Épülettervek/Hallgatói terv

Élhető város a gyárkémények tengelyében

2018.03.19. 11:30

Élhető városrész fejlesztésére tesz javaslatot átgondolt, arányos közlekedési rendszerrel, zöldfelülettel és környezetbe illesztéssel Lakner Lóránd László Msc diplomatervében. Az átépítési terv helyszíne az egykori Óbudai Magyar Textilfestőgyár és környezete.

A diplomaterv választott területe Budapest III. kerületében, a kaszásdűlői lakótelep és az Óbudai-sziget között fekszik a Szentendrei út - Záhony utca – Ángel Sanz Briz út és a Mozaik utca által közrefogva. A kijelölt térség olyan jelentős fejlesztési területek közé ékelődik, mint az Óbudai Gázgyár, a Graphisoft Park, az Aquincum Múzeum vagy a Filatorigát. Ennek ellenére sem a kerület, sem a főváros nem számol a terület fejlesztésével. A diplomaterv célja, hogy a jelenleg jórészt elszigetelt, környezetével nem kommunikáló vagy épp monofunkciós térséget megtöltse élettel, rendezze azt és egy élhető városrészt hozzon létre. A térség számos problémával küzd. A Szentendrei út (11-es út) és a HÉV vonala erősen elvágó hatású, emiatt a kaszásdűlői lakótelepről a Dunához, és az Óbudai-szigethez való lejutás nehézkes.


 

A Szentendrei út utcaképe széteső, az út mentén alulhasznosított területek találhatók. A terület északi harmadát adja az Auchan-puszta - az áruház térsége, mely fölöslegesen óriási parkolójával városi érték nélküli monofunkciós területhasználatot eredményez.

 

A középső részen, az egykori Textilfestőgyár területén nincs gyalogos átjárás, szigetszerű, rendezetlen tömb, de sok értéket rejt magában.

 

A déli kertvárosi negyed alacsony sűrűségű, nehezen összeegyeztethető környezetével. Átfogó koncepcionális elem az Óbudai Promenád mint zöld, gyalogos és kerékpáros útvonal átvezetése a területen észak-déli irányban egészen az aquincumi római polgárváros romterületéig. Alapvető elképzelés, hogy erre a vonalra különböző léptékű és jellegű terek, parkok kerülnek felfűzésre. A területet kereszttengelyek is tagolják, ezek közül a legfontosabb a kaszásdűlői lakótelep jelenlegi központjából indul és a Textilfestőgyárat átszelve fut le a Dunáig, ahol új gyalogos és kerékpáros híd épül a szigetre átívelve. További új gyalogos és kerékpáros kapcsolatok nyílnak a Szentendrei utat keresztezve híd vagy aluljáró formájában. A HÉV vonala megszűnik, illetve a felszín alatt fut mint 5-ös metró.


 

A három rész átépítése a következőképpen alakul. A kertváros családi házai jellemzően zártsorú, 2 emeletes, keretes tömbökké alakulnak. Két északi intézményi tömbjében a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium új tornacsarnokot kap, illetve egy új óvoda épül. A Textilfestőgyár - TEXTILVÁROS középső csarnoktömbjén vezet át a két fő tengely, melyek metszéspontjában egy központ rendezvénytér kerül kialakításra a csarnokok részleges kibontásával. Az átépített épületegyüttesbe többek között a Liget-projektből kiakolbólított  Fotó Múzeum, hotel, vásárlóutca, fiatal filmeseknek szóló stúdió, családi központ, koncert- és színházterem, illetve vendéglátó és egyéb kereskedelmi/szolgáltató egységek költöznek.

Az Auchan és a szomszédos raktárak elbontásra kerülnek. Helyükön egy intenzívebb, 3-4 emeletes, zártsorú, keretes tömbös lakónegyed jön létre – ez a LAKNER-NEGYED. A Szentendrei út mentén irodafolyosó épül 4-6 emeletes épületekkel, melyek védik a lakóterületet és reagálnak a szemközti lakótelep 10 emeletes sávházaira. A lakóterület szívében egy egyetemi campus és egy nagyobb park is helyet kap. A negyeden átlós vonalak is keresztül haladnak, kilépve annak enyhén torz négyzethálós rendszeréből. Ilyen a Textilfestőgyár két 50 méteres téglakéményére szervezett látványtengely, melyek a központi parkban metszik egymást. A két tengely funkcionálisan is működik, egyik az 5ös metróhoz, a másik az Ángel Sanz Briz út mentén létesülő új villamosvonal egyik megállójához vezet.


 

Az átépítés eredményeként a 11-es út és a HÉV elvágó hatása mérséklődik, a Duna és az Óbudai sziget könnyen elérhetővé válik. Az Óbudai Promenád átvezetésével a terület fontos kerületi térséggé válik. A kertvárosi rész sűrűbb lesz, környezetébe jobban beleillik. A Textilfestőgyár területén egy új városi- és kulturális központ jön létre. Az északi lakónegyed megtölti emberrel a környéket és irodafolyosójával rendezi a Szentendrei út széthulló utcaképét. A fentiek tükrében a terv egy kerületi körforgásba bekapcsolt, környezetével kommunikáló, komplex kulturális- és lakónegyedet hoz létre, mellyel részint pozícióba is hozza a térségét.

 
Kiegészítő és könnyen kivitelezhető fejlesztési ötlet az Óbudai Kéményprogram, mely a diplomaterv területén és a közelben található, a kerület ipari múltját idéző, még épségben maradt 6 téglakéményt fogná össze tematizálva. A kémények ünnepek, világnapok és egyéb, a program keretében szervezett megmozdulások idejére fényfestést, különböző anyagokkal való  bevonást, ideiglenes kiegészítést, egyéb attrakciót kapnának, vagy összeköttetésben állnának  egymással, akár fizikailag is. A folyamatosan frissülő program nagyszerű lehetőséget biztosítana fiatal építészek, képzőművészek bemutatkozására.

Lakner Lóránd László