Épületek/Középület

Egyetemi épületbe rejtett jövő – A Kecskemét Campus új oktatási épülete

2020.05.21. 17:43

Szinte frázissá vált, hogy a modern technológia életünk számos területét átalakította az elmúlt évtizedekben. A folyamat az oktatásban is megfigyelhető, így az egyetemi épületek is igyekeznek lépést tartani a változással. Ennek példája a kecskeméti Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karának új épületegyüttese, amelynek első üteme, a „Kecskemét Campus, Oktatási Épület" tavaly ősszel készült el.

A LIMA Design és a Bánáti + Hartvig Építész Iroda számára a  tervezés során olyan intézmény létrehozása volt a cél, amely funkcióiban előremutató trendet képvisel, ily módon nemcsak a jelen igényeit szolgálja ki, hanem azoknak az elvárásoknak is megfelel, melyek várhatóan intenzíven jelen lesznek az oktatás jövőjében. Ennek legszembetűnőbb példája a nagy előadóterem és a tőzsdetojás. Előbbi kialakítása a változó méretű csoportok praktikus kiszolgálása érdekében szabadon variálható: a terem színpadtechnikával ellátott, így az 500 fős előadóból három terem – egy kb. 300 fős, egy 120 fős és egy 80 fős – hozható létre két kör alaprajzú, emelkedő padozatú térrész elforgatásával. Ez a technika lehetővé teszi, hogy egy helyszínen egymástól szeparáltan folyhassanak nagyobb létszámú előadások, a teremrészek egybenyitásával pedig egy nagyobb számú közönség befogadására is lehetőség nyílik. 

Az aulában „függő" – nyolc ponton sodronykötelekkel kifeszített – tőzsdetojás funkcionalitásában és építészetileg is különlegessége az épületnek: tér a térben. Az acélból készült, 13 méter magas, közel 88 tonnát nyomó objektum oktatótérként funkcionál. Formájával a tudás születésének metaforájaként van jelen, három méterrel az aulaszint fölé függesztve. Egy tablet-teremnek és egy tőzsdeteremnek ad helyet, ahol a hallgatók megfelelő műszaki és technológiai hátteret kapnak a gazdasági élet modellezéséhez, így például a tőzsdei folyamatokat imitálva sajátíthatják el a gazdasági ismereteket.

Az épület logikus, könnyen kiismerhető, jól átlátható alaprajzi elrendezéssel rendelkezik. Az épület használói számára gyorsan nyilvánvalóvá válhat, hogy a tisztán elválasztott funkciók az épület mely részében kapnak helyet. Ennek megfelelően két alapegységre tagolható az épület. Az északi oldalon helyezkednek el az oktatási termek, a déli oldalon a tanszékeket működtető irodák találhatók, középen pedig a tágas aula, benne a tőzsdetojással. A tervezési koncepcióból adódóan komfortosan használható térrendszer jött létre, ami a használók kiegyensúlyozottságát is elősegíti.

Mindemellett kifejezetten környezettudatos épületről van szó: számos megújuló energiaforrást felhasználó rendszer került ugyanis benne megvalósításra. A fűtési-hűtési igényt víz-víz üzemű hőszivattyúk elégítik ki. Ezek energiaforrása több mint száz darab száz méter hosszú, mélyfúrású talajszondával biztosított. A hőveszteséget felületfolytonos, vezérelhető hőszigetelő-árnyékoló lamellarendszer csökkenti, míg a szellőzést hővisszanyerő-rendszer alkalmazása támogatja. Az épület energiaellátását a tetőn elhelyezett napelemek fenntartható módon egészítik ki. A csapadékvíz gyűjtésére alkalmas záportározók is helyet kapnak a campuson, ily módon az öntözési igény egy része ennek felhasználásával biztosított. 

A jövőbeni campusfejlesztés célja – többek között – egy Kecskemét számára is közösségformáló erejű központ létrehozása. A campus a város polgárainak is lehetőséget nyújthat az aktív és passzív kikapcsolódásra. Ezt szolgálja majd a könyvtárépület, több étterem, egy kiállítóhely, egy multifunkcionális tér, ahol hangversenyek és színházi előadások kapnak helyet, valamint egy tankonyha, ahol mesterszakácsok által tartott kurzusokon lehet elsajátítani a konyhaművészet ismereteit. Mindezt egy ligetes közösségi park veszi majd körül, melynek kialakítása már az első ütem felépítésével megkezdődött. Az egyetem és a város közötti kapcsolatot egy felüljárórendszer is támogatni fogja, kényelmes közlekedést biztosítva a gyalogos forgalom számára az épületek között, illetve a város felé.

Bánáti+Hartvig Építész Iroda
LIMA Design

 

Szerk.: Pleskovics Viola