunk a foghíj telken létrehozott kulturális tér között is. Szabad kialakításának, gyors átrendezhetőségének köszönhetően a hétköznapokban egyrészt kávézó bővületének biztosít teret – ahol le lehet ülni beszélgetni, dolgozni, vagy tanulni –, másrészt a könyvtár publikus terének része, ahol helyet kapnak az új könyvek és napilapok, de leválasztva (a többi funkció zavartalan működése mellett) rendezvénytérré is alakítható. Így tervünkben a program kötelező részeként létrejövő rendezvénytér nem zárt, sok esetben üres szigetként jelenik meg, hanem élő, a város lakói által sokszínűen használható központot képez.

Koncepciónk a városépítészeti kérdések tekintetében további lehetőségeket rejt magában. Javasoljuk a Kúpel’ná utca forgalmának csökkentését, a Grössling épülete melletti szakaszon gyalogos zóna kialakítását – esetleg a jövőben tematikus üzletek kialakítását. A passzázs akár közvetlenül a Duna-partig is kivezethető egy szemközti épület meglévő kapuján keresztül.

Történeti folytonosság
A Grössling komplexum folyamatosan bővült, melyben minden hozzáadott épületrész más korszakot, stílus képvisel. Tervünkben további új elemekkel, kiegészítésekkel folytatjuk a Grössling történetét, amelyek mind formájukban, mind anyaghasználatukban kapcsolódnak örökségéhez. Ezeket a bővítéseket Grössling legjellegzetesebb elemei, a kémény és a kazánház alakja és anyaghasználata ihlette. A fürdő szimbolikus városképi eleme a kémény, melyre utal az új elemeként megjelenő több szintes könyvtorony, mely egyértelműen jelzi az új funkció érkezését, valamint a könyvtár és a kulturális nyilvános tér bejáratát is.

A kémény és a kazánház tégla anyaga, szerkezete különleges hangulatot teremt. Ez ihlette tervünkben az új elemek burkolatának anyagát. Azonban míg a történeti részek téglakötése, tömörsége okán sokkal súlyosabb érzetet kelt, az új részek perforált homlokzatai fátyolszerű rétegként jelennek meg.

Fürdő
A fürdő tereinél különböző mértékű nyitottságot, publikusságot, használati módokat, atmoszférát határoztunk meg reflektálva a lehetséges használói igényekre. Az úszómedence és az ülőmedencék helyreállításával azok eredeti – sport és társasági – szerepét adnánk vissza. Az előbbieken kívül három új medencét alakítottunk ki. A női fürdő egykori medencéjének helyén egy központi, nyitott, nyüzsgő területet képzelünk el masszázsfúvókával, csobogó vízzel, ahol a fürdőzők kilátnak a passzázs terére is. A tetőn szabadtéri medencét helyeztünk el, mely egyik oldalán a túlfolyó víz optimalizálja a fél szinttel lentebb lévő tetőszakaszon létrehozott városi oázis mikroklímáját. A fürdő belső területeinek bővítésére a Medena utcai szárnyat a mellette lévő tűzfal felé meghosszabbítottuk. Ebben, a meglévő épülettömeget követő, nagy belmagasságú, perforált homlokzatú térben alakítottuk ki a legnyugodtabb hangulatú relaxáló medencét, kapcsolatban a belső sűrű növényzetű pihenő udvarral.

Közlekedés
A fürdő négy külön üzemeltetési egységből (uszodából, fürdőből, szaunavilágból és masszázsrészlegből) épül fel, így viszonylag bonyolult térkapcsolatai és üzemeltetési követelményei miatt arra törekedtünk, hogy a közlekedési rendszere a lehető legtisztább legyen. Az öltözőket a pinceszinten alakítottuk ki, innen egy belső közlekedő magba érkezik a látogató, ahonnan az összes medencetér, a különböző pihenőterek és a tetőre vezető lépcső is közvetlenül és egyértelműen elérhet

Könyvtár
A könyvtárat a kiírást követve két részre, interaktív és nyugodt területre osztottuk. Az Interaktív zónát a passzázzsal, a multifunkciós térrel közvetlen kapcsolatban lévő földszinti és első emeleti terek alkotják. A földszinten található a gyerekek részlege könyves kuckókkal, játszó elemekkel – melyekre a szülők rálátnak a passzázson kávézva– valamint az új könyvek, magazinok és folyóirat olvasó területei, illetve pár szoba csoportos tanulás és co-working számára. A földszinti tér külön egységként, 0-24 órás nyitvatartással is működhet. Az emelet nyitott olvasótereiből lelátni a passzázsra, míg az utcafronton szeparálható területeken kisebb események, felolvasások rendezhetők.

A könyvtár nyugodt zónáját az első emeleti és a tetőszinti zártabb, intimebb terek alkotják. Az alacsony – fölöttük átlátást engedő – könyvespolcok között kényelmes fotelos, asztalos helyek kínálnak teret olvasáshoz, tanuláshoz. Az első emeleti tér közvetlen kapcsolatban van a könyves fallal, mely a hagyományos könyvtárokhoz hasonló, bejárható könyvraktárként működik. A tetőtérhez nagy méretű teraszrész is tartozik, vizuális kapcsolatban a fürdő tetőteraszával.
 

Deichler Tímea, Jakab Dániel 

 

Szerk.: Pleskovics Viola