Közélet, hírek

Elkészült Ferencváros megújult főtere, a Bakáts tér

2022.01.24. 11:24

Az eredeti tervekhez képest több zöldfelülettel, valamint közösségi funkciókkal is gyarapodott a tér, amelyet a napokban adtak át, és amelyet a következő két hónapban tesztelnek.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a Garten Stúdió Tájépítész Tervező Iroda tervei alapján, önkormányzati beruházás és a fővárosi TÉR_KÖZ program keretében felújítják a IX. kerületi Bakáts teret, amit a napokban át is adtak. Belső-Ferencváros megújult főteréről Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke osztott meg fotókat közösségi oldalán néhány információval kiegészítve.

Mint írta, az eredeti tervekhez képest átdolgozott tervek alapján, sokkal zöldebb lett a terület, amin most 225 helyett 1730 m2 zöldfelületet alakítottak ki, közel nyolcszor annyit, mint a felújítás előtt volt, és 30%-kal több, mint a 2018-as tervekben szerepelt. 69 fa helyett 98 fa található most a téren (10 beteg fa helyére is új fa került), elhelyeztek ivókutat kutyaitatóval kiegészítve, padokat, sakk- és malomasztalokat, kombinált MOL Bubi gyűjtőállomást és mikromobilitási pontot, közel 100 biciklitárolót. Nyáron az ideiglenes színpad és a 348 fős lelátó elhelyezésére alkalmas nézőtér révén lehet szabadtéri programokat lebonyolítani. Az iskola előtt a gyerekek szállítását segítő, rövid megállást szolgáló „kiss&ride" parkolóhelyeket építettek ki, valamint összesen 25 méter rakodóhelyet az üzletek kiszolgálására. Forgalommentes, gyalogos területet hoztak létre a templom előtt, illetve pihenő- és találkozóteret, bővített zöldfelülettel a templom mögött. Mindemellett megújult a Bakáts utca és a Tompa utca szomszédos szakasza is.

Baranyi Krisztina kerületi polgármester arról tájékoztatott Facebook-oldalán egy videó kíséretében, hogy a január 22-i átadástól számítva legalább két hónapon át még csak tesztelik a kerület főterét. "A kivitelezővel kötött szerződés szerint március közepéig folyamatosan javítják ki azokat az apróbb hibákat, hiányosságokat, amelyeket most még esetleg észre sem vettünk", írta, hozzátéve, hogy a tér teljes szépségében tavasszal lesz látható, amikor már a növények is kizöldültek.