Közélet, hírek

Elhunyt Jurcsik Károly

2009.09.24. 15:09

81 éves korában meghalt Jurcsik Károly Kossuth- és Ybl-díjas építész, a funkcionalista építészet magyarországi nagymestere.

81 éves korában lakóhelyén, Győrben meghalt Jurcsik Károly Kossuth- és Ybl-díjas építész, a funkcionalista építészet magyarországi nagymestere, adta hírül az MTI. A kedden, szeptember 22-én elhunyt Jurcsik Károlyt – kívánsága szerint – elhamvasztják és hamvait otthonában fogják őrizni – közölte az MTI-vel Jahoda Maja belsőépítész, Jurcsik Károly özvegye. Mint elmondta, Jurcsik rengeteget dolgozott, s megvalósult építészeti tervei közül igen büszke volt az orgoványi kultúrházra, a szekszárdi városközpontra, a soproni erdei iskolára és a győri Páva utcai családi házas telepre.

Jurcsik Károly Pécsett született 1928-ban. 1948-ban remek rajztudása miatt fölvették a Budapesti Műszaki Egyetemre és a Képzőművészeti Főiskolára is, de végül a műszaki egyetemen diplomázott.

Tervezőmunkája mellett tanított is: 1966 és 1971 között az Iparművészeti Főiskolán, a műszaki egyetemen pedig 1979-ig oktatott, majd Győrbe költözött s ott is tanított a Széchenyi Egyetemen. A GYŐRITERV főmunkatársa volt, és 1989-es nyugdíjba vonulása után is tervezett, rajzolt mindaddig, amíg szinte teljesen el nem veszítette a látását.

Jurcsik Károlyra nagy hatást gyakorolt az angol-skandináv építészeti kultúra. 1964-ben az Angliában élő és tervező Goldfinger Ernő jóvoltából egy évet töltött tervezőként Londonban. Hazatérte után a téglaépítészet egyik meghonosítója lett, jellemző vöröstéglás épületegyüttese a szekszárdi főtéren áll, míg a budafoki áruházat fehér téglából építette.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el, a Kossuth-díj és a két Ybl Miklós-díj mellett többek között Állami-díjjal, a Magyar művészetért díjjal és Steindl-díjjal.