Közélet, hírek

Elérte legmagasabb pontját az Alba Aréna

2023.05.10. 10:00

Múlt héten megtartották Székesfehérvár új multifunkcionális jég- és rendezvénycsarnokának bokrétaünnepségét. A közel 46 milliárd forintos állami támogatásból megvalósuló létesítmény várhatóan az év végére készülhet el. A szerkezetkész sportaréna terveit Balázs Mihály Kossuth-díjas építész és Tarnóczky Tamás Attila Pro Architectura-díjas építész készítette.

A 6.000 + 2.250 férőhelyes, nettó 22.000 négyzetméter alapterületű létesítmény Székesfehérvár új városrészén születik meg, a kivitelezés során nagyléptékű út- és közműfejlesztés is megvalósul.

Az aréna azontúl, hogy a jégkorongosok központja lesz, a város új közösségi tereként kulturális programok, koncertek, konferenciák és vásárok megtartására is alkalmas lesz.

A kivitelezést a Market Építő Zrt. 2021 novemberében kezdte meg, a munkálatok során 60.000 m3 föld kitermelése, 757 darab vasbeton cölöp lefúrása, 21.000 m3 beton beépítése és 1.860 tonnás acélszerkezet beemelése történt meg.

Bajnok Sándor, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója kiemelte, hogy a 60 méter hosszú és 5 méter magas rácsos acélszerkezet beemelésén az ország legnagyobb mobildaruja 6 napon át dolgozott. 

A világos színű, kecses aréna kivitelezése gyors ütemben halad, az épület várhatóan a 2023-as év végére el is készülhet.

A projekt felelős tervezői Balázs Mihány Kossuth-díjas építész és Tarnóczky Tamás Attila Pro Architectura-díjas építész. Részletes tervbemutatóval az épület elkészültével jelentkezünk majd az Építészfórumon.