Közélet, hírek

Frissítve: Újra perre mehetnek a civilek a balatonföldvári e-kikötő miatt

2022.11.11. 16:28

Korábban megtámadták a Veszprém Megyei Kormányhivatal döntését, ami zöld utat adott volna a kikötő építésének, egy per során ősszel ezt a határozatot hatályon kívül is helyezte a pécsi bíróság. A kormányhivatal november 9-én ismét előzetes vizsgálati eljárást indított, amit mindössze két nap alatt le is zárt az előzőhöz hasonló eredménnyel, ezért a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület újra bírósághoz fordul. 

Előzetes vizsgálati eljárás indult a balatonföldvári Nyugati strand és Kvassay-sétány csatlakozásánál tervezett kikötő ügyében - írtuk meg pénteken a Veszprém Megyei Kormányhivatal november 10-én közzétett hirdetménye nyomán. Ahogy a dokumentumban áll, az eljárást hivatalból indították. A 175 férőhelyes, több mint két hektáron elterülő, elektromos meghajtású és vitorlás kishajók befogadására alkalmas kikötő a Balabo Környezetbarát Technológiát Gyártó és Fejlesztő Kft. beruházásban valósulhat meg. 

A hirdetményben arról is említést tesznek, hogy a kikötőmedence egy, a Balaton medrét is érintő ingatlanon található. A tervezett kikötő két mólószáras. íves kialakítású, 262 méterre nyúlna be a tóba. Az érintett terület övezeti besorolása szerint "Üdülőterület, különleges területek közül az egészségügyi területek", a teljes hatásterület összesen nyolc, különböző helyrajzi számú ingatlant érint. Az eljárás eredménye legfeljebb 45 napon belül fog kiderülni. 

A kikötő építéséről legutóbb szeptemberben volt hír, mégpedig az, hogy a pécsi bíróság hatályon kívül helyezte a Veszprém Megyei Kormányhivatal határozatát, amely engedélyezte volna a létesítését. Ezt a határozatot a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület támadta meg két éve. A civilek azt kifogásolták a 24.hu cikke szerint, hogy az engedély nem írta elő a kötelező környezetvédelmi hatástanulmányt, elmaradt a társadalmi egyeztetés, illetve hogy a helyi építési szabályzat is tiltja a strandok funkciójának és területének megváltoztatását. Az egyesület a per őszi lezárultakor arról adott tájékoztatást, hogy a bíróság az önkormányzat szabályzata alapján hozta meg döntést, vagyis úgy ítélte meg, hogy ha a Nyugati strandra kikötő épül, akkor annak törvényben rögzített funkciója megváltozik. Az építendő két mólószár által bekerített területen tilos fürdeni, tehát közel 100 méter partszakasz válhat így fürdőzésre alkalmatlanná. Nyilatkozatukban ugyanakkor azt is kiemelték, hogy nem kikötőépítés-ellenesek, csupán a helyszínválasztást kifogásolták. Mire azonban a perre sor került, a kikötő már a létesítéshez szükséges engedélyt is megkapta.

A helyi képviselőtestület 2019-ben tette aktuálissá az e-kikötő ügyét, amelyre a Balabo Kft. közel egymilliárd forint állami támogatást nyert el. A látványterveket bemutató videót 2020 májusában tették közzé a projekt hivatalos oldalánA balatonföldvári önkormányzat a per lezárultakor közleményt adott ki, melyben világossá tették, hogy a kikötőépítést továbbra is támogatják, egyben hangsúlyozták, hogy a bíróság nem helyezte hatályon kívül magát az építési engedélyt. Szerintük a város "csak nyertese lehet a beruházásnak", mivel az turisztikai attrakciót teremt, munkahelyeket hoz létre, adóbevételt generál, vonzza a fizetőképes vásárlóerő növekedését, az ingatlanpiac fellendülését, bekapcsolja a nyugati városrészt a város vérkeringésébe, továbbá mert "120 év után újból kikötőépítés helyszíne lehet Balatonföldvár, ami méltó tisztelgés a település alapítóinak emléke előtt is". Később állásfoglalást is közzétettek: ebben arról írtak, hogy a beruházás az önkormányzati szabályokkal, a HÉSZ-szel, annak mellékletét képező szabályozási tervvel, a településrendezési eszközökkel, Balatonföldvár TNM rendeletével "továbbra is összhangban van". Kijelentették emellett, hogy a kormányhivatalt új eljárásra utasító bírói ítélet indokolása szerintük téves jogértelmezésen alapszik. A polgármester, Holovits Huba továbbra is fenntartja véleményét, miszerint "a 20 éve napirenden lévő beruházás megvalósítása, különösen a mostani gazdasági helyzetben, létkérdés Földváron", elmaradása pedig "hosszútávon évtizedekkel vetné vissza a város fejlődését", rövid távon "akár drasztikus helyi adóemeléshez és megszorításokhoz vezethet".

A Balabo Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Deák Sándor a Magyar Narancsnak a Pécsi Törvényszék döntése után úgy nyilatkozott: egyelőre nem kezdik el a kikötő építését, csak azok után, ha minden szükséges dokumentum a rendelkezésükre áll, tehát az előzetes környezeti hatásvizsgálati eljárás körüli kérdések tisztázásáig.

Frissítés (11. 15.): Röviddel az eljárás november 9-i megkezdése után a kormányhivatal le is zárta azt november 11-én, nem egészen két nap alatt. A 26 oldalas határozat lényegében ugyanazt ismétli meg, mint amiért a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület annak idején perre ment, miszerint a tervezett tevékenység megvalósítása során nem várható jelentős környezeti hatás, így nem kötik azt egységes környezethasználati engedély megadásához. Hozzáteszik még, hogy végleges vízjogi engedélyt kell szerezni az építkezés megkezdése előtt.

Ahogy Herényi Károly, az egyesület elnöke elmondta érdeklődésünkre: a bíróság az előző kormányhivatali határozat megsemmisítésekor azt vette alapul, hogy a beruházás ellentétes a helyi építési szabályokkal. Erre az összeférhetetlenségre ki is térnek a most kiadott dokumentumban, idézve az önkormányzat jegyzőjének nyilatkozatát, mely szerint a leendő kikötő terve összhangban van a településrendezési eszközökkel – habár a bíróság korábban az ellenkezőjét állapította meg. "Egyetlen dolgot tehetünk: ismét bírósághoz fordulunk", reagált Herényi Károly, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a dokumentum számos eleme az előző határozatból származik, így megkérdőjelezik a hitelességét. A bíróságtól először azt kérik, hogy ideiglenes intézkedésként tiltsa meg a kivitelezés megkezdését, így a beruházó az engedélyek birtokában sem vághatna bele a projekt megvalósításába.

A kormányhivatal múlt héten elindított, majd gyorsan le is zárt vizsgálati eljárása és a tervek kapcsán kerestük a Balabo Kft.-t is, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a vizsgálati eljáráshoz nem kerültek átdolgozásra a tervek, azokat a bírósági döntés nem érintette. "A bíróság ítéletének megfelelően a Veszprém Megyei Kormányhivatal a bíróság által felvetett kérdések alapos és szakmai vizsgálatát követően új határozatot hozott, amelynek értelmében a tervezett tevékenység megvalósítása esetén nem feltételezhető jelentős környezeti hatás, és a tervezett tevékenység egységes környezethasználati engedélyhez nem kötött", közölte Deák Sándor.