Közélet, hírek

Elstartolt a BudaPart beruházás

2017.06.12. 13:15

"A BudaPart egy valódi 21. századi városnegyed lesz, amely igazodik a piaci igényekhez, egyedülálló elhelyezkedésével és rekreációs lehetőségeivel a kényelmes otthon, az inspiráló munkahely és a kikapcsolódás hármasát testesíti meg." - hangsúlyozta Árendás Gergely. A projekt emellett egy 120 méteres magasházzal "gazdagítja" majd a főváros látképét.  

Ünnepélyes keretek között tették le az alapkövét a BudaPart beruházásnak, Budapest egyik legnagyobb ingatlanfejlesztésének. Az első ütemben két lakóépület készül el, összesen 265 lakással, mely otthonok háromnegyede már vevőre is talált. A lakóépületek átadását 2018 év végén kezdik meg. A lakóépület építésével egyidőben megkezdődik a mintegy 20000 m2-es BudaPart Offices „C" épületének kivitelezése is, amelyet 2019 első negyedévében adnak át. Az épületek kivitelezője a Market Építő Zrt., a lakóházakat a Vikár & Lukács Építész Stúdió, az irodaházat a Szász Építész Stúdió tervezte. Az épületek építése kapcsán a fejlesztő saját forrásból jelentős közlekedési és egyéb infrastruktúra-fejlesztést is végez. 

Az eseményen ünnepi beszédet mondott Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes, Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, valamint Árendás Gergely, a Property Market ügyvezető igazgatója. Árendás Gergely, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte: "Közel egy évtizeddel a Kopaszi gát közparkjának átadása után megkezdődik a BudaPart városnegyedének megépítése. A BudaPart elhelyezkedése egyedülálló: Budapest központjához közel, 3 km hosszú vízparti szakasszal, gyalogos kapcsolatban a Dunával. Újbuda mind a lakó-, mind az irodapiac szempontjából kiemelkedő teljesítményt nyújt: a lakáspiacot tekintve a XI. kerület a főváros egyik legkeresettebb városrésze, amelyben az ingatlanárak hosszú távon bebizonyították, hogy >>válságállóak<<, emellett pedig az elmúlt évben átlag feletti értéknövekedést értek el. A kiadatlan irodák aránya egész Budapesten itt a legalacsonyabb, mindössze 3,6%-os. A BudaPart egy valódi XXI. századi városnegyed lesz, amely igazodik a piaci igényekhez, egyedülálló elhelyezkedésével és rekreációs lehetőségeivel a kényelmes otthon, az inspiráló munkahely és a kikapcsolódás hármasát testesíti meg. A közkedvelt Kopaszi-gát közparkja a fejlesztés teljes időtartama alatt látogatható, a park területét nem érintik a beruházások."A BudaPart egyedülálló beruházás Magyarországon mind elhelyezkedésének, mind a zöld- és vízterület magas arányának köszönhetően. Az 54 hektárnyi területből 11 hektárnyi vízfelület biztosítja a beruházás épületeinek átszellőzését, a teljes fejlesztési területre vetített zöldfelület meghaladja a 45%-ot. A megújuló városnegyedet határoló utak mentén irodaházak ölelik majd körbe a leendő lakóépületeket, a két funkció között csökkentett gépjármű-forgalmú bevásárlóutca épül számos vendéglátóegységgel, de több sportpálya, hotel, óvoda, és fitnesz létesítmények is hozzájárulnak az itt lakók és dolgozók feltöltődéséhez.

A BudaPart Otthonok lakásait kulcsrakészen, gépesített konyhabútorral tervezik átadni. A BudaPart Offices „C" épülete magas minőségű, körülbelül 20000 m2 bérbeadható A-kategóriás területtel rendelkező, LEED Gold minősítésű irodaház lesz a fejlesztés főterén. A mintegy 2400 m2-es nagy alapterületű szintek, hatékony alaprajzi kialakítást biztosítanak minden típusú bérlő számára. A három épület építésén túl a fejlesztő jelentős közcélú infrastrukturális beruházást is megvalósít, ezek között legfontosabb a Dombóvári út Rákóczi hídi felhajtója közlekedési csomópontjának átépítése és bővítése, belső út és közmű hálózat kialakítása, a BudaPart főterének kialakítása. Az infrastrukturális munkák során közel két hektár közterületet alakítanak ki, 7600 m2 közút épül vagy újul meg, 46 új fát ültetnek, és 60 új utcabútor létesül.

Az épületek átadásával együtt a közterületeket egységes tájépítészeti koncepció alapján alakítják ki, valamint az átadott épületekből gyalogosan mindenkor megközelíthető lesz a Kopaszi-gát közparkja. A beépítési koncepcióba a - Smart City szellemiség jegyében - Kopaszi-gát jelenlegi bejáratához egy 120 méter magas irodaház is került. Ennek megvalósítása érdekében a Fővárosi Közgyűlés módosította Budapest településszerkezeti tervét és rendezési szabályzatát. Az eredeti szabályzat szerint ilyen magas toronyház építésére a településszerkezeti terv csak Csepel északi részén biztosított lehetőséget, a Lágymányosi-öböl melletti területen 65 méter volt a megengedett maximális magasság. Eddig. 

"Amikor átvettük ezt a területet, nem a meglévő szabályozási tervek módosításával indultunk, nem a beépíthetőség növelése volt a célunk, hanem a területrendezés, az emberléptékű, "kisvárosias" hangulat megteremtése, amit tiszta lappal indítottunk. A várostervezésben jártas dán Adept építészirodát bíztuk meg a masterplan megalkotásával, ami 6 hónap alatt készült el. Ebben megnéztük a projekt funkcionalitását, hogy hol helyezkedhetnek el a lakó- és irodaépületek, hogyan működhet a kereskedelem, hogy járható be gyalog, stb. Ezután az iroda azt a javaslatot tette, hogy a változatos építészeti karakter miatt érdemes a tervezett lakótömböket magasságilag mozgatni. Ez jó ötletnek tűnt, és a terület, a struktúra átfogó vizsgálata után láttuk, hogy van egy rész, ami lehetőséget ad egy másfajta beépítésre - így merült fel a magasház javaslata. Ez semmilyen örökségvédelmi szabályba nem ütközik, nincsenek illeszkedési problémák, nem árnyékolja be a projektet, sőt, a budai régió jelképévé válik majd. Hangsúlyozom, hogy minket nem a beépíthetőség növelése vezérelt, egyedül csak annak módja változott." - fogalmazott Árendás Gergely a magasház szükségességéről.  

Arra a kérdésünkre, hogy az építész tervező kiválasztása hogyan történt, még nem kaptunk bővebb választ, de annyi bizonyos, hogy a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. minden beépíthetőségi alternatívát megvizsgált, mielőtt a konkrét építészirodákat kiválasztotta volna. "A magasház projekt tervezése építészeti és mérnöki szempontból is rendkívül összetett folyamat, amelyhez Magyarországon még nincs nagyon tapasztalat, ill. a potenciális felhasználókkal is egyeztetni kell, mindez jóval időigényesebb, mint egy Budapesten már megszokott volumenű beruházás. Mi aktívan dolgozunk ezen a projekten, de még nem tudunk a kiválasztás módszeréről bővebben beszélni."