Épületek/Irodaépület

Előre a jövőbe: Le Hive, a kísérleti irodaház

2011.07.12. 10:57

Le Hive, a Schneider Electric párizsi székháza. Nem csak irodaház, de kísérleti modell is egyben, hiszen a legmodernebb műszaki megoldások segítségével kutatják, miképp lehet az energiafogyasztást optimalizálni, majd a kapott adatokat folyamatosan rögzítik, összesítik is. A cég innovációit a lenyűgöző ICL-csarnokban évente kb. 20 000 látogató ismerheti meg részletesen, s hogy a vállalat nem csupán prédikálja a vizet, mi sem bizonyítja jobban, hogy a Wilmotte et Associés SA d´Architecture tervezte ház a világon elsőként felelt meg az új ISO 50001 szabványnak.

Le Hive – a jövő épülete
Tények és adatok

 

 • 80 kWh/nm/év: a Le Hive jelenlegi energiafogyasztása – negyede a Schneider Electric korábbi székházáénak
 • 35 000 négyzetméter: az épület alapterülete
 • 3 000:  a klímagerendák száma, melyeket a jobb hőeloszlás érdekében helyeztek el az épületben
 • 1 700: a Le Hive székházban dolgozó Schneider Electric alkalmazottak száma
 • 4 510: a Le Hive-ben felszerelt fényforrások száma
 • 6: ennyi korábbi Schneider Electric irodát integráltak a Le Hive épületében
 • 20 000: várhatóan ennyi ügyfél fordul majd meg évente a Nemzetközi Ügyfélváróban (International Customer Lounge – ICL), az új, high-tech Schneider Electric bemutatóteremben.

 

 

 

 

Épületfelügyeleti rendszerek
Az épületfelügyeleti rendszerek (Building Management Services – BMS) a felhasználók kényelméhez kapcsolódó funkciók kezelésére szolgálnak, többek között:
• óránkénti, napi, heti és szezonális vezérlés
• munkaidő szerinti világítás, fűtés és légkondicionálás
• redőny és árnyékoló vezérlés
• előre beprogramozott szcenáriók
Az épületfelügyeleti rendszerek építészeti kialakítása nyitott rendszereken alapul, hogy minden felhasználást vezérelni lehessen, mint például a külső és belső világítást, klímagerendákat, reluxákat, riasztóberendezéseket, kamerás megfigyelést stb.

A HIVE energiafogyasztás-kivetítője
Annak érdekében, hogy jobban tudatosítsák az energiahatékonyság elérésének fontosságát, és az alkalmazottakat ösztönözzék a jó energiafelhasználási munkamódszerek használatára, az épületfelügyeleti rendszert egy energiafogyasztás-rögzítő szoftver is támogatja, neve: Hive Energy Display (HED). A Nemzetközi Ügyfélváróban felszerelt HED az épület éves energiafogyasztása mellett a következő adatokat is megjeleníti:
• A különböző funkciók energiafogyasztása (világítás, fűtés, IT stb.)
• Napi, havi és éves energiahatékonyság
• Havi fogyasztási trendek különböző funkciók szerint
• Napi, havi és éves energiamegtakarítás
Minden egyes jelzőműszer esetén az alkalmazottak rá tudnak közelíteni a kívánt adatra az épület meghatározott területén, egészen az egyes munkaállomások szintjéig.

A megjelenített adatok segítségével a HED tájékoztatja a bemutatóterem látogatóit és az alkalmazottakat az energiahatékony műszaki megoldások valós működéséről. A szoftvert a cég ausztrál és francia munkacsoportja fejlesztette ki, a Schneider Electric nemzetközi méreteit is jó példázza. A HED honlapja összegzi az épület átlagos energiafogyasztását az év elejétől kezdve, és akár óráról órára lehetővé teszi az energiafogyasztás mértékének rögzítését.  A havi átlagfogyasztást összehasonlítja, s az energia megtakarítást össszegzi, melyet egy egyszerű példán, a takarékosság révén megmentett erdők hektárjában mutatja be.

 

 

 

A Nemzetközi Ügyfélváró (ICL)
A Hive bemutatóterme évente több mint 20 000 látogatónak nyújt betekintést a Schneider Electric energiamenedzsment műszaki megoldásaiba. A Nemzetközi Ügyfélváró terét innovatív dizájnnal, a legújabb képmegjelenítő, hang- és automatizálási technológiákkal alakították ki. Ebben a munkában a következő nagy nevű alkotók vettek részt: Philippe Proisy, építész, Christian Ghion, dizájner és  Edouard Leduc, generáltervező és fővállalkozó.

A Cső
A látogatás elején az érdeklődő teljesen elmerülhet a képekben, melyek bemutatják a Schneider Electric ügyfélpolitikáját, s a cégcsoport elkötelezettségét, hogy a felhasználók igényeit és elvárásait kielégítse. Személyre szabott prezentációk készültek minden nagy vásárló és partner részére (például épületfelügyeleti rendszerek felhasználói, energiaszolgáltatók, vagy a nagykereskedők).

A jövő
Ezután a látogatók megtekinthetnek néhány izgalmas műszaki újítást, ami még fejlesztés alatt áll a Schneider Electric cégnél.

A galéria
A bemutató séta  végén a Galériát lehet bejárni, ahol a cégcsoport műszaki megoldásainak és szolgáltatásainak összes piaci szegmensébe bepillantást nyerhet a látogató (Energia & Infrastruktúra, Ipari és lakóépületek), éppúgy, mint egyes projektekre vonatkozó cross-business együttműködésekbe. Ez a közelkép, melyet a Schneider Electric fejlesztéséről nyerhet az érdeklődő, bemutat néhány jövőbe mutató műszaki változást, ami befolyásolja a cégcsoport álláspontját az elkövetkező években.

 

 

 

Ahol a vizet nem csak prédikálják
2011. június 21-én a Schneider Electric Le Hive1 néven ismert franciaországi központja a világon elsőként kapta meg az új ISO 50001 szabvány szerinti, energiamendzsment rendszerekre vonatkozó tanúsítványt. Az elismerés bizonyítja, hogy a vállalat a saját létesítményei kapcsán is elhivatott az energiahatékonyság javítása iránt. A vállalat célja, hogy csökkentse ökológiai lábnyomát, és egyben nagyobb kényelmet biztosítson a felhasználók számára.

A hivatalosan 2011. június 15-én megjelent ISO 50001 szabvány meghatározza az energiamenedzsment rendszerek fejlesztésével, megvalósításával, karbantartásával és továbbfejlesztésével kapcsolatos követelményeket. A szabvány célja, hogy segítsen a kereskedelmi és ipari létesítmények energiahatékonyságának növelésében, felhasználásuk optimalizálásában és az üzemeltetési költségek csökkentésében. Az ISO 50001 szabványban előírtak teljesítését az AFNOR Certification2 tanúsító szervezet ellenőrizte.

„Büszkék vagyunk rá, hogy megkaptuk az ISO legújabb tanúsítványát, hiszen ez az elismerés az energiahatékonyság iránti elkötelezettségünket, valamint iparági szakértelmünket bizonyítja. A Hive volt az első épület Franciaországban, amely megfelel a HQE Exploitation, az ISO 14001 és az NF EN 16001 szabványoknak." – mondta Jean-Pascal Tricoire, a Schneider Electric elnök-vezérigazgatója. „Minden eddiginél erőteljesebben törekszünk a legszigorúbb energiamenedzsment szabványok betartására mind ügyfeleink épületei, mind pedig sajátjaink esetében. A Hive rendkívül értékes visszajelzéseket ad számunkra, melyek segítségével működőképes energiahatékonyság-növelő megoldásokat fejleszthetünk a jövőben is" – tette hozzá Jean-Pascal Tricoire.

 

 

 

A cég több más telephelye is a Hive nyomdokaiba kíván lépni. A grenoble-i régióban található, kereskedelmi valamint kutatási és fejlesztési részlegeknek otthont adó épületek már elnyerték az NF EN 16001 tanúsítványt. Az üzemeltetők céljai között szerepel az ISO 50001 megszerzése ennek a létesítménynek a kapcsán is.

Az ISO 50001 új nemzetközi szabványról
Az energiaárak növekedésének fényében különösen időszerű volt 2011 harmadik negyedévében az ISO 50001 energiamenedzsmentről szóló szabvány bejelentése. Az ISO 50001 abban segíti majd a vállalaltokat, hogyan növeljék energiahatékonyságukat és csökkentsék az éghajlatváltozást előidéző hatásokat. Az ISO 50001 szabvány az ipari üzemek, kereskedelmi szolgáltatások és egyéb szervezetek számára állítja fel az energiamenedzsment kereteit. A szabvány megalkotásakor a cél az volt, hogy széles körben alkalmazni lehessen a különböző országok gazdasági szektoraiban, így a várakozások szerint a világ energiafelhasználásának akár 60%-ára is hatással lehet.

Az ISO 50001-et az ISO/PC 242, Energiamenedzsment bizottság dolgozta ki, melynek elnöke, Edwin Piñero azt nyilatkozta: „Nap mint nap néznek szembe a világon a különböző szervezetek olyan problémákkal, mint az energiaellátás elérhetősége, megbízhatósága, éghajlatváltozás és a források kimerülése. Ezen kérdések megválaszolásakor lényeges elem lehet, hogy milyen hatékonyan képes az adott cég az energiafelhasználását irányítani. Az ISO 50001 olyan bevált modellt állít fel, ami segíti a szervezeteket, hogy energiafelhasználásukat szisztematikusan tervezzék meg és irányítsák. A szabvány különösen nagy hangsúlyt fektet a teljesítményre és folyamatos fejlesztésekre, így járul hozzá az energiahatékonyság javításához és a körültekintő energiafogyasztáshoz. A bizottságon belül rendkívül nagy volt az egyetértés, ennek eredménye lehetett a szabvány gyors kidolgozása és publikálása – ami annak bizonyítéka, hogy a világ igényli és akarja ezt a szabványt."

 

 

 

Az ISO/PC 242 titkársága partnerkapcsolatban állt az Egyesült Államok (American National Standards Institute – ANSI) illetve Brazília (Associação Brasileira de Normas TécnicasABNT) ISO tagjaival. Negyvenhárom ISO tagország vett részt a szabvány kidolgozásában, valamint 12 állam megfigyelőként volt jelen. Az összekötő szervezetek közé tartozott például az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete (United Nations Industrial Development Organization – UNIDO) és a Világ Energia Tanács (World Energy Council – WEC). A dokumentum olyan közös elemeken alapul, melyek minden ISO menedzsment rendszerszabványban megtalálhatók, így biztosítva nagyfokú kompatibilitást az ISO 9001-es (minőségirányítás) és ISO 14001-es (környezetirányítás) szabvánnyal. Az ISO 50001 a következő előnyökkel jár:

 • Keretet ad az energiahatékonyság irányítási gyakorlatba történő integrálásához
 • A meglévő energiaforrások jobb felhasználását teszi lehetővé
 • Az energiahatékonysági fejlesztéseknek és az üvegházhatású gázok kibocsátására gyakorolt tervezett hatásaiknak összehasonlítását, mérését, dokumentálását és beszámolóját teszi lehetővé
 • Az energiaforrások irányításának átláthatóságát és kommunikációját biztosítja
 • Az energiamenedzsment legjobb példáit és kiváló energiamenedzsment megoldásokat mutat
 • Az új energiahatékony technológiák értékelésében és rangsorolásában segít
 • Olyan keret felállítását teszi lehetővé, mely az egész ellátórendszeren keresztül segíti az energiahatékonyság kialakítását
 • Energiamenedzsment fejlesztések válnak lehetővé az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentését megcélzó projektek kontextusában.

Roland Risser, az ISO/PC 242 Amerikai Műszaki Tanácsadó Csoportjának elnöke és az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma által vezetett Building Technologies Program vezetője hangsúlyozza, hogy: „Az új nemzetközi szabvány által felállított szerkezeti keret lehetővé teszi, hogy a kereskedelmi és ipari vállalatok folyamatosan fejlesszék energiahatékonyságukat – így pénzt takarítanak meg, javítják versenyképességüket és csökkentik a szennyezést. Az mindig győztes szituáció, ha a cégek a hatékonyságot a profittal összefüggésbe tudják hozni."

Fordította és összeállította: Gaschler-Gyeviki Nóra

 

1 A Hive egy francia betűszó, jelentése: „Az innováció és energiahatékonyság csarnoka". A franciaországi Rueil-Malmaison városában található épület 35 000 négyzetméter alapterületű, és több mint 1800 alkalmazott dolgozik itt.

 

2 Az AFNOR Certification Franciaország vezető tanúsító szervezete, egyben az egyik legelismertebb tanúsító szervezet a világon. A szervezetet akkreditált tanúsítvány kiállító.