Épülettervek/Hallgatói terv

Életet adó laboratóriumok és közösségi helyek a hajléktalanok számára – Worood Shbeikat diplomamunkája

2024.01.24. 18:20

Worood Shbeikat a hajléktalanság kérdésével foglalkozik diplomamunkájában egy olyan moduláris építészeti projekt keretében, amely a város bármely elhagyatott pontján felállítható. A terv a 2023-as Hello Wood Diplomadíjon különdíjban részesült.

Az ´Életet adó laboratóriumok és közösségi helyek a hajléktalanok számára´ egy innovatív projekt, amely a hajléktalanság kérdésének kezelését tűzte ki célul Magyarországon, miközben foglalkozik a társadalom hulladékkezelésével is. A projekt középpontjában az átmeneti struktúrák, modulok létrehozása áll, melyeket különböző helyszínekre lehet szállítani és telepíteni Budapest különböző részein, különösen a 7. és 8. kerület elhagyott területein. Az Életet adó laboratóriumok fő gondolata rugalmas és alkalmazkodóképes megoldást nyújtani a hajléktalanság problémájára, miközben a fenntartható gyakorlatokat is népszerűsíti. A modulokat úgy terveztem, hogy munkalehetőséget kínáljanak a hajléktalan embereknek, biztonságos és méltóságteljes munkahelyet biztosítva számukra. Ezeket a struktúrákat újrahasznosított és átértelmezett anyagok felhasználásával építik, hangsúlyozva a hulladékkezelés fontosságát és a környezeti hatás csökkentését.

A különböző modulokban egyrészt kis- és közepes méretű bútorok formájában hasznosítanak újra műanyag hulladékot, másrészt olyan állványrendszerre épülő közösségi kertként is működhetnek, amely lehetőséget teremt arra, hogy a hajléktalan emberek és a többi városlakó találkozhasson, és elősegíti a közösségi értékek erősítését. A projekt a 7. és 8. kerület területén történő modulok elhelyezésével a hajléktalanokat is integrálni kívánja a társadalomba. Felismeri, hogy a hajléktalanság olyan dinamikus probléma, amely bárkit, bárhol érinthet. Ezért a projekt mobilitásra épülő megközelítést alkalmaz, lehetővé téve a modulok szállítását és telepítését szükség szerint különböző helyeken.

Ez a megközelítés segít a hajléktalan emberek azonnali szükségleteinek kezelésében, miközben biztosítja a projekt rugalmasságát a változó körülményekre való reagáláshoz. Az Életet adó laboratóriumok projekt az együttműködés és innováció platformjaként szolgál. Különböző érintett felek, köztük építészek, szociális munkások és a közösség tagjai vesznek részt benne, hogy hozzájáruljanak szakértelmükkel és ötleteikkel. A helyi közösség bevonásával a projekt azt célozza, hogy erősítse a tulajdonosi érzést és a társadalmi felelősséget, ösztönözve a hajléktalan emberek társadalomba való integrációját.

Az Életet adó laboratóriumok különböző moduláris lehetőségeket kínál, amelyek a helyszíni előírások és programkövetelmények alapján rendelhetők meg. A modul kiválasztása a költségvetés, a helyszíni körülmények, a helyi szabályozások és a struktúra tervezett felhasználásának függvényében változhat. A modulokat a helyszín előkészítési szakaszában rendelhetik meg. Előnyös korán elindítani a rendelési folyamatot annak érdekében, hogy a modulok telepítésre készen álljanak, amint a helyszín elő van készítve.

A hajléktalanságot empátiával kell kezelni, elismerve minden egyes egyénben rejlő potenciált, közösen kell dolgozni az alapvető okok kezelése érdekében, és fel kell tenni a kérdést, hogyan lehet az építészetet ilyen esetekben alkalmazni. Az építészet olyan terület, amelynek képesnek kell lennie arra, hogy minden közösség fejlődését segítse.

Worood Shbeikat