Helyek/Városépítészet

Egyetem és biopiac a vágóhíd helyén Rómában

2015.02.28. 12:00

Nincs általános rendezési elv, de egy nagyon élő, izgalmas, sokoldalú, mégis hasonló gondolatok közé szőtt intézményegyüttes lakja be folyamatosan a római volt vágóhidat. Egyetemtől a biopiacig számos részben spontán és tervezett kezdeményezés költözik a Gioacchino Ersoch tervezte Mattatoio falai közé.

Róma egyik legizgalmasabb közösségi térsége alakult ki a Testaccio kerületben, a Tevere folyó partján elterülő korábbi vágóhíd hatalmas területén. A város húsigényét ellátó nagyszabású és a maga idején igen modern vágóhidat, a Mattatoiót 1888 és 1891 között építették Gioacchino Ersoch tervei alapján. A vendéglátást is igen jól ismerő Ersoch egy magas fokon szervezett és kiemelt higiéniai előírásokkal működő, 25.000 négyzetméteres vágóhidat hozott itt létre. Az intézmény bő nyolc évtized után, 1975-ben zárt be, amikor a városközponttól lényegesen távolabb új vágóhíd létesült.

A megmaradt, a belvároshoz közeli hatalmas ipari létesítmény kiemelt szervezettsége és építészeti megoldásai miatt védettség alá került, így továbbélését az adott falak között kellett elképzelni. Magára a területre nem sikerült egységes koncepciót kidolgozni, viszont a félig-meddig spontán beköltöző új intézmények markánsan határozzák meg a volt Mattatoio jelenlegi arculatát. Ez azután idővel a folyópart további bezárt ipari létesítményeit is elkezdte magával vonzani, egy egyedülálló kulturális zónát kialakítva ezzel.

Kulturális, szociális, közösségi intézmények jelentek meg az ex-Mattatoióban, ami teret nyújt a különböző művészeti kezdeményezéseknek, nagyobb tömeget befogadó koncerteknek és fesztiváloknak egyaránt. 1992-ben itt telepedett meg az akkor alapított Róma Tre Egyetem építészeti kara is nem csak jól belakva a vágóhíd egyes területeit, hanem néhány minőségi renoválást, illetve kortárs kiegészítést is végrehajtottak. Az egyetem egyre több épületet újít meg saját céljaira, előadótermekkel, flexibilisen alakítható helyiségekkel, tanszéki irodákkal, stúdiókkal és műhelyekkel.

Az ezredfordulótól kezdve olyan fesztiválok és kezdeményezések találtak helyet az ex-Mattatoióban, amelyek a társadalmi nyitottság, tolerancia, igazságosság, fenntarthatóság köré szerveződtek, így rendszeresen megrendezésre kerülnek LMBT események és fesztiválok, vagy a Globális falu rendezvénysorozat. 2007-ben egy 3500 négyzetméteres területen – előterében állatkarámokkal – nyílt meg a Citta dell altra Economia elnevezésű, a fenntartható gazdaságra és gazdálkodásra ösztönző alternatív intézmény éttermekkel, szolgáltatásokkal, civil szervezetekkel. A tömb földszintjén különböző bio kávézók és éttermek, az emeleten méltányos kereskedelemmel élő üzletek, globális neveléssel foglalkozó gyerekfoglalkoztató, feljebb biogazdálkodó szervezetek és kooperatívok irodái.

A terület adottságait jól kihasználva több nagyterű kulturális intézményt is befogad, így számos kiállítóhely – többek között a városi kortárs múzeum, a MACRO telephelye – nyílt a területen, de színház-, koncerttermek és más multifunkcionális helyiségek is kialakításra kerültek. Az udvar is élő részét képezi a központnak, a különböző kulturális események mellett rendszeresen tartanak bio piacot is.

Bán Dávid