Közélet, hírek

Elhunyt Kubička Kucsera Klára

2022.11.29. 16:17

A határon túli örökségvédelem és a szlovákiai építészettörténetnek is az egyik megkerülhetetlen alakja volt. Dr. Kubička Kucsera Klára művészettörténész életének 86. évében, 2022. november 25-én, Besztercebányán hunyt el. 

Életét a művésztkritikának és építészetkritikának szentelte. A modernizmus építészeti emlékeinek védelmére alakult DOCOMOMO nemzetközi mozgalom szlovákiai szekciójának alapító tagjaként évtizedekig dolgozott a múlt század huszas - harmincas évei kimagasló szlovákiai építészeti emlékeinek megismertetése és védelme érdekében.

Nagy érdemei vannak Hudec László építészeti életművének ápolásában, a Hudec László Építészeti Alapítvány alapítójaként annak munkájában. Ezeken a területeken több monográfia, könyv és kiadvány szerzője. Több más elismerés mellett munkásságát 2019-ben a Szlovákiai Építészek Társasága az Emil Belluš életmű díjjal ismerte el.Temetése gyászszertartás keretében Zólyomlipcsén /Slovenská Lupča/ lesz a római katolikus plébániatemplomban 2022. december 1-én 14.00 órai kezdettel.

Az Építészfórum határon túli építészet tematikus hetén Balassa Zoltán készített vele egy személyes hangvételű, tartalmas interjút, mellyel ezúton is szeretnénk leróni tiszteletünket emléke felé.