Közélet, hírek

Elérte legmagasabb pontját a Vágóhíd utcában épülő Bolgár Oktatási és Kulturális Központ

2023.01.06. 16:25

A bolgár közösség korábban egy Bajza utcai szecessziós palotát használt, ám ettől meg kellett válniuk. Az új központ Budapest IX. kerületében, az ortodox templom közvetlen szomszédságában épül. 

Megtartották az épülő Bolgár Oktatási és Kulturális Központ bokrétaünnepségét pénteken: a szalaggal átkötött bokrétát daruval emelték az új épület legmagasabb, 18,6 méteres pontjára. A központ a főváros IX. kerületében, a Vágóhíd utcában a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templom közvetlen szomszédságában épül fel, vele szemben, az utca túloldalán a bolgár művelődési ház található. Az alapkőletételt tavaly márciusban, Bulgária nemzeti ünnepén tartották.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy "sokan kétségbe vonták", van-e értelme a templom és a művelődési ház közelében egy harmadik épület megépítésének. Mint mondta, a korábban használt Bajza utcai épület már nem felelt meg a közösség igényeinek, ehelyett építik meg a modern központot.

Erről előzőleg mi is beszámoltunk: 2021 őszén írtuk meg, hogy a Baruch-házként is emlegetett, állami tulajdonban lévő, Bajza utcai szecessziós palotát több ütemben újítják fel, mivel itt helyezik el a jövőben a Külgazdasági és Külügyminisztérium több egységét. A Magyar Közlönyben 2020 szeptemberében jelent meg az erre vonatkozó kormányhatározat, melynek értelmében a Bolgár Országos Önkormányzat vagyonkezelői joga megszűnik, az intézmény köznevelési és kulturális intézményei pedig a Magyarországi Bolgárok Egyesületének tulajdonában lévő Vágóhíd utca 19. szám alatti beépítetlen telken megvalósítandó új ingatlanba költöznek. Habár az önkormányzatnál korábban érdeklődtünk arról, melyik építészirodát bízták meg az új központ tervezésével, sajnos nem kaptunk választ.