Közélet, hírek

Elhunyt Michael Sorkin amerikai építész, urbanista

2020.03.27. 07:51

Hetvenkét éves korában, 2020. március 16-án elhunyt Michael Sorkin amerikai építész, a fenntartható városépítészet kutatója, ismert építészeti kritikus és gondolkodó, a Michael Sorkin Studio és a Terreform urbanisztikai kutatóintézet és think-tank alapítója. 1994-ben egy Budapest mellett építendő új negyedre is készített terveket. Halálát a COVID-19 vírus okozta.
 

Michael Sorkin a University of Chicago, majd a Massachussetts Institute of Technology (MIT) építészkarának volt a hallgatója, 1974-ben diplomázott. Már pályája elején az amerikai építészeti közélet meghatározó figurája lett; az 1980-as években a befolyásos The Village Voice magazin építészeti kritikusa volt, összesen kéttucat könyvet írt a kortárs építészet és design, a városok, valamint a demokrácia viszonyáról. Az utóbbi években a The Nation, az Architectural Record számára írt.

Saját stúdiója, a Michael Sorkin Studio a kezdeti időkben jellemzően az Egyesült Államokban és Európában dolgozott, majd az utóbbi években elsősorban nagy léptékű városépítészeti projektekkel foglalkozott, Kínára fókuszálva. Az 1980-1990-es évek fordulóján több berlini urbanisztikai pályázaton indult, 1996-ban terveket készített az ausztriai Kismarton (Eisenstadt) településbővítésére, 1998-ban pedig Bukarest városközpontjának rehabilitációjára. Munkái nem nélkülözik a humort és az iróniát, kritikai szemlélete az elmélet mellett az építészeti gyakorlatban is megjelent.

Munkái közül számunkra különösen érdekesek az ún. Spa Tokaj vázlattervei, amelyeket a stúdió 1994-ben készített. A termálfürdőt, kaszinót, szállodát, egészségügyi intézményeket, koncert- és színháztermet, valamint filmstúdiókat és múzeumot magába foglaló fejlesztés egy komolyabb film-infrastrukturális beruházás részeként valósult volna meg. A városnegyedet Sorkin bevallottan kísérletiként tervezte meg, a közepén átfolyó kanálissal; a teljesen autómentes területet a belvárossal villamosvonal kapcsolta volna össze. 

2000 óta Sorkin a City College of New York építészeti professzoraként, valamint az urbanisztikai program igazgatójaként dolgozott. Korábban többek között Bécsben, a Cornell Egyetemen, a Michigan-i Egyetemen, illetve a Yale-on oktatott. 

2005-ben többedmagával létrehozta a Terreform stúdiót, amelynek elnöki pozícióját azóta is betöltötte, illetve főszerkesztette a stúdió által kiadott ÚR (Urban Research) című periodikát. A nonprofit stúdió kutatással és tanácsadással foglalkozott, elsősorban a gyors városiasodás formáit, módozatait, technológiáját és gyakorlatát véve fókuszba. 

2013-ban a National Design Award „Design Mind" díját, 2015-ben a John Simon Guggenhim Alapítvány építészeti és városépítészeti elismerését vehette át.