Épületek/Lakóépület

Egy újabb családi ház Szentendrén

2007.11.19. 09:41

építész: Kocsis József

A telek leírása, telepítés
Az építési telek két utca sarkán áll, a patak északi partján. A terepszint délnyugati irányba lejt. Az „L” alakú épület északkelet felé 1 m oldalkerttel, északnyugat felé pedig 6 m oldalkerttel áll a telken. Az épület így az északkeleti utca felső részétől közelíthető meg, és a nyugati-délnyugati beépítetlen rész maradt meg kertnek.

 

 

Alaprajzi elrendezés
Az északi oldalon lévő bejárat két szárnyra osztja a házat. A nyugati szárnyban helyezkedik el a konyha, étkező, nappali egység. Az építtető külön kérésére a konyha a déli oldalra került, a belső kert felé nyitva. E szokatlan elrendezés kellemes meglepetéssel bírt: a terasz sokkal intenzívebb használatot biztosít a lakók számára, a konyha világos és nyitott központja lett a háznak. A másik egységben keletre tájolt hálószobák, fürdő, gardrób helyiségek húzódnak.

A ház északkeleti oldala részben alápincézett. Háztartási helyiség és tároló helyiségek vannak ezen a szinten. Garázst nem kellett elhelyeznünk. Az emelet ugyanebben a kontúrban húzódik, hálószoba, fürdő és gardrób helyiségekkel.

 

 

Tömegalakítás
Az „L” alakú tömeg keleti, utcai szára északi oldalán kétszintes, déli oldalon, a patak felé egyszintes. A másik szár ugyancsak egyszintes. A traktusok egységes fesztávú és meredekségű nyeregtetővel vannak fedve. A két szárat lapos tető köti össze, mely végigfut a nappali előtti teraszig. A nappaliban és az emeleten koporsófödémek ferde síkjai zárják a teret.

A tömeg váltakozásaihoz illeszkedően bontott téglaburkolat és tört fehér nemes vakolat jelenik meg a homlokzatokon, melyekhez a szürkés zöld lazúr felületű fa nyílászárók és zsalutáblák kapcsolódnak. Az ablak-sarkok osztásnélküli, ragasztott sarok-üvegből készültek. A nappalihoz és a konyhához tartozó terasz telifa burkolatú, és üveggel fedett pergola fedi.

 

 

Anyagok szerkezetek
alapozás: beton sávalap
vízszigetelés: talajnedvesség elleni vastag bitumenes lemez
vízelvezetés: függőeresz csatorna lefolyócsővel
felmenő falak: Porotherm 38, Porotherm pincefalazó blokk
födémek: monolit vasbeton
tetőszerkezet: vasbeton koporsófödém, hőszigetelés a faszerkezetben
hőszigetelés: 20-cm kőzetgyapot hőszigetelés
fedés: egyenes vágású hornyolt cserép, álló korcos bádogfedés
nyílászárok: hagyományos szerkezetű fa nyílászárok, hőszigetelt üvegezéssel, lazúr lakkozás, fa zsalutáblák
burkolatok
a homlokzaton: festett vakolat, km. tömör tégla burkolat
a belső falon: vakolat, festés
a padlón: kerámia, parketta

képek és szöveg: Kocsis József


építész, vezető tervező: Kocsis József
munkatárs: Kutasi Attila építészmérnök
statika: Mózes László statikus tervező
gépészet: Dobay István gépészmérnök
kivitelező: Kolozs János építészmérnök, Tornác Kft
műszaki ellenőr: Karatka Lajos építészmérnök
fotók: Kutasi Attila, Kutasi Tamás