Közélet, hírek

Elbontják az Aranybika szálló 1970-es évekbeli bővítését, kiírták a felújításra és bővítésre a közbeszerzést

2022.02.24. 09:30

Az MCC tulajdonába került hajdani neves szállodát felújítják és bővítik a közeljövőben. A kiírás szerint az 1976-ban épült nagyobb hozzáépítést is elbontják, a leendő új épületnek pedig "illeszkednie kell majd a debreceni belváros történeti környezetéhez"

Az impozáns ingatlanokkal gyarapodó Mathias Corvinus Collegium tavaly májusban vette meg a debreceni Aranybika szálló együttesét, hogy az oktatási intézmény itt alakítsa ki debreceni központját. "Budapest után a vidéki egyetemi városokban nyitja meg központjait az MCC, ahol az általános iskolától az egyetemekig vehetnek részt ingyenes tehetséggondozó programokban a fiatalok" – mondta akkoriban az MTI tudósítása szerint Orbán Balázs. Hozzátette, hogy az MCC a vidéki központok létrehozásával értékeket is ment, azzal, hogy felújítja, megóvja az épített örökségként számon tartott nagy múltú, de sok esetben rossz állapotú, elhanyagolt vagy használaton kívüli épületeket.

Az impozáns szálló helyén az 1880-as években egyébként egy kisebb, egyemeletes szálloda állt, amelyet maga Steindl Imre tervezett. 1915-ben épült helyére a mai Aranybika Hajós Alfréd és Villányi Lajos tervei szerint. A nagyméretű, koncertteremmel is ellátott komplexumot 1976-ban a Kereskedelmi Tervező Intézet elképzelései alapján bővítették egy hatalmas új szárnnyal.

"Nemcsak a régi épületet állítják helyre, hanem újat is emelnek. Kétszázférőhelyes szárnyat húz­nak fel, amely nagyrészt házgyári elemekből ké­szül. A Debreceni Ház­gyárból kikerülő, eddig csak lakóházakban alkal­mazott fürdőszobákat kis átalakítással a szállodá­ban is felhasználhatják." - írja a bővítés kapcsán a Népszava 1975 április 4-i száma.

A mára elavult hozzáépítés sorsa mostantól kérdésessé válik az aktuális Közbeszerzési Értesítő szerint. Mint olvashatjuk a kiírásban, a tervezési feladatok között elvárják a "meglévő, avult állapotú, nem műemléki védettségű épületrész bontási munkáinak tervezését." Helyére új épületszárny kerül majd, a historizáló, eredeti Aranybika szálló épületét azonban teljeskörűen felújíták.

A műemléki védettség alatt álló épületrészben ráadásul meg kell még tervezni egy 80 szobás, négycsillagos szállodát is. A régi épület rehabilitációja és az új épületszárny építése egymást követő ütemben zajlik majd, hogy az épületrészeket külön-külön már használatba lehessen venni az építkezés alatt.

A bontás az épület rendkívül rossz állapota miatt történik, a kérdés már csak az, hogy a jövőben, a helyére tervezett új design majd milyen stílusban születik, a kiírás erre csak az alábbi mondattal tér ki: "a leendő épületnek illeszkednie kell a debreceni belváros történeti környezetéhez". Azaz elképzelhető, hogy akár egy 21. századi, historizáló stílusban is emelhetnek majd itt épületet, olyan attitűddel, akárcsak a budai Diplomata-ház helyére tervezett új beépítés esetében.


Pleskovics Viola