Közélet, hírek

Egyetemi jegyzetből szakmai kézikönyv: megjelent a Pixelgrafika építészeknek

2020.11.11. 13:57

November eleje óta kapható a könyvesboltokban a Pixelgrafika építészeknek című könyv. A 272 oldalas kiadvány létrejöttével hiánypótló írás született, hiszen jelenleg nincs még egy olyan könyv a hazai piacon, mely a pixelgrafikát célzottan az építészeti alkalmazásán keresztül mutatná be.

A Pixel Kör

A Budapesti Műszaki Egyetemen 2015-ben alakult Pixel Kör a hallgatók grafikai ismereteinek bővítését tűzte ki céljául. Az egyetemi feladatok elvégzéséhez nélkülözhetetlen a Photoshop ismerete és magabiztos használata, azonban az oktatásban nem volt jellemző a pixelgrafikus szoftverek tananyagba való integrálása. A több féléven keresztül működő öntevékeny kör ezen hiányosság pótlására tett kísérletet, amelynek fókuszában a heti rendszerességgel tartott Photoshop képzések álltak. A portfólió része volt továbbá a kreatív szakmai programok szervezése: az egyetemi Alkotóhéten és az Építész Szakmai Napok keretein belül is szerveződtek Pixel Körös workshopok, valamint az Egyetemi Nyílt Napon is találkozni lehetett a kör tagjaival.

Egyetemi jegyzettől a szakmai kézikönyv létrejöttéig

Az óravázlatok és a gyakorlati példák oktatása jegyzetté nőtte ki magát, a tudásanyag állandó bővítésével és fejlesztésével egy önálló könyv kezdett körvonalazódni. A célközönség is bővült: az egyetemistákon túl praktizáló építészek számára a gyakorlatban is használható kiadvány létrehozása lett a cél - ennek érdekében a szerzők szakmai és nyelvi lektort, illetve tervezőgrafikust is bevontak a munkába.

A tartalom 2020 szeptemberére véglegesedett, ekkorra az eredetileg tervezett terjedelmet majdnem kétszeresével túllépve, 272 oldalnyi oktatóanyag állt össze. A könyvkiadás folyamatában a TERC Kft. segédkezett, ahol Lévai-Kanyó Judit, a szakkönyvkiadó üzletág vezetője volt állandó partner.

A könyv jellegéből adódóan annak szöveg- és képanyaga szoros egységet alkot, a példák leírásai mellé pedig számtalan hasznos tipp került kiegészítésként. A könyv első része elméleti betekintést nyújt a pixelgrafika világába, elsősorban az Adobe Photoshop® szoftveren keresztül, a második része pedig igyekszik lefedni az építészeti gyakorlatban előforduló grafikai feladatok teljes spektrumát. Az egyes kérdéseket részletesen illusztrált példákkal szemlélteti, így bárki könnyedén tudja hasznosítani ezeket saját munkájában.

Fontos kiemelni, hogy a könyvben szereplő gyakorlati példák alapvetően nem az egyetlen jó megoldást ábrázolják, hanem egy igényes szemléletmódot és munkamódszert közvetítenek, ami számtalan hasonló jellegű feladatnál, projektnél használható.

A könyv megjelentetése nem jöhetett volna létre támogatók nélkül. Ezúton is szeretnénk megköszönni a CÉH Zrt., a 4iG Nyrt., a Magyar Építész Kamara, a Market Zrt., az Orange Cube Kft., a Studio IN-EX Zrt. és a Vikár és Lukács Építész Stúdió Kft., illetve Mangel János és Polonyi Zsolt támogatását!

Szakmai lektor: Ruga Máté
Korrektúra: Bretz Annamária
A könyvet tervezte és előkészítette: Hajnal Lilla

A Pixelgrafika építészeknek 2020. november 2. óta megtalálható az összes jelentős hazai könyvesbolt kínálatában, így minden adottá vált ahhoz, hogy a kiadvány építészhallgatók és praktizáló építészek alapvető segédkönyvévé váljon.

Pixel Kör

 

Szerk.: Hulesch Máté