Épületek/Középület

Elmerülni a zenében

2011.04.01. 14:06

A Kodály Központ komoly- és könnyűzenei koncertek mellett konferenciáknak, előadásoknak is otthont ad, egyben a Pannon Filharmonikusok Pécs székházaként üzemel. A sokrétű feladat építészeti megoldására kiírt pályázatot az építész stúdió nyerte 2007-ben, a létesítmény az ő költői koncepciójuk és racionális megoldásaik alapján épülhetett meg. 

Koncepció

Az épület, amelyet körüljárunk,
és a terem, ahol a zene körülvesz minket.

Az épület élettel és mozgással teli,
a teremben a hangok csendje és a csend hangjai.

Egyetlen világnak két oldala. Külső és belső. Tárgy és tér.
Magát megmutató és befelé forduló. Közösség és belső csend.

Kő és fa. Kemény és puha. Hideg és meleg.
Évmilliós és évszázados. Időtálló és bensőséges.

A törtfehér kőcsiga lassan körülöleli
a tiszta fával bélelt koncerttermet.

És a teremben, mintha egy óriási fa üregében
vagy egy hangszer belsejében ülnénk,

elmerülünk a zenében.

 

Előzmények
A konferencia- és koncertközpontra kiírt eredményes építészeti tervpályázaton 2007. áprilisában az Építész Stúdió Kft. pályaműve nyerte az I. díjat és ezzel a megbízást is az engedélyezési tervre és a tendertervre. A kiviteli tervet az Európai Unió pályázati szabályai miatt a Mérték Építészeti Stúdió készítette, a kivitelezés az Építész Stúdió szerzői felügyelete mellett zajlott.

Az épület belső tagolása
Az épület térszervezési szempontból hármas tagolású. Központi eleme, magja maga a 999 fős hangverseny- és konferenciaterem. A nagyterem tömbjét öleli körül az a közlekedőterület, amely az épületet funkcionálisan szervezi, és a technikai folyosóktól kezdve egészen az előcsarnokig mind a személyzet, mind a közönség főbb mozgásának helyszínéül szolgál. Erre a közlekedőgyűrűre kapcsolódik a külső épületsáv, amelyben a további szólampróba- és konferenciatermeket, illetve az egyéb szükséges irodai és kiszolgáló funkciókat helyeztük el.

Az épület multifunkcionális koncepciója
A Kodály Központ komoly- és könnyűzenei koncertek, konferenciák, különböző díszletezést nem igénylő rendezvények, előadások helyszíne, valamint a Pannon Filharmonikusok Pécs székháza is egyben.

Multifunkcionális nagyterem
A nagyterem elsősorban koncertterem. Balett- és egyéb koreografált előadások, sőt bizonyos operák számára is alkalmas, de díszletezett színházi előadásokra szándékosan nem. Másodsorban a nagyterem a konferenciák plenáris előadóterme (a székek karfájából írólap is kihajtható, és áramvételi lehetőség is van). Harmadrészt a földszinti zsöllye síkpadlóssá tehető, vagyis síkpadlót igénylő rendezvények tartása is lehetséges.

Koncertek
A nagyterem terét és akusztikáját úgy terveztük meg, hogy akusztikus koncertek számára optimális legyen, ugyanakkor más akusztikai igényű funkciókra is alkalmassá tehető (erősített koncertek, konferenciák és egyéb rendezvények).

Konferencia
Konferencia esetén a nagyteremben tartják a plenáris előadásokat, ezek között pedig a két konferenciateremben és a kétfunkciós szólampróbatermekben a szekcióüléseket. Az emeleti konferenciaterem balett-próbateremként is használható.

Síkpadlós rendezvények
Kisszínpados kialakítással és az enyhén emelkedő zsöllyepadló süllyesztésével a földszint nagy része síkpadlóssá alakítható. A széksorok betolhatók a földszinti hátsó karzat alá, így különböző rendezvények, bálok, könnyűzenei koncertek megtartására is alkalmas a terem. A közelben elhelyezett catering tálalóhelyiségből étellel-itallal kiszolgálható.

PFP-székház
Az épületben található a Pannon Filharmonikusok székhelye. A zenekari próbatermet kizárólag a PFP használja. A zenekart szolgáló szimfonietta és a többi szólampróbaterem multifunkcionális, konferencia alkalmával szekcióteremként is használhatók.

Bejáratok
A közönségbejárat az északi oldalon található. Az előcsarnok I. galériaszintje közvetlenül is kapcsolódik a külső térhez, az előcsarnok feletti járható terasztetőhöz. A Breuer Marcell sétányhoz enyhe lejtéssel fut le ez a terasztető. Fedett terasz formájában önálló kültéri kapcsolata van az előcsarnokból nyíló, de kívülről is megközelíthető kávézónak. A délnyugati sarok nyugati oldalán lévő személyzeti bejáratot használják a Kodály Központ és a PFP dolgozói. A vendégművészek is innen közelítik meg a vendégöltözőket és a színpadi zónát. A gazdasági bejárat (egyben kamionbeálló a felvételek készítéséhez) a délnyugati sarok déli oldalán található.

Belső közlekedés
Az épületnek három olyan lépcsőháza van, amely minden érdemi szintet összeköt. Az északnyugati saroknál a közönség számára, a színpad mögötti déli oldalon a művészek, illetve a PFP dolgozók számára, a nyugati oldalon a kiszolgáló személyzet számára készült lépcsőház. Ezeken kívül az előcsarnokból indítottunk egy olaszlépcsőt a nagyterem galériájára, valamint két külön lépcsőt pedig az emeleti konferenciaterem, illetve a szekciótermek megközelítése érdekében. A két közönséglift egyike egy üveglift a főbejárattal szemben, a másik az északnyugati közönséglépcső mellett van. A személyzeti és gazdasági bejáratnál pedig egy személyzeti liftet és egy teherliftet helyeztünk el. Mindegyik lift akadálymentes kialakítású. A személyzeti lift biztonsági liftként van kialakítva.

Pinceszint
Az épület pinceszintjét nagyrészt a nagytermet kiszolgáló funkciók töltik be: a zenekari árok körüli manipulációs terek, a nagytermet ellátó szellőzőgépház, tárolók és karbantartó műhely, valamint itt találhatók a személyzet öltözői is. A déli oldalon – a leeresztő aknához kapcsolódóan - az elektromos energiaellátás blokkja kapott helyet.

Földszint
Az előcsarnokba vezető főbejárat közelében található a kettéosztható konferenciaterem, a közönséget kiszolgáló ruhatár, büfé, kávézó, valamint a 999 fős nagyterem földszinti bejáratai. A földszint üzemi zónája a gazdasági bejárat felől közelíthető meg, mely a színpadszintben kialakított kamionrakodó rámpa miatt a közönségforgalmi területeknél 1,0 méterrel magasabb padlóvonalú. Az üzemi terület déli részén a vendégművész öltözők kaptak helyet, innen érhető el a színpad mögötti zóna (gyülekező), mely már a nagyterem „ház a házban" elven kialakított, akusztikai rugókra ültetett védett terében van. A nagyterem színpada háromállású (kis-, közép- és nagyszínpad), ezen variációk – melyek zenekari árok kialakítását is lehetővé teszik – süllyedő pódiumok alkalmazásával érhetők el. A földszinti zsöllye – dönthető padló révén – síkpadlóssá is tehető. A nyugat felőli kiszolgáló karéjban a fizikai alkalmazottak pihenői és egyéb raktárhelyiségek találhatók. A színpadi bejárat közelében alakítottuk ki a művészbüfét, valamint a nagytermet ételfogyasztásos rendezvény esetén kiszolgáló tálalót. A hulladéktárolási helyiségek a gazdasági bejáratnál találhatók.

Első szint
A közönségforgalmi területek galériás kialakításúak, egy légtérben az előcsarnokkal. Észak felől a nagyterem emeleti galériája található. Innen a hangcsapdákként működő előtereken áthaladva tárul fel a terembelső. Szemben a szakmai vendégek számára fenntartott orgona-karzat helyezkedik el, a nagyteremben ugyanis megadtuk a lehetőségét egy 70 regiszteres orgona későbbi beépítésének. A színpad felett láthatók a mozgatható akusztikai hangvetők. A konferenciagalériáról nyílik kelet és dél felől az emeleti konferenciaterem, mely kialakításánál és nagy belmagasságánál fogva balett-próbateremként is használható, továbbá azon multifunkcionális termek sora, melyek konferencia-szekciótermekként vagy szólampróbatermekként egyaránt használhatók. Az első emeleten alakítottuk ki a személyzeti bejáratot a recepcióval és a diszpécser-központtal. Innen nyílik a menedzsment irodablokkja, illetve innen juthatunk fel a PFP székház második- és harmadik emeleti üzemi és irodai területeire.

Második szint
A közönségforgalmi oldalon a felső előcsarnoki galéria és nézőtéri karzat található, míg az üzemi részen a PFP-zenészek szintje, a zenekari próbateremmel és a zenészek egyéb helyiségeivel. Ezen a szinten több légtechnikai gépház is található.

Harmadik szint
Az északi oldalon található a nagytermet kiszolgáló technikai helyiségsor és galéria, az általános helyiségeket ellátó szellőzőgépház és a kültéri, de vizuálisan fedett gépészeti terasz. A nagyterem színpad körüli zónájában ezen a szinten kaptak helyet a látványvilágítás és a hangtechnika berendezései. Az épület déli oldala mentén pedig a PFP-menedzsment irodai helyiségei sorakoznak. A harmadik emeletről üzemi feljárókon juthatunk fel a különböző speciális zónákhoz, így a nagyterem járható magasságúra kialakított, rácsostartós födém-terébe, ahol elsősorban a látványvilágítási berendezések időszakos karbantartása történik, illetve az egyes hő- és füstelvezető ventillátorokhoz.

Alkalmazott anyagok
Az épülettömeg külső megjelenését teljes egészében a süttői mészkő uralja. A homlokzati üvegfelületek porszórt, hőhídmentes alumínium-, illetve acélszerkezetűek, a kőburkolat mögé rejtett tokkialakítással. Ahol a funkció megkívánja, a nyílászárókat visszahúztuk a hőszigetelés síkjáig, és előtte /árnyékolóként és akusztikai védelemként/ jelennek meg a kerámiaraszteres üvegfelületek. A koncertterem belső burkolata égerfával furnérozott rétegelt lemez, külső burkolata okker-arany színű Rafaello Madreparlato bevonat, ami velencei stukkóként ismert.

építész stúdió

Többek között a Kodály Központ is megtalálható az Építészfórum kortárs építészeti térképén, melyet itt lehet böngészni további munkákért és cikkekért.