Épülettervek/Hallgatói terv

Egy típus újjászületése: Népszálló Budapesten

2019.09.27. 17:00

Ahogyan régen is, a mai városokban is előállt egy olyan helyzet, amikor, ha átutazóban van az ember vagy átmeneti anyagi gondjai vannak, nem tud meghúzódni sehol a hajléktalanszállók és a luxusszállodák vagy hosszútávú lakhatás közti szakadékban. Másrészt nincs lehetősége életvitel átalakításra, anyagi feltöltődésre. Megreked egy szinten, ahonnan nincs előre se vissza, csak lefele. Sógor Ákos diplomamunkájában a keletkezett ideiglenes lakhatás hiányának és létjogosultságának kérdéskörére kereste a választ, történelmi minták feltérképezésével.

 

Fontosabb példák válfajainak és fejlődéstörténetének keresztmetszete szolgál a megértésükre. Az akkori alternatív létesítmények hibáit és erényeit mérlegelve, mai kontextusba helyezve. Budapest a modern ipari forradalom idején és jelenlegi helyzete szolgál vizsgálódásom súlypontjául. A gazdasági, társadalmi és kulturális tendenciák által kialakult óriási szakadék akkori kitöltési próbálkozásai segíthetnek a ma fennálló hiány kiküszöbölésében.

 

 

Program:
Tervezésem programja a jelenkori Budapesten kis léptékben újra megjelenő alternatív szállók relevanciája a belvárosban és a városszövet több pontján, amelyek keskeny, a nagyberuházások számára érdektelen telkeken valósulhatna meg. A különböző társadalmi rétegekhez tartozó lakók, kényszerű vagy személyes okokból választott életformáját temporálisan kiszolgáló terek a közösségi lakhatási lehetőségek tárházát jelentősen bővítik és a városszövet vitalizációját eredményezhetik, ellentétben egyes elődeikkel, melyek elszigeteltségükkel nem segítettek a rehabilitálási folyamatban, hanem inkább kirekesztőnek hatottak a város részéről.

Helyszín:
A Kazinczy utca 18. szám alatti foghíjat választottam az általam kijelölt 10 telek közül, a tervezésem helyszínéül. Az utca a belváros egyik legforgalmasabb pontja, amely markánsan reprezentálja a létesítmény központi helyzetét, annak viszonyát az urbánus környezettel. Továbbá a szomszédos mikve termálvize is használhatónak bizonyult az épületem működésében.


 

Telepítés, funkciók:
Az épület három egységre bomlik fel, a lakók privát terei, a közösségi terek és a nyilvánosságot is kiszolgáló egységek keveredésével. A három tömb az északi telekhatárhoz csatlakozó, magas lakóépület tűzfalaihoz igazodik, teret és fényt hagyva a szomszédságnak. A telken az utca benyúlik a lakótoronyig, jelezve a befogadó szándékát a kantinhoz és a közvécéhez. Az alagsorban, minden épület alatt kiadható, vagy az intézmény által üzemeltetett műhelyek találhatóak, amelyek a telek közepén és végén bevilágító udvarból kapnak fényt.

Az utcafronti épületben iroda, kiállítótér és műterem fogadja a lakókat és vendégeket egyaránt. A középső épületben egészségügyi központ kap helyett rendelővel és betegágyakkal. A lakótorony közös konyhával és a másik két épületre kifutó privát kertekkel rendelkezik. A földszinti kantin fölött két duplaszinten, kétszintes dobozlakások kapnak helyet egy nagy térben, közösségi teret hagyva egymás közt.


 

Ezek pár napos igénybevételű mikróterek, amelyeket fölülről a lakók galériázott konyhatere zár le. A torony felsőbb részein ággyal egybekötött vizesblokkos bútorok választják el a lakótereket egymástól. Felfele haladva a lakások befogadóképessége nő a benne eltöltött időtartammal együtt. A legfelső két emeleten mindegyik féle lakás megtalálható, egy vizesblokkot leszámítva, bútorozatlan, teljes tömbszélességű lakással. Ide például a családon belüli erőszak elől menekülő anyák a gyerekekkel költözhetnek be, magukkal hozva bútoraikat.


 

Közlekedés:
Az épület közlekedése a telek déli tengelyén fut végig. A regisztrációs porta és kukatároló nyitja, velük szemben újrahasznosítás automaták. Az utcafronti épületben fekvőbeteget is szállító lift biztosítja a feljutást a két kisebb szomszédos épületbe, amelyek lépcsős hidakkal kapcsolódnak egymáshoz. A toronynak saját liftje és a nyugati homlokzatán külső lépcsőház alkotja a függőleges közlekedést.

Anyaghasználat:
Az épületegyüttes falazótégla borítású vasbetonszerkezet. A tégla az utcafronti épület utcai homlokzatán egybefüggő áttört homlokzatként jelenik meg, fényt engedve az épületbe. A három épület, a két alacsonyabb egység szintjén kopilit homlokzattal kommunikál egymás felé. A lakótorony téglahomlokzatával magasodik a többi épület fölé és a Dél-Keleti telekhatárt is ugyanígy zárja. A kopilit fémkeretes bukóablakkal szellőzik. A téglahomlokzatokat fémeresz dobozos ablakok törik át. A tűzfalakkal ellentétben a többi téglafalat elforgatott téglák csipkézik. A közlekedő hidak és lépcsők horganyzott acél szerkezetűek.

 

A terv kapcsán készített, rektori díjas interjú ezen a linken olvasható.