Technológia

Elegante: új korszak a PVC nyílászárók történetében

2019.05.06. 10:37

A technológia gyors fejlődése az építészet terén is feszített tempót diktál, és egyre magasabb elvárásokat támaszt a nyílászárókkal szemben is. Egyre keskenyebb ablakprofilok és egyre nagyobb üvegfelületű ablakok beépítésére van már lehetőség, miközben óriási népszerűségnek örvend az almínium futurisztikus hatása, és az energiahatékonyságra való törekvések miatt hangsúlyos a minél alacsonyabb hőátbocsátás elérése.

A Deceuninck Elegante névre hallgató profilrendszere méltán nyerte el a 2019-es Német Dizájn Díj különdíját és a Red Dot Design Díjat terméktervezés kategóriában, hiszen eleget tesz a modern építészet által támasztott elvárásoknak.


 

Akár passzívházakba is beépíthető

Az Elegante profilok egyik legnagyobb előnye az elképesztően alacsony hőátbocsátási tényező. A mindössze 0,93 W/m2K Uf értékével ez a profilrendszer még a passzívházak által támasztott magas igényeknek is eleget tesz. Hatkamrás kialakításával és 76 milliméteres beépítési mélységével ideális újépítéshez és felújításhoz egyaránt, akár 70 milliméteres üvegezési
vastagsága pedig az extrém vastag hő- vagy hangszigetelő üvegezést is lehetővé teszi — akár 5. osztályú zajvédelmet is biztosíthat.
Ezen felül a 20 milliméteres üvegbeépítési mélység szintén hozzájárul az optimális hőszigeteléshez és gátolja a páralecsapódást is. Három körbefutó tömítésével garantálja a lehető legjobb hőszigetelést, továbbá kiemelkedően jó szél- és vízzárást biztosít.


 

Fa- és fémhatás a PVC minden előnyével

Az Elegante profilok jellemzője a karcsú, minimalista, modern dizájn, amely a PVC ablakok minden előnyével fel tudja venni akár a fa, akár az alumínium nyílászárók küllemét. Keskeny, szögletes formája illeszkedik a fal síkjába, így a kivitele valóban nagyon elegáns, ahogy a neve is sugallja.
A fehér mellett választhatunk barna vagy szürke profilmagot is, ezen kívül pedig 40 féle dekorral választhatók az ablakok. A klasszikusabb megjelenéshez különféle faerezetminták, a trendkövetőknek extravagáns, akár vörös vagy antracit színben pompázó ablakok, a futurisztikus épületekhez pedig akár alumíniumborítás, illetve fémszemcsékkel gazdagított fólia is elérhető. Az
ablak színéhez illő profilmaggal pedig az ablakok és ajtók nyitott állapotukban is harmonikus látványt biztosítanak.


 

Óriási üvegfelületek kialakításához alkalmas

A díjnyertes profilrendszer elérhető egyenes és vízvetős kialakítással is. Normál és rejtett vasalat is használható a profilokhoz, az univerzális acélmerevítők tovább növelik a profil stabilitását. Ennek köszönhetően a profilrendszer lehetővé teszi, hogy egészen apró, vagy akár óriási ablakokat is beépíthessünk.
Emellett az Elegante ragasztási technológiájában is rugalmasságot biztosít, ugyanis nedves ragasztással, vagy akár öntapadó ragasztócsíkkal, ún. száraz ragasztással is rögzíthetjük az ablakokat. 13 milliméteres vasalathornyokkal pedig akár fokozott betörésvédelemmel ellátott biztonsági ablakokat is kivitelezhetünk. Így ez a termékcsalád rendkívül nagy teret ad a kreatív tervezéshez és az egyedi igényeknek való megfeleléshez.


 

Újrahasznosított alapanyag, változatlan minőség és esztétikum

A gyártó a felújítások során kidobásra ítélt PVC nyílászárókból, illetve a gyártás során keletkező hulladékból PVC granulátumot állít elő, amiből később elkészül az ún. EcoPowerCore anyag, mely az új termékek magját adja. Ez az anyag amellett, hogy kíméli a környezetet, sem minőség, sem megjelenés tekintetében nem szenved kárt — az újrahasznosított mag kívülről nem látható,
és az így készült ablakok ugyanolyan tartósak lesznek, mint a szűz PVC felhasználása esetében.


Az EcoPowerCore anyag akár hétszer is újrahasznosítható, így nagy mértékben csökkenti a környezeti terhelést. Rendkívüli szigetelésével, lenyűgöző eleganciájával és környezetbarát előállításával méltán mondható, hogy az Elegante a PVC ablakok új generációját hozta el.

Rendkívüli szigetelésével, lenyűgöző eleganciájával és környezetbarát előállításával méltán mondható, hogy az Elegante a PVC ablakok új generációját hozta el.

Búcsi János, a Deceuninck termékmenedzsere

Bővebb információ: https://elegante.deceuninck.com/hu/