Közélet, hírek

Egységesebb arculat és több zöldfelület: Megújul a Nagykörút

2024.02.08. 17:13

Egy zöldebb, élhetőbb és élettel telibb Nagykörút kialakításának terveit jelentette be Karácsony Gergely a körút menti kerületek polgármestereivel közösen tartott sajtótájékoztatón. A zöldfelületek növelése mellett a jelenleg kissé "csiricsáré városképi arculatot" is egységesebbé tennék, és több kulturális intézményt vonzanának ide.

A levegőminőség javítása és a zajszint csökkentése céljából növelni tervezik a zöldfelületeket, és a fasorokat is megújítanák. Felpezsdítenék az utcai életet, ennek érdekében rendeznék a gyalogos környezetet, és minőségi üzleteket és vendéglátóhelyeket vonzanának ide. Emellett több kulturális programot és közösségi teret is szívesen látnának a körúton a projekt kezdeményezői. A kerékpársávok végelgesítésével a fenntartható és biztonságos közlekedés feltételeit is megteremtenék, de a célok között szerepel a rossz állapotú homlokzatok felújítása és egy elegáns környezet kialakítása. A fejlesztéseket EU-s, fővárosi és kerületi forrásokból tervezik megvalósítani.  

A beruházás nem csak a fizikai tér felújítását foglalja magában, hanem az utca egységesebb arculatának megteremtését is a mostani “csiricsáré városarculati helyzethez" képest - erről Karácsony Gergely beszélt a sajtótájékoztatón az arról készült videó szerint. Egy vállakozásélénkítő program is indul, hogy a különböző szolgáltatások meg tudjanak telepedni itt, az inspirációs példa a Margit negyed és Bartók Béla út megújítása lesz.

Kocsmák helyett kulturális intézmények

A VI. kerület polgármestere Soproni Tamás szerint egy homlokzatfelújítási program elindítására is nagy szükség van, hiszen ha felnézünk, “még mindig második világháborús és 56-os lövegnyomokkal borított házakat látunk néhol". Beszélt az üzleti portálokról, amelyek “csiricsáré módon" borítják a körutat, majd pozitív példaként említette a Nyugati teret, ahol az ott lévő nagyobb cégek, kávézók és drogériák arculata már egységesebb stílusban újult meg. Felidézte, hogy régen számos mozi, kulturális intézmény volt a Nagykörúton, de az elmúlt 20 évben jelentősen megváltozott az utcakép. “Van persze helye a vendéglátóhelyeknek, van helye gyrososoknak, akár pénzváltónak is a körúton, de mi lenne, ha kicsit megpróbálnánk a kulturális intézmények, a civilek felé is nyitni" - mondta, hozzátéve, hogy a program része a kiadók ösztönzése is, hogy ne csak kocsmák telepedjenek meg a körúton, hanem civilek és kulturális intézmények is.

A terveket megalapozó tanulmányokat - a kerületek, érintett civil szervezetek és a budapestiek véleményének bevonásával - a főváros már elkészítette, ez adja majd a pilléreit a tervezési folyamatnak, amely még idén megkezdődik, mondta el a főpolgármester.