Épülettervek/Lakóépület

Élet a váralján – 24 lakásos lakóépület Pannonhalmán

2022.03.10. 08:08

A CAN Architects építészei Pannonhalmára terveztek egy 24 lakásos lakóépületet, amely a jelentős szintkülönbséggel bíró telek adottságaihoz és a városrész jellegzetes településképéhez kíván igazodni. Az épület kivitelezése hamarosan megkezdődik, a terveket most az építészek mutatják be.

“Ennek a városnak azonban az a sajátossága, hogy aki szeptemberi estén érkezik ide, amikor a napok már megrövidülnek, és a pecsenyesütő boltok ajtaja fölött egyszerre gyullad fel valamennyi színes lámpa, valamelyik erkélyen női hang sikolt: uh! – azt elfogja az irigység mindazok iránt akik most azt hiszik, átéltek már ilyen estét, mint ez, és hogy akkor boldogok voltak"
Italo Calvino – Láthatatlan városok (1972): A városok és az emlékezet I.

Pannonhalma Magyarország egyik kortárs építészeti központja. Záloga az a bencés szellemiség, mely az 1000 éves történelmet a jelenlét útján kívánja folyamatosan megújítani, szorosan együtt kezelve azt a kor építészeti lenyomatával, mely nem csak a szakrális építészetben, de a Pannonhalmi Főapátsághoz tartozó turisztikai és gazdasági fejlesztésekben is tetten érhetőek. Ez az építészeti minőség nagy hatással van magára a városra is. Az utóbbi évek kisvárosi sűrűsödésével együtt megjelenő közintézmények, éttermek és lakóberuházások nagy hangsúlyt fektetnek a meglévő épített kortárs örökségre, mely értékek őrzője a Főapátság Világörökségi Gondnoksága, 2021 januárjától pedig a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága egyaránt.

A 24 lakásos lakóépület az apátsághoz vezető út mentén, az egykori vásártér telkén helyzkedik el. A jelentős, 7 méter szintkülönbséget meghaladó telek lejtésviszonyára a beépítés négy különálló szárnnyal illeszkedik. A ház karakterét alapvetően meghatározza a településkép, a Váralja városrész tekergőző utcái, az azokat szegélyező rendezetlen elhelyezkedésű házai. A kanyarodó főút mentén legyezőszerűen nyíló beépítés az apátság felé fordul, a legjobb kilátást biztosítva nemcsak a világörökség panorámája felé, de az ellentétes oldalon a Sokorói-dombság irányába is.

Az épület megközelítése két irányból lehetséges. A fő gyalogos és autós bejárat a délnyugati oldalon a telekhatár mentén történik, míg a Váralja és a főút irányából egy, a belvárosi szövetbe illeszkedő kapocs található. A parkoló autók jelentős részét a föld alatti építményrész kezeli, felszíni parkolók pedig a két épület között helyezkednek el, így a Szent-Márton-hegy irányába értékes kertkapcsolatú és kialakítású lakások kerülnek. A Hunyadi utca mentén a lakások erkélyek helyett virágládával ellátott loggiával tekintenek az apátság irányába. Az épület közlekedési rendszere nem korlátozza a kilátást. A két, különálló lépcsőház keskeny csápokkal kapcsolódik a szomszédos szárnyakhoz, fedett-nyitott átközlekedést biztosítva köztük. A lakásokba nem a bejárati ajtón átlépve érkezünk haza. A félprivát terek kilátása a megérkezés fontos részét adja.

A ház anyag- és színhasználatban nemcsak az apátság épületeire, de a löszös talaj természetes tónusaira egyaránt reagál. A földszintet összefogó travertin mészkőburkolat felett két, különböző minőségű vakolat színesíti a tömegek ritmusát. Míg a konzolos épülettömegek strukrurált, addig a többi épületrész simított vakolatot kap. A natúr kerámia cserép a bézs színű rejtett eresszel és párkányfedéssel nem csak egymáshoz, de a város tetőképéhez is illeszkedik.

A projekt fontos része az épület körüli táj. Az utcát szegélyező, meglévő akácok alatt hortenzia és babérmeggy húzódik, kezelve a lakások közötti kertek elválasztását, csökkentve a támfalak nyers képét. A lakóépület a befektetői és a műemléki környezet által elvárt magas igény- és minőségi szintjére a lakozás luxusával válaszol.

CAN Architects

Szerk.: Hulesch Máté