Épülettervek/Hallgatói terv

„Elemek háza” – Geszvein Gellért hallgatói terve

2012.08.09. 14:38

Egyetemi feladat vázlattervének továbbfejlesztésével készítette el Geszvein Gellért a Holokauszt Emlékmúzeum mögötti foghíjtelek beépítési koncepcióját. A sajátos formálású, 11 lakásos társasház  anyaghasználatával és a passzívház-szintet megközelítő technológiai megoldásaival a fenntartható építésre és működésre koncentrál – többek között vályogvakolattal, zöldfalakkal és napelemekkel.

Előtörténet

Az alap koncepció még 2008-ból Ybl-ös hallgatói koromból származik. Épülettervezési feladatként kaptuk, amit csoportosan kellett megoldani. Több koncepció született, amik közül egyet dolgoztunk ki. A tervem akkor vázlattervként „fiókba” került. Nemrég Pestre költöztem, méghozzá az akkori tervezési helyszín, a Berzenczey utca közelébe. A telekre azóta sem épült semmi , így úgy éreztem, most jött el az idő, hogy befejezzem a tervet.

 

 

 

Környezet, program

A szomszéd épületek magastetősek, építészeti színvonaluk helyi védettségre javasolttá teszi őket. A telek nyugati határán helyezkedik el a Holokauszt emlékmúzeum épületegyüttese. A terület (Ferencváros) arculatát az 1980-as évektől kezdődően több hullámban elindított városrész rehabilitációs programok jelentősen átalakították. Ez a munka napjainkban is folytatódik.

A tervezett épület egy 11 lakásos társasház, foghíj telek beépítésével, mely az utca zártsorú előírásainak megfelelően a szomszédos házak tűzfalait hosszmetszetében kitölti. A ház 4 emeletes, 3 szinten 3-3 db, a 4. szinten pedig 2 db lakás kerül kialakításra. A lakások mérete szintenként kicsit eltér egymástól, 75 m2, 43 m2 illetve 52 m2 körüliek. A földszinten található 2 db iroda, melyek 25 és 44 m2-esek. Ezen kívül itt bicikli-, kerti szerszám- és kukatároló is helyet kapott. A pinceszintet autóval rámpán keresztül közelíthetjük meg. Itt 14 db gépkocsi parkolóhely és 14 db zárható tároló található.

Telepítés

Az alaprajz kontúrját és tető kialakítást is a szomszédos épületek eltérő mélységéhez illetve a tetőgerincükhöz igazodás határozta meg. A megszokott lépcsőzetes megoldás helyett ferde és íves formákkal illeszkedik az új ház szomszédaihoz.

Koncepció

Többfunkciós építőelemek:

Az egyes épületszerkezeti elemek elsődleges funkciójukon kívül további feladatokat is (pl.: hőtárolás, páragazdálkodás) elláthatnak. Tudatosan megválasztott építőanyagokkal és szerkezetekkel sokat tehetünk a leendő lakók életminőségéért.

Építészeti eszközök:

A megfelelő hőkomforthoz az építészeti elemek is nagyban hozzájárulnak, így egyszerűbb, kisebb teljesítményű gépészet is elegendő lehet. Sokat számít a nyári hővédelemben egy átszellőztetett homlokzatburkolat, padlás mint puffertér, vagy a teraszok és futónövények árnyékoló hatása.

Energiatudatosság:

Egy passzívházakat megközelítő alacsonyenergiás energetikai szint elérése volt a célom. A tetőt borító összesen 18,5 kWp teljesítményű napelem mező csak kiegészítő, a háznak ezek nélkül is „hoznia kell” az elvárt kicsi fűtési/hűtési energiamérleget. Ebben segít, hogy a termikus burkon belülre csak a lakóterek illetve a központi közlekedő-lépcsőház került. A pinceszint és a teljes udvari teraszszerkezet a hőszigetelt burkon kívül található. A külső fal U=0,17, a padlásfödém U=0,10 W/m2K hőátbocsátási tényezővel rendelkezik, az ablakok is U=0,85 W/m2K alatti értékekkel bírnak. A nyári túlmelegedés elleni védelemben passzív, energia felhasználás nélküli megoldást jelent, hogy a falakban és födémekben nehéz, tömör anyagok kerültek, a homlokzatburkolat és padlástér átszellőztetett. Az ablakokban gyárilag beépített reluxa található, de az erkélyek, teraszok és az íves tető túlnyúlása valamint az udvari zöldhomlokzat is hatékony külső árnyékolást jelent. A lakások egy részében kereszthuzattal segíthető a friss levegő utánpótlás, akár a gépi szellőzés nélkül. A szellőztető gép által beszívott levegőt a pincén átvezetve pedig előhűthetjük illetve.

 

 

 

Környezettudatosság:

Ezen elvek csak részben tudnak megvalósulni ilyen beépítési sűrűség és szintszám mellett, azonban törekedtem a lehetőségek minél nagyobb kihasználására. A vasbeton faltartók, pillérek közei mészhomoktéglával lettek kitöltve, a belső felületkiképzést cement helyett vályogvakolatot adja, a hőszigetelő réteg anyaga a homlokzaton kőzetgyapot a padlásfödémben pedig cellulóz. A nyílászárók és a padlóburkolat jelentős része fából készül. A ház saját kertjében kis veteményes létrehozása több haszonnal is járhat. Némi élelem megtermelésén túl hobbikertészkedésre és a háztartásokban keletkező komposztálható hulladék felhasználására is lehetőséget ad. A többi hulladékot szelektíven gyűjtve (aminek a kellő méretű kukatároló sem akadálya) a vegyes szemét kibocsátás is csökkenthető. Bár esővíz gyűjtésére a rendelkezésre álló tetőfelület nem túl nagy, azért az évi összesen kb 60-70 m3 lefolyó csapadékvíz, valamint a szürkevíz újbóli felhasználása a WC-k ivóvízigényét nagyrészt fedezi.

Komfort:

Az egészséges ház koncepciója számos elemet tartalmaz. Ezek a lakható és tágas terek, jól bútorozható helyiségek, a megfelelő belső körülmények, ami felületi és léghőmérsékletet, optimális páratartalmat, tiszta levegőt, megfelelő zajvédelmet (lakások között és lakáson belül is), elegendő természetes fényt és természetes anyagokat jelent.

Átmeneti terek:

A lakásokat több-kevesebb erkéllyel, terasszal ellátva megnövelhetjük a használati tereket. Az ilyen köztes terek lehetőséget adnak kicsit több szabadban létre, a levegő, a napfény közvetlenebb élvezetére, s ezek mellett még hőtechnikai pufferként is működnek. A beépítetlen és átszellőztethető padlás bár nem kapcsolódik közvetlenül egyik lakótérhez sem, jótékony hőcsillapító hatását a felső lakók mindenképpen élvezhetik. A pinceszint pedig a rajta átvezetett csövezés által lehetőséget ad a szellőző levegő előhűtésére illetve télen előmelegítésére.

 

 

 

Növényzet:

Ahol lehet teremtsük meg a helyet növényzet telepítésére. A társasházhoz tartozó kert (beépítés után mint a teremgarázs zöldtetője is egyben) nem csak pihenésre, egy kis veteményezésre is alkalmas. Sorra bukkannak fel a városi kertek, vetemények, akár minden társasháznak lehetne sajátja, természetesen ha a lakók éreznek magukban ehhez késztetést.

Formavilág:

Az épület íves részleteivel a megszokott derékszögű rendet kissé lazítani igyekeztem. Ívek bújnak ki, majd simulnak vissza az egyenes, sima felületekbe. Az utca felé játékos, a falsíkokat megmozgató homlokzat nem öncélú, ablakok tudnak így délebbre fordulni, erkélyek és árnyékoló tömegek jönnek létre. Ugyanakkor a mozgalmas, ki-beugró homlokzati falak, erkélyek nagyon is jellemzőek a környező utcák újabb házaira. A merőben eltérő építészeti stílus így mégis csak kapcsolatra lel a hellyel. A ház íves tetőfelülete és az utcai ablakok egy része is a déli napfény felé fordul, részben ellensúlyozva a kevésbé kedvező kelet-nyugati fekvést. Az udvari homlokzatot alapvetően meghatározza a teljes hosszon végighaladó, önálló lábakon álló, s így termikusan leválasztott teraszszerkezet, valamint az ez előtt futó zöldhomlokzat.

Épületszerkezeti elemek

Falak:

A vasbeton faltartók és pillérek köze szintén nehéz, tömör anyaggal, mészhomoktéglával lett kitöltve, így a tartófalak egyben jelentős hőtároló tömeget, a lakás között pedig kellő hangszigetelő réteget is jelentenek. A mészhomoktéglának további előnyös tulajdonsága a kis előállítási energiaszükséglet. A válaszfalak is ebből az anyagból készültek, a lakószobák között hangszigetelési céllal a szokásosnál vastagabb, 15 cm-es méretben. Minden fal belülről vályogvakolattal lett ellátva, ez a felületkiképzés kis beépített energiatartalma mellett remek páraszabályozó tulajdonságú is. A külső falak réteges felépítésűek, a vastag kőzetgyapot hőszigetelés után átszellőztetett, szerelt kerámia homlokzatburkolatot kaptak. Ez a megoldás hőcsillapító és páradiffúziós szempontból is előnyös.

 

 

 

Födém:

Monolit vasbeton szerkezetűek, a szükséges teherbírás mellett, a merevségben, s a hőtárolásban is van szerepük.

Nyílászárók:

A külső nyílászárók hőszigetelt fa ablakok, 3 rétegű üvegezéssel, beépített árnyékolóval ellátva, így biztosítják a magas belső felületi hőmérsékletet, az alacsony hőveszteséget és a nyári napsütés elleni védelemet is. A nehéz üvegfelületek, vastag tokszerzkezet akusztikai teljesítménye is kiemelkedő. Az alumínium külső burkolat kellő védelmet nyújt az időjárás hatásai ellen.

Gépészet

Minden lakás és a földszinti irodák is saját hővisszanyerős szellőztető kompakt készüléket kaptak, mely a friss levegő ellátáson túl a fűtést és a melegvíz ellátást is biztosítja. Ha kevés lenne a gép által előállított hőmennyiség, a hiányt sugárzó infra-panelekkel lehet pótolni. A jó hőszigetelés miatti magas felületi hőmérsékletek és a sugárzó kiegészítő fűtés alacsonyabb léghőmérséklet mellett is kellő hőkomfortot biztosít. A melegvíz ellátást elektromos fűtőpatron is segíti, napkollektorok a viszonylag magas megtérülési idő miatt nem kerültek betervezésre. A déli íves tetőfelületen viszont elfér annyi napelem modul, ami energiatakarékos használat mellett minden lakás egész évi villamos energia igényét fedezheti. LED világítótestekkel, energiatakarékos háztartási gépekkel ez könnyen elérhető.


Alacsony energiás társasház a IX. kerületben 11 lakásos társasház, zárt sorú beépítéssel

 

építész: Geszvein Gellért
tervezés éve: 2008/2012
helyszín: Budapest IX. ker. Berzenczey utca 28.
telek területe: 632 m2
bruttó szintterület: 970 m2 (garázsszint kivételével)