Közélet, hírek

Elkezdődött a ferencvárosi Bakáts tér felújítása

2021.08.09. 17:19

Az évek óta esedékes felújítás munkálatai várhatóan decemberben be is fejeződnek. A környékbeliek a tervek szerint egy jóval zöldebb és élhetőbb, fontos közösségi funkcióval bíró teret kapnak vissza. 

Elkezdődött a ferencvárosi Bakáts tér felújítása, ami várhatóan még év végén be is fejeződik. Baranyi Krisztina, a kerület polgármestere Facebookon közzétett videójában arról beszélt, hogy a tervek és a Fővárosi Önkormányzat TÉR-KÖZ pályázatán elnyert támogatás még 2016-ból valók, most szinte ugyanabból az összegből születhet újjá a terület, amennyit eredetileg is szántak rá. A 20 ezer négyzetmétert érintő beruházás a tér mellett a Bakáts utcának a tértől Lónyay utcáig tartó szakaszára, valamint a Tompa utca Nagykörútig tartó részére is kiterjed. Egyik legfontosabb eleme, hogy a jelenleg 225 négyzetméternyi zöldterület közel nyolcszorosára nő, így összesen 1730 négyzetméternyi fa és zöldnövény lesz a felújított területen - számolt be róla korábban a kerületi önkormányzat oldala

A zöldfelületi fejlesztés, a faültetés különlegessége az úgynevezett Stockholm-módszer alkalmazása, ami biztosítja, hogy a fák gyökerei több helyet, levegőt, vizet és tápanyagot kaphassanak, így nemcsak tovább élhetnek, hanem nagyobbra is nőhetnek anélkül, hogy gyökereik felfelé, a burkolatot tönkretéve próbálnának nőni. A tervek szerint a biodiverzitás változatos, városi virágos park jelleget ad majd a térnek, aminek jelentős közösségi funkciója is lesz. A fejlesztés része, hogy a mostani 10 bringatároló helyett 98 újat telepítenek a területre, lesz ivókút, pihenésre alkalmas padok, sakk- és malom-asztalok is, illetve az átépítés után akadálymentessé válik a tér és környéke is. A rendezvényekre gondolva süllyesztett elektromos és víz csatlakozási pontokat építenek, emellett a tervezők külön figyeltek a kerület karácsonyfájára is: süllyesztett karácsonyfatalpat helyeznek el a templom előtt. A tér felújításának terveit a Garten Stúdió Tájépítész Tervező Iroda készítette, a kivitelezést a Penta Általános Építőipari Kft. és a Vianova 87 Közmű és Útépítő Zrt.  konzorciuma végzi. Szloszjár György, a Garten Stúdió tulajdonosa, ügyvezetője a kerületi tévének azt mondta, hogy nyolc évvel ezelőtt kezdtek tervezőként a Bakáts térrel foglalkozni. A Stockholm-módszerről megjegyezte: bár nemzetközi tapasztalatból jóval több van, Budapesten eddig egyetlen helyszínen, a Bartók Béla úton alkalmazták egyfajta pilot-projektként. 

Az önkormányzat megbízásából 2020 nyarán lezajlott a térrel kapcsolatos lakossági igények felmérése, amelynek eredményei és a beérkezett ötletek alapján indult el a korábbi tervek átdolgozása. Ahogy Szloszjár György említette, a Szent Ferenc templom mint jelentős műemlék nagyban meghatározta a környéken élők felújítással kapcsolatos javaslatait. Az igények abba az irányba mutattak, ami a tér sajátossága, nevezetesen hogy egy elegáns, műemléki környezetben lévő dísztérről van szó, ami fontos és nagy múltra visszatekintő rendezvényhelyszín a kerületben. Ezen a funkción kívül a környéken élők nem meglepő módon azt szerették volna - amit egyébként manapság általában el is várnak egy köztértől -, hogy több árnyék, zöld növényzet, virágok, a lehetőségekhez képest jó levegő, csend tegyék kellemessé az ott tartózkodást, így a terveket ennek szellemében készítették el, illetve dolgozták át.  Mivel felújítják a járda és az úttest alatti közműveket, átépül a tér felszíne is, ezért a munkálatok ideje alatt nem lehet parkolni az érintett területeken. A megváltozott forgalmi rendről itt lehet bővebben tájékozódni.