Közélet, hírek

Elhunyt Basa Péter

2010.01.04. 10:49

2009. december 30-án Basa Péter Ybl-díjas építész hosszantartó, súlyos betegség után, életének negyvenhatodik évében elhunyt. Temetése 2010. január 8-án lesz Budakeszin.

2009. december 30-án Basa Péter Ybl-díjas építész hosszantartó, súlyos betegség után, életének negyvenhatodik évében elhunyt.

Temetése 2010. január 8-án, pénteken 14 órakor lesz a Budakeszi Temetőben.


Péter!
Köszönöm, hogy Veled lehettünk! Életedet az örökérvényű tiszta ügyeknek szentelted. A nemes gondolatok, a belső szépség, és az anyag ősi erejének tisztelete határozták meg munkádat. Kijelölted az utat, amin járni érdemes, melyen tovább indulhatunk.
Isten Veled!

Fernezelyi Gergely

Tudtuk már rég, minden hiába, rák
marcangol és szemedben ott ragyog
egy messzi és örök dolgokból font világ,
s hogy oly időtlen vagy te, mint a csillagok.

Tudtuk, hogy meghalsz, tudtuk s mégis oly
árván maradtunk most a Művel itt.
Nagysága példa. És magasság.
És szédület. Szívet dobogtató.

Részlet: Radnóti Miklós, Csak csont és bőr és fájdalom című verséből

Egymás mellett mentünk sokáig...

1984–1989 BME – egyetemi évek, 1991 Közös pályázatok, 1992–1994 Mesteriskola – Erdély, Róma, Pályázatok, 1995-1996 Budakeszi ház – építés, 2007 Ybl díj... előtte közben és utána munkás hétköznapok, beszélgetések, borozások. Jó volt Veled együtt ünnepelni, kirándulni, dolgozni, utazni, házat építeni. Sok időt töltöttünk együtt, sajnos nem eleget.

A barátom Basa Péter 2009. december 30-án örökre elment...

Tima Zoltán

 

Kapy Jenő
: Egykor (Pilinszky nyomán) már leírtam, hogy a templomtornyok sziluettjén szemünk ma úgy pihen meg, "mintha a fák zöldjénél mélyebb zöldbe, a folyóknál ősibb nyugalomba pillantana". Mit fedezhetünk fel a templomtorony látványában anélkül, hogy összebeszéltünk volna az építésszel: kárpótlásul a demitologizált természetért először is a kozmoszt, mivel minden templom egy-egy világmodell; a mindenség megtestesülése, inkarnációja közöttünk, és ilyen értelemben utal egy másik, sokkalta nagyobb titokra, amely az imában jön létre: "Nem tudjátok, hogy Isten temploma vagytok, s az Isten lelke lakik bennetek? Aki lerontja Isten templomát, azt Isten elpusztítja. Isten temploma ugyanis szent, s ti vagytok az." (Pál apostolnak a korinthosziakhoz írt első levele, 2:16:17).
Belehelyezem magam a szívem helyébe; fény jelenik meg, teret formál, látom magamat belülről, a bordáimat, tüdőm feszes falát, a fény fokozatosan felerősödik és egyre jobban kitágul a tér, a megfoghatatlan univerzum csodával határos megjelenésében, önátadásában. "Isten temploma vagyok...", és ebben az imaginációban kinyitom szemem, látom azt, amit előbb: már bent vagyok a templom terében, látom a táguló fehér falra támaszkodó bordák szerkezetét, a közöttük beáradó fénnyel; Isten jelen van, alakot formál. Az ima lényege: "add, Uram, hogy ne én legyek a cselekvő, hanem az isteni fény bennem, az legyen a cselekvő" - amely nyomán létrejön a teremtő, a dolgoknak formát adó művészi attitűd, pusztuló világunk talán egyetlen ellenszere (lásd Heideggernél), megidéződik az időtlen és feloldódik a tér egy pillanatra a fényben, a tisztaságban.

részlet a Határon túli magyarok temploma (Budakeszi) leírásából
; megjelent: Új Magyar Építőművészet 2000/1. szám